Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcia-Stiykist-CO-8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
215.55 Кб
Скачать

1.2 Норми проектування інженерно-технічних заходів

цивільної оборони

З метою захисту населення і об’єктів господарювання розроблені та введені в дію норми проектування інженерно-технічних заходів ЦО для забезпечення життєдіяльності у надзвичайних ситуаціях, якими повинні керуватися міністерства, відомства, організації, установи, підприємства під час проектування та будівництва міст і об’єктів на всій території країни.

Норми проектування інженерно-технічних заходів (ІТЗ) забезпечення життєдіяльності у надзвичайних ситуаціях - це нормативні документи, які включають комплекс організаційних та інженерно-технічних заходів забезпечення життєдіяльності у надзвичайних ситуаціях. Вони знайшли своє відображення в законах, державних стандартах, нормах і правилах, галузевих інструкціях.

Норми проектування ІТЗ призначені для забезпечення :

а) - захисту населення і зменшення втрат і руйнувань від стихійних лих, аварій і катастроф, а у воєнний час - від зброї масового ураження;

б)- підвищення стійкості роботи промисловості, енергетики, транспорту, зв’язку у надзвичайних ситуаціях;

в) - створення умов, які б сприяли успішному проведенню рятувальних та інших невідкладних робіт у осередках уражень.

Інженерно - технічні заходи повинні здійснюватись:

- при будівництві нових будівель і споруд, підприємств промисловості, енергетики, транспорту і зв’язку;

- при проектуванні, плануванні та забудові нових житлових і промислових районів;

- при визначенні заходів щодо інженерного захисту в уже збудованих містах та на діючих об’єктах господарювання, оскільки вони будувались без врахування проектування інженерно- тнхнічних заходів забезпечення життєдіяльності у надзвичайних ситуаціях.

Норми поширюються:

- на категорійовані міста та окремо розташовані об’єкти особливої важливості і першої категорії;

- на об’єкти, розташовані в категорійованих містах та території, що прилягає до цих міст;

  • на всю територію країни, в частині, що стосується захисту населення від радіоактивного зараження місцевості.

Згідно з законом “Про цивільну оборону України” Кабінет Мінстрів України в залежності від економічного, та оборонного значення розподіляє міста за групами (особлива, 1, 2 і 3 ), а підприємства - за категоріями (особливо важлива, 1 і П) щодо заходів цивільної оборони. Разом, зазначені міста і підприємиства називаються категорійованими.

Норми проектування Інженерно-технічних заходів забезпечення життєдіяльності у надзвичайних ситуаціях включають наступні основні заходи, які повинні враховуватись від час планування та будівництва ОГД, будівель і споруд, комунально-енергетичних мереж;

1. Розосередження всіх основних життєво важливих елементів промислового та міського господарства і розселення основних мас населення на великих площах, при цьому вирішальне значення повинні мати найбільш доцільна забудова населених пунктів та промислових об’єктів.

2. Дубльоване виконання важливих елементів життєвих систем ОГД в двох-трьох і більше видах, здатних в потрібний момент своїм виробничо-технічними можливостями замінити один одного.

3. Об’єднання комунікацій промислового та міського господарства в систему для безперебійного використання резервів у випадку руйнування одного з елементів будь- якої системи.

4. Безпосередній захист населення, робітників і службовців, які продовжують свою діяльність у надзвичайних ситуаціях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]