Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.72 Mб
Скачать

Компонент PopupMenu

Компонент PopupMenu майже не відрізняється від компонента MainMenu і також є невізуальним. Але на відміну від Головного меню, яке одне на Формі, спливаючі меню можуть бути у кожного об'єкта, розміщеного на Формі. Тому потрібно розмістити на Формі і запрограмувати стільки компонентів PopupMenu, скільки контекстних меню передбачається використовувати в програмі. Крім того, контекстне меню не має кількох пунктів верхнього рівня, так як всі його пункти розташовуються в одному вертикальному стовпці.

Компонент Image

Компонент Image дає відображення на формі графічного зображення. Властивість Picture типу TPicture містить відображувану графічну складову, у якої тип - бітова матриця, піктограми, метафайлу або певного користувачем типу. Властивість Canvas дозволяє створювати і редагувати зображення.

Компонент ImageList

Компонент ImageList являє собою набір зображень однакових розмірів, на які можна посилатися за індексами, що починається з 0. У багатьох розглянутих раніше компонентах (меню, списках та ін..) зустрічалися властивості, що представляють собою посилання на компонент ImageList. Цей компонент дозволяє організувати ефективне і економне управління безліччю піктограм і бітових матриць. Він може включати в себе монохромні бітові матриці, що містять маски для відображення.

Компонент FontDialog

Компонент FontDialog викликає діалогове вікно вибору атрибутів шрифту. У ньому користувач може вибрати ім'я шрифту, його стиль (накреслення), розмір і інші атрибути.

Компонент FindDialog (ReplaceDialog)

Компоненти FindDialog і ReplaceDialog, що викликають діалоги пошуку і заміни фрагментів тексту, дуже схожі і мають однакові властивості, крім одного, що задає замінюваний текст в компоненті ReplaceDialog. Така схожість не дивна, оскільки ReplaceDialog - похідний клас від FindDialog.

Компонент PrintDialig (PrintSetupDialog)

Компонент PrintDialog викликає діалогове вікно друку. У ньому користувач може вибрати принтер і встановити його властивості, вказати кількість екземплярів і послідовність їх друку, друкувати у файл або безпосередньо на принтер, вибрати друкуючі сторінки або друкувати тільки виділений фрагмент.

Компонент PrintSetupDialog - це єдиний діалоговий компонент, який не має ніяких специфічних властивостей, які треба було б встановлювати або читати. Діалог виконує операції по встановленні принтера, на якому проводитиметься друк, і завданні його властивостей. Цей діалог не повертає ніяких параметрів.

Компонент OpenDialog (SaveDialog)

Компонент Delphi OpenDialog дозволяє відкрити в нашій програмі стандартне Windows-вікно діалогу відкриття файлу, компонент Delphi SaveDialog - вікно діалогу збереження.

Компонент PageSetupDialog

Компонент PageSetupDialog є стандартним діалоговим вікном, використовуваним для завдання відомостей про сторінку для друку. Цей компонент використовується в якості простого рішення для завдання параметрів налаштування сторінки замість діалогового вікна, що настроюється самостійно. Можна дозволити користувачам задавати параметри кордонів і полів, верхніх і нижніх колонтитулів, а також вибирати книжкову або альбомну орієнтацію.

Компонент Label

Компонент Label призначений для відображення статичного тексту, тобто написів і позначок на Формі, які не змінюються протягом всього часу роботи програми. Звичайно, текст напису, який відображається компонентом Label можна змінити, але не безпосередньо, а тільки програмно.