Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.72 Mб
Скачать

48

Зміст

Вступ 3

Опис компонентів Delphi, використаних при розробці проекту 5

Опис програми-додатку 12

13

Висновок 20

Перелік використаної літератури 21

Додатки 22

Вступ

Системне програмне забезпечення — це комплекс програм, які забезпечують ефективне управління компонентами обчислювальної системи, такими як процесор, оперативна пам'ять, канали введення-виведення, мережеве обладнання, виступаючи як «міжшарової інтерфейс » з одного боку якого апаратура, а з іншого додатки користувача. На відміну від прикладного програмного забезпечення, системне не вирішує конкретні прикладні задачі, а лише забезпечує роботу інших програм, управляє апаратними ресурсами обчислювальної системи і т.д.

Програмування — процес створення комп'ютерних програм та програмного забезпечення. Програмування поєднує в собі елементи інженерії (існує навіть відповідна спеціальна галузь інженерії — програмна інженерія (англ. software engineering), фундаментальних наук (перш за все математики) і мистецтва.

У більш вузькому значенні програмування розглядається як кодування — реалізація у вигляді програми одного чи кількох взаємопов'язаних алгоритмів (у сучасних умовах це здійснюється з застосуванням мов програмування). У ширшому сенсі процес програмування охоплює і створення, тобто розробку, алгоритмів, і аналіз потреб майбутніх користувачів програмного забезпечення.

У широкому значенні програмування використовується у значенні створення програми дій або алгоритмів та навчання людей або пристроїв діяти за алгоритмами.

Borland Delphi — це інтегроване середовище розробки програмного забезпечення фірми Borland. Мова Delphi – це універсальна об’єктно-орієнтована мова, в основі якої лежить Object Pascal.

Завдяки великим функціональним можливостям і простоті складення програм Pascal став інтенсивно використовуватися також для створення комерційних додатків.В свій час дуже популярною версією Pascal була Turbo Pascal, яка розроблена компанією Borland. З розвитком операціонної системи Windows і технологій об’єктно-орієнтованого програмування компанія Borland розширила Turbo Pascal, створивши версії Turbo Pascal for Windows і Object Pascal for Windows. Наступним кроком компанії було створення Delphi візуального середовища розробки програм в Object Pascal під керуванням операціонної системи Windows.

За допомогою Delphi можна створювати найпростіші додатки, на розробку яких потрібно декілька годин, так і серйозні проекти, призначених для роботи десятків або сотень користувачів. Delphi призначений не тільки для програмістів, ним також можуть користуватися бізнесмени, викладачі, тобто всі ті, хто використовує комп’ютер з чисто прикладною метою, тобто для того, щоб швидко вирішити певні свої завдання, не залучаючи для цього програмістів.

Завданням курсової роботи є створення програми-додатку “Текстовий редактор”.

Метою курсової роботи є створення програми для перегляду (формати - *.rtf, *.txt), редагування, збереження тектових документів, тощо.

Опис компонентів Delphi, використаних при розробці проекту Компонент MainMenu

За допомогою компонента ManeMenu (Головне меню) програміст може створити в Delphi головне меню для своєї форми. Цей елемент керування складається з рядка меню і ассоційованих з її елементами відкриваних меню.

Основна властивість MainMenu- Items. Його заповнення здійснюється за допомогою Конструктора Меню, що викликається подвійним клацанням на компоненті MainMenu або натиснувши кнопку з трьома крапками поруч з властивістю Items у вікні Інспектори Об'єктів. У цьому вікні ви можете спроектувати все меню. Властивість Caption означає напис розділу. Властивість Name задає ім'я об'єкта, відповідного розділу меню. Дуже корисно давати цих об'єктів осмислені імена, тому що інакше ви скоро заплутаєтеся в нічого не говорячих іменах типу N21.

Компонент RichEdit

Компонент RichEdit є засобом редагування текстів, який дозволяє працювати з форматом *.rtf, тобто дає можливість вибрати різні істотні властивості об'єкта форматування для різних фрагментів тексту. У Вікні редагування є безліч функцій, які властиві більшості редакторів. Наприклад, у ньому передбачені стандартні сполучення гарячих клавіш: Ctrl-C - скопіювати виділений текст в Clipboard - буфер обміну (команда Copy), Ctrl-X - вирізати виділений текст в буфер, Clipboard (команда Cut), Ctrl-V - вставити текст з буфера Clipboard в позицію курсора (команда Paste), Ctrl-Z - скасувати останню команду редагування.

Компонент ToolBar

Компонент ToolBar – це є інструментальна панель. Цей компонент служить контейнером для командних кнопок BitBtn, ToolButton і здатний автоматично змінювати свої розміри і положення при додаванні або видаленні кнопок.

Головна відмінна риса компонента TToolBar - його здатність гнучкого управління дочірніми елементами, які він може групувати, вирівнювати за розмірами, розташовувати в кілька рядів. Компонент може маніпулювати будь-якими вставленими в нього дочірніми елементами, але всі його можливості повною мірою виявляються тільки зі спеціально для нього розробленим компонентом TToolButton (кнопка панелі інструментів).

Компонент ToolButton

Компонент ToolButton компонент схожий на кнопку TSpeedButton, але не потрібно його шукати в палітрі компонентів - його там немає. Оскільки він розроблений спеціально для TToolBar, вставити його в інструментальну панель можна тільки після клацання правою кнопкою на компоненті ToolBar і виборі NewButton або NewSeparator (сепаратори призначені для функціонального виділення на інструментальній панелі груп елементів і являють собою різновиди кнопок ToolButton). Компонент ToolButton не має властивості, призначеної для зберігання картинки, однак ToolBar вміє використовувати контейнер imageList, щоб витягти з нього потрібну картинку і помістити її на інструментальну кнопку.

Компонент Splitter

Цей компонент створює межу між двома видимими компонентами і дає можливість користувачу переміщати її.

Компонент StatusBar

Компонент StatusBar являє собою ряд панелей, що відображають смугу стану в стилі Windows. Зазвичай ця смуга розміщується внизу форми.

Властивість SimplePanel визначає, чи включає смуга стану одну або безліч панелей. Якщо SimplePanel = true, то вся смуга стану являє собою єдину панель, текст якої задається властивістю SimpleText. Якщо ж SimplePanel = false, то смуга стану є набором панелей, що задаються властивістю Panels. У цьому випадку властивість SizeGrip визначає, чи може користувач змінювати розміри панелей в процесі виконання програми.

Кожна панель смуги стану є об'єктом типу TStatusPanels. Властивості панелей можна задавати спеціальним редактором наборів.. Викликати редактор можна трьома способами: з Інспектора Об'єктів кнопкою з трьома крапками близько властивості Panels, подвійним клацанням на компоненті StatusBar або з контекстного меню, вибравши команду "Panels Editor". У вікні редактора можна переміщатися по панелях, додавати нові або знищувати існуючі. При переміщенні по панелях у вікні Інспектора Об'єктів можна бачити їх властивості.

Основна властивість кожної панелі - Text, в який заноситься відображається в панелі текст. Його можна занести в процесі проектування, а потім можна змінювати програмно під час виконання.