Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сам.роб.непрод.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
384 Кб
Скачать

Хутряні деталі до одягу

До хутряних деталей одягу належать коміри, манжети, опуш, підкладки.

Коміри поділяють за фасонами, статево-віковими групами, розмірами та обробкою волосяного покриву. їх фасони змінюються залежно від напряму моди. Комір складається з таких частин: окат, пришив, середина, правий і лівий краї.

Окат - лінія зовнішнього краю, пришив - лінія внутрішнього краю коміра, що пришивається до виробу. Середня лінія коміра нази­вається серединою, бокові краї — правими і лівими.

Коміри бувають різних фасонів і форм: суцільнокроєний, пря­мий, коломбіна, шалевий, стойка, апаш. При затвердженні фасону кожному з них присвоюється номер. Спрямування волосяного покри­ву в комірах повинно узгоджуватися з його формою, фасоном і видом хутра та тісно пов'язуватися з призначенням і видовим асортиментом одягу в цілому. Розмір коміра визначається за довжиною лінії при-шиву (у см).

Залежно від обробки коміри поділяють на натуральні, фарбо­вані, стрижені, щипані, епільовані, облагороджені. За статево-віковим призначенням вони бувають чоловічі, жіночі, дитячі. Чоловічі і жіночі коміри випускають від 44 до 60 розміру, дитячі - від 20 до 44.

Разом із комірами в торгівлю надходять манжети, а інколи опуш - вузькі смужки хутра, що пришиваються до правого борту, по­долу, кишень і середини рукавів жіночих пальт з тканин із хутряним коміром.

Манжети виготовляють зі шкур того самого сорту й кольору, що йде на комір. У продаж манжети надходять разом із комірами.

Хутряна підкладка призначена для зимового верхнього одягу з верхом із тканин і шкіри. Для цього використовують шкури білки, тхора, лисиці, овчини, кішки.

Жіночі хутряні вироби

До жіночих хутряних виробів належать пелерини, напівпе-лерини, палантини, горжети, шарфи, фасонні коміри, муфти. Усі виро­би, крім трубчастих горжетів, шиють на шовковій підкладці.

Горжети виготовляють із цілих хутряних шкур з головкою, лапами з кігтями і хвостом. їх виготовляють трубчастими з нероз­різаних шкур, знятих трубкою, або в розпластаному вигляді.

Пелерина - накидка, що вдягається на плаття, закриває спину, плечі й руки без рукавів. Для пошиття використовують складні ме­тоди розкроювання та цінні види хутра (горностай, колонок, куниця, норка, соболь, песець).

Напівпелерина - менших розмірів і закриває лише частину спини, шию і плечі. За зовнішнім виглядом нагадує великий шалевий комір і виготовляється з цінних видів хутра.

Палантин - широка смуга, зшита з дрібних шматків хутра. Довжина палантина - 2,5 м, ширина - ЗО - 50 см.

Хутряний шарф - більш вузька і коротка смужка з хутра на шовковій підкладці. Шарфи можуть оздоблюватися головками, лапа­ми, хвостами. їх шиють з хребтів білок, колонка, кроля, крота, лисиці, норки, каракульчі та ін.

Фасонний комір закриває шию і груди. Надягають на плаття або пальто та виготовляють складними методами розкрою.

Муфти - вироби з хутряного напівфабрикату круглої або овальної форми для зігрівання рук у холодну погоду.

Хутряна галантерея.

Хутряна промисловість у досить великих обсягах випускає хутряну галантерею, до якої переважно відносять рукавички і рукави­ці. Вони поділяються на вихідні і робочі. У торгівлю надходять шкіря­ні й текстильні рукавиці та рукавички на хутряній підкладці.

Рукавички - виготовляють із верхом зі шкіри, а підкладку - з овчини, козеняти та інших видів хутра.

Для верха текстильних рукавиць використовують бавовняні і змішані тканини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]