Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка до курсової роботи.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний університет

«Львівська політехніка»

Кафедра гідравліки та сантехніки

Пояснювальна записка

до контрольної роботи

з дисципліни

«Водопостачання та водовідведення»

Виконав:

ст. гр. ПБ - 21

Ізай Н. І.

Перевірив:

Гвоздецький О. Г.

Львів 2015

Зміст

Вступ…………………………………………………………………………….…….4

  1. Загальна частина ……………………………………………………………………..4

    1. Вихідні дані……………………………………………………………..……..…..4

    2. Опис об’єкту………………………………………………………………….……4

  2. Внутрішній водопровід

    1. Вибір системи і схеми внутрішньої водопровідної мережі…………………....5

    2. Вибір місця вводу і розташування водомірного вузла ……………………..…..6

    3. Водопровідна мережа і арматура ……………………………………………….6

    4. Визначення розрахункових витрат і гідравлічний розрахунок мережі внутрішнього холодного водопостачання…………………………………...... ..9

    5. Вибір лічильника води…………………………………………………….…..….10

    6. Визначення необхідного напору в системі внутрішнього водопроводу…...…11

  3. Водовідведення

    1. Вибір системи і схеми внутрішнього водовідведення …………………………12

    2. Розрахунок внутрішніх водовідвідних мереж………………………….………14

    3. Розрахунок трубопроводів каналізаційних систем…………………………..…15

  4. Список використаної літератури…………………………………….………………16

  5. Графічна частина:

    1. Генплан ділянки з мережами водопроводу і каналізації М 1:500

    2. План типового поверху М 1:100

    3. План підвалу М 1:100

    4. Аксонометрична схема водопроводу М 1:100

    5. Аксонометрична схема каналізації для диктуючого випуску М 1:100

Вступ

Початок XXI століття характеризується надзвичайно складними, напруженими та болючими взаємовідносинами між технічно озброєним людством і природою. Триває руйнування усіх складових біосфери планети. Зростаючими темпами споживаються природні ресурси, прогресує забруднення довкілля відходами виробництва, погіршується якість води, повітря та ґрунтів.

Ситуація в Україні характеризується гострим дефіцитом прісної води в промислове перенасиченому півдні та південному сході країни, погіршенням якості поверхневих і навіть підземних вод, несучасним водним господарством більшості промислових підприємств і застарілою технологією очищення води. Тому актуальною і величезною за своїми масштабами стає проблема комплексного розв'язання питань раціонального водоспоживання, охорони та захисту водного басейну від виснаження і забруднення, очищення стічних вод сучасними методами.

Водопостачання є однією з найважливіших галузей техніки, спрямованих на підвищення рівня життя людей, благоустрою населених пунктів і розвитку промисловості. Постачання людей чистою доброякісною водою має велике санітарно-гігієнічне значення, охороняє людей від епідемічних захворювань, що поширюються через воду. Для потреб сучасних міст і промислових підприємств необхідна велика кількість води, показники якості якої відповідають вимогам споживачів. Щоб виконати це, потрібно старанно підбирати джерела водопостачання, організовувати їх охорону від забруднення й очистку води на водоочисних спорудах. Важливою водогосподарського проблемою є також проведення комплексу заходів із захисту від забруднення ґрунту, повітря і води, оздоровлення рік і річкових басейнів.

Комплекс інженерних споруд, призначених для забору води з природних джерел, її підйому, очищення (тобто покращення її якості), зберігання та подачі під необхідним тиском до споживачів, називається системою водопостачання, або водопроводом.

Водопровідна вода, котра була використана в господарських, виробничих або інших цілях і отримала при цьому різні забруднення, що змінили її хімічний склад або фізичні властивості, називається стічною водою. До стічних вод належать також атмосферні води, що утворюються в результаті випадання дощів або танення снігів, та поливо-мийні стічні води.

Система водовідведення (каналізація) - це комплекс інженерних споруд мереж і обладнання, призначених для організованого прийому і відведення трубопроводами за межі населених пунктів або промислових підприємств стічних вод, а також їх очищення і знезараження перед утилізацією або скиданням у водойму.

