Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка до курсової роботи.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
407.55 Кб
Скачать

3.1. Внутрішня водовідвідна мережа

Внутрішню господарсько-фекальну водовідвідну мережу житлових, адміністративних або громадських будівель позначають К1 та проектують відповідно до вимог ДБН В.2.5-64:2012. Вона складається зі стояків, відвідних труб від санітарних приладів, випусків, приймачів стічних вод, гідрозатворів, прочисток, ревізій, фасонних частин тощо.

3.1.2. Випуски.

Кожний водовідвідний стояк або декілька стояків за допомогою випуска з’єднується з колодязем за межами будинку. До одного випуску можна приєднати два-три стояки, але з’єднувати їх слід в приміщеннях підвалу тільки у вертикальних площинах (стояк у стояк), забезпечивши належне розміщення ревізій і прочисток у доступних місцях.

Діаметр випуску необхідно визначати розрахунком. Він повинен бути не менше діаметра найбільшого зі стояків, приєднаних до даного випуску.

Якщо будинок має технічне підпілля, для зменшення кількості випусків і колодязів на випуску дозволяється встановити один торцевий випуск з будинку, до якого приєднуються всі стояки. Діаметр випуску в цьому випадку приймають не менше 150 мм. Усі випуски направляються за межі стін дворових фасадів (але не на головний фасад) і надходять у відповідні оглядові колодязі водовідвідної мережі. Довжина випуску lвип відраховується від осі стояка або прочистки до центру оглядового колодязя на дворовій (мікрорайонній) каналізації (рис.2).

Рис. 2. Визначення довжини випуску lвип з будівлі: 1 – будівля; 2 – водовідвідний випуск; 3 – дворова або мікрорайонна мережа водовідведення

Діаметр випуску слід визначати розрахунком; він повинен бути не менше діаметра найбільшего зі стояків, які приєднуються до даного випуску.

Випуски слід приєднувати до зовнішньої мережі під кутом не менше 90° (йдучи за рухом стічних вод).

На горизонтальних ділянках мережі водовідведення допустимі відстані між ревізіями і прочистками слід приймати згідно з табл.4.

Таблиця 4

Відстань між ревізіями і прочистками для побутових стічних вод

Діаметр труб, мм

50

50

100...150

100...150

200

і більше

Відстань, м

12

8

15

10

20

Вид прочищувального пристрою

ревізія

прочистка

ревізія

прочистка

ревізія

При проектуванні систем холодного, гарячого водопостачання та каналізації мають бути застосовані труби, фасонні вироби, деталі з'єднувальні згідно з чинними нормативними документами та відповідати вимогам Технічного регламенту. При проектуванні систем водопостачання та каналізації з пластикових труб слід враховувати вимоги ДСТУ-Н Б В.2.5-40, а також властивості пластмас (горючість, повзучість внаслідок впливу некомпенсованого напруження в стінці труб та фасонних виробів, значно менших ніж у металевих труб, міцність та стійкість до впливу високих температур).

Для систем каналізації з урахуванням температури рідини, що транспортується, вимог до міцності, корозійної стійкості, довговічності, економії витрачених матеріалів необхідно застосовувати наступні труби:

а) пластикові, полімерні, чавунні, бетонні - для самопливних трубопроводів;

б) напірні пластикові, полімерні чавунні, сталеві (у тому числі із нержавіючої сталі) - для напірних трубопроводів.