Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивыльне _моя шпора.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
640.51 Кб
Скачать

53. Захист інтересів відповідача. Зустрічний позов.

Для захисту від заявленого позову відповідач наділений комплексом процесуальних прав. До загальних насамперед належать право подавати докази, брати участь у їх дослідженні, заявляти клопотання, подавати свої доводи та міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, оскаржувати судові рішення та інші права, закріплені у ст.27 ЦПК. Однак відповідач також має і спеціальні процесуальні способи захисту – заперечення проти позову (ст.128 ЦПК) та зустрічний позов (ст.123 ЦПК).

Заперечення проти позову – це письмові пояснення відповідача, які відхиляють або спростовують вимоги позивача, подані до суду після одержання ним копії ухвали про відкриття провадження у справі та позовної заяви.

Зустрічний позов – це матеріально-правова вимога первісного відповідача до первісного позивача, пред’явлена до суду для спільного розгляду із первісним позовом.

Відповідач має право до або під час попереднього судового засідання пред'явити зустрічний позов.

Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов'язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин, або коли вимоги за позовами можуть зараховуватися, або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Зустрічний позов може бути пред’явлений лише до первісного позивача (або одного з співпозивачів).

Про об’єднання зустрічного та первісного позовів суд виносить ухвалу, яка не підлягає оскарженню, оскільки не перешкоджає розглядові цивільної справи.

Окрім загальних вимог, передбачених ст.ст.119, 120 ЦПК, у зустрічній позовній заяві доцільно зазначати, що вона подається саме як зустрічна, хто є первісним позивачем, коротко викладати суть первісного позову, а також обгрунтувати взаємопов’язаність з первісним позовом та доцільність сумісного розгляду. Зустрічна позовна заява подається до того суду, який розглядає первісний позов. Загальні правила визначення підсудності тут не діють.

54. Порядок пред’явлення позову. Правові наслідки пред’явлення позову.

Позов пред'являється шляхом подання позовної заяви до суду першої інстанції, де вона реєструється, оформлюється і передається судді в порядку черговості.

Позивач має право об'єднати в одній позовній заяві кілька вимог, які пов'язані між собою.

Право на пред’явлення позову мають усі громадяни і юридичні особи.

Пред’явлення позову здійснюється шляхом подання позовної заяви. Позовна заява є формою (зовнішнім вираженням) позову. Звернення до суду із позовом є підставою для виникнення процесуальних відносин та породжує обов’язок суду розглянути і вирішити його по суті.

Особа, яка подала матеріали чи документ до суду, має право представити додаткові копію матеріалів (документа), на першій сторінці яких на її прохання проставляється штамп суду «Отримано», зазначаються дата отримання матеріалів, посада і прізвище особи, яка прийняла матеріали, після чого копія повертається.

Цивільні справи, позовні заяви, скарги окремого провадження, що розглядаються в порядку цивільного судочинства, реєструються у відповідних обліково-статистичних картках, реєстраційних журналах, а також в алфавітному покажчику цивільних справ.

Після реєстрації всі справи і матеріали, що підлягають розгляду відповідно до процесуального законодавства, передаються суддям у визначеному головою суду порядку. Передання справ і матеріалів судді здійснюється під підпис у контрольному журналі судових справ і матеріалів, переданих для розгляду судді.