Майбутньому спеціалісту-будівельнику необхідно розумітися на питаннях раціонального й економного проектування внутрішніх систем водопостачання і водовідведення. Вартість водопровідно-каналізаційного обладнання виражена значним відсотком від загальної вартості будівництва. У зв'язку з цим необхідно приділяти велику увагу не тільки якісному проектуванню санітарно-технічного обладнання, але і зменшувати будівельну вартість цього обладнання.

  1. Загальна частина

Дана контрольна робота спрямована на закріплення теоретичних знань набутих при вивченні дисципліни «Водопостачання та водовідведення».

Ознайомившись з основними положеннями та вимогами будівельних норм і правил та держстандартів до проектування систем внутрішнього водопостачання та водовідведення, знаючи основні принципи роботи, основи розрахунку спроектувати систему водопостачання холодної води та системи водовідведення для багатоповерхової споруди з типовими поверхами.

    1. Вихідні дані:

  • Призначення будівлі – житловий будинок.

  • Кількість поверхів – 5.

  • Висота поверху від підлоги до підлоги – 3,0 м.

  • Висота підвалу від підлоги до підлоги – 2,0 м.

  • Товщина міжповерхового перекриття – 0,3 м.

  • Гарантійний напір у місці приєднання до міської мережі 70 м.

  • Приготування гарячої води – місцеве.

  • Абсолютна відмітка поверхні землі біля будівлі 31,8 м.

  • Відмітка підлоги 1 поверху, яка відповідає відносній відмітці 32,5 м.

  • Відмітки люків колодязів міського водопроводу та каналізації 32,5 м.

  • Відмітка верху труби міського водопроводу 31м.

  • Відмітка лотка труби колектора міської каналізації 30 м.

  • Діаметр труби міського водопроводу – 150 мм.

  • Діаметр труби міської каналізації – 250 мм.

  • Відстань від осі будівлі до червоної лінії 8 м.

    1. Опис об’єкту

Згідно з завданням будинок складається з однієї секції в якій розміщено чотири квартири. Будинок знаходиться в І кліматичній зоні . Оскільки будинок є житловим тому в ньому у санвузлах встановлені такі прилади: умивальник, ванна, унітаз. Кухні обладнані мийками.

2. Проектування внутрішньої водопровідної мережі

Внутрішня водопровідна мережа, які продають питну воду, проектують в заданому об’єкті з пластмасових труб. Трасування водопровідної мережі можна починати від водозабірних приладів, намічаючи розташування водопровідних труб та стояків. Далі проводиться трасування до зовнішніх водопровідних мереж.

Джерелом водопостачання є міська водопровідна мережа діаметром 100 мм, глибиною закладення 1.5м від верху труби.

Гарантійний напір в мережі міського водопроводу біля будинку (згідно з завданням) дорівнює 60 м. Цей напір повен забезпечити подачу води на верхні поверхи будинку.

Система водопроводу - господарсько-питна. Внутрішню водопровідну мережу проектуємо за тупиковою схемою з нижньою розводкою магістралі. Подача води здійснюється по одному вводу в приміщення підвалу. Ввід водопроводу проектуємо зі пластмасових водопровідних напірних труб PVC. На мережі у місці підключення вводу до міського водопроводу встановлюють водопровідний колодязь зі збірних залізобетонних елементів з влаштуванням у ньому вимикаючої засувки.

Для визначення витрат води на вводі встановлюють водомір і запірну арматуру. Перед водоміром встановлюють запірний вентиль, а за ним - контрольно-спусковий кран і запірний вентиль.

Внутрішню водопровідну мережу проектують з пластикових труб PVC. Розвідний магістральний трубопровід проектують під стелею підвалу з похилом в сторону вводу і=0,002. Він ізолюється від конденсації мастикою з алебастру в два шари по 25 мм по войлоку і картону. Для розподілу води по поверхах будинку встановлюють 3 стояка. У кожній квартирі є підводки від стояків до водорозбірних кранів і приладів. Біля основи стояків, на кожному розгалуженні (до групи водорозбірних приладів однієї квартири і на підводах до туалетних бачків) встановлюють запірні вентилі.

Розрахунковою точкою водорозбору приймають душову сітку на ст. В1-4 (як найдальше розміщений).

Метою розрахунку є визначення діаметрів труб і необхідного напору для безперебійного водозабезпечення всіх споживачів у будинку.