Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скло.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
197.12 Кб
Скачать

5.Характеристика споживних властивостей скляних виробів.

Ергономічні властивості характеризують, перш за все, зручність в користуванні скляними виробами і комфортність та їх гігієнічні властивості.

  • Комфортність побутового посуду визначається зручністю його зберігання, транспортування, миття тощо. Для комфортності посуду велике значення має форма виробу і його розмір, наявність, розташування та форма ручки, її розмір. Розміри ручок в усіх випадках повинні відповідати розмірам руки людини.

Для комфортності та гігієнічності посуду також велике зна­чення має діаметр верхнього отвору. Гладка рівна поверхня скляного посуду є кращою, ніж нерівна, яка має шорсткість, гострі, ріжучі і дряпаючі місця.

  • Гігієнічні властивості обумовлені також природою і властивостями скла, яке є нешкідливим для організму людини і має високу хімічну стійкість. Оцінюючи гігієнічні властивості скляних виробів, враховують також простоту та легкість очищення і підтримку в чистоті цих виробів.

Надійність скляних виробів, як комплексна їх властивість, у зв'язку зі специфічними природними властивостями скла характери­зується такими показниками: довговічність та збережуваність.

В той же час такі показники надійності як безвідмовність та ремонтопридатність не є характерними для скляного посуду, оскільки він не є ремонтопридатним.

  • Довговічність посуду, в свою чергу, необхідно розглядати через властивості фізичного та морального зносу. Поява в процесі експлуатації недопустимих дефектів скла та декору необхідно розглядати як граничний стан посуду внаслідок його фізичного зносу. Вироби з приставними деталями менш надійні, ніж без них, а бокали та чарки на високій ніжці швидше руйнуються, ніж аналогічні вироби з цільноформованою, більш масивною ніжкою. Вироби складної конфігурації з різнотовщинними стінками менш надійні, ніж ті, які мають круглу та овальну форму.

  • Моральний знос скляного посуду доцільно розглядати як зниження їх утилітарних та естетичних властивостей, а також випуск застарілих фасонів, форми, розмірів та видів декорування, які не користуються попитом споживачів.

  • Збереження скляних виробів при транспортуванні та зберігання в значній мірі залежить від особливості упаковки, тари» розташування при перевезенні і на складі та виключна обережність з ними з метою збереження їх функціональних, ергономічних та естетичних властивостей.

Естетичні властивості скляних побутових товарів — це така група споживних властивостей, яка виявляє в чуттєво-сприйнятливи ознаках форми виробу суспільну цінність та соціально-культурну значущість і задовольняє естетичні потреби людини. Основним показниками естетичних властивостей скляних товарів є їх інформаційна виразність, раціональність форми, цілісність композиції, досконалість виробничого виконання та товарного вигляду.

  • Інформаційна виразність (інформаційність) форми — здатність виробу через особливості форми відображати соціально-естетичні уявлення, які склалися в суспільстві. Одиничними показниками інформативності є художньо-образна виразність, оригінальність форми, відповідність стилю і моді.

    • Художньо-образна виразність характеризує здатність