Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OOI_konspekt(1).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
112.64 Кб
Скачать

Розділ 2 основи управління кольором

Тема 2.2 Ретушування і відновлення зображень

Традиційно методи ретушування зображень призначені для відновлення ушкоджених зображень, наприклад, для ретуші фотографій. Ретуш (retouch) – корекція зображення з метою усунення дрібних дефектів, виправлення тонального й колірного балансів.

З іншого боку, для дизайнерів в області реклами й маркетингу основною метою ретушування є прикраса зображення, додання йому більшої переконливості. Для реалізації цього може знадобитися виконання двох груп операцій:

  • усунути деталі, що заважають створенню потрібного ефекту. Звичайно це зморшки на особі, відблиски й дрібні сторонні предмети;

  • додати деякі деталі, щоб підкреслити (підсилити) потрібний ефект.

Інструменти локального ретушування

Зображення можуть мати подряпини, плями й інші дефекти локального характеру. У цьому випадку процес ретушування можна виконати без застосування виділень або масок, використовуючи лише вхідні до складу використовуваного пакета інструментальні засоби локального поліпшення.

Найбільше часто використовувані засоби ретушування: інструменти клонування, інструменти розмиття, інструменти Палець (Smudge) і Губка (Sponge), інструменти Освітлювач (Dodge) і Затемнювач (Burn). Вони виконують кілька функцій.

Інструменти клонування (Cloning Tools) призначені для копіювання деталей з одного місця зображення (неушкодженого) в інше (ушкоджене). Типовим прикладом такого інструмента є Штамп (Stamp). Клонування рекомендується застосовувати для видалення дефектів сканування, слідів пилу, подряпин, плям шляхом заміни на тони й деталі того ж або іншого зображення, подібного по кольорах або більше зробленого.

Інструменти розмиття (Blur) і підвищення різкості (Sharpen) дозволяють відповідно локально знижувати або підсилювати контраст між пікселами зображення. Так, локальне ослаблення небажаних подробиць (зморшок, нездорових кольорів шкіри й т.д.) дозволить акцентувати увагу на головних деталях зображення, маскуючи другорядні деталі. У той же час локальне збільшення різкості може привернути увагу до якихось особливостей зображення (наприклад, блиску коштовностей), що становить основу реклами вироблених виробів або іміджу людини, що використає ці вироби.

Інструменти Палець (Smudge) і Губка (Sponge) згладжують розходження між сусідніми відтінками в тих місцях, де проходить кисть. Вони застосовуються для видалення зморшок, складок на одязі, випадкового шуму, накладеного на зображення при скануванні, а також для згладжування границь між вихідними й клонованими за допомогою інструмента Штамп (Stamp) ділянками зображення.

Інструменти Освітлювач (Dodge) і Затемнитель (Burn) роблять об'єкти більше світлими або тьмяними. Ці засоби призначені для корекції освітленості або зміни значення яскравості, щоб виділити або сховати окремі деталі.

Фільтри для ретуші

Хоча більшість фільтрів призначена для застосування до зображення спеціальних ефектів, деякі з них можуть бути корисними для ретушування зображень. У більшості випадків для одержання потрібного ефекту їх варто використати в сукупності з масками й виділеннями.

До найбільш корисних типів фільтрів для рішення завдань ретушування можна віднести наступні:

  • Нерізке маскування (Unsharp mask) і група Фільтри посилення країв (Sharpen Edges filters). З їх допомогою можна підвищувати контраст і підкреслювати деталі зображення. Локальне використання їх для цілей ретушування дозволяє підсилити одні деталі зображення в порівнянні з іншими.

  • Розмиття (Blur) і Пом'якшення (Soften). Ці групи фільтрів дозволяють видаляти дефекти сканування й згладжувати другорядні деталі.

  • Додавання шуму (Noise). За рахунок додавання шуму в невелику виділену область можна сховати деякі дефекти зображення або замаскувати нарушающие гармонію деталі зображення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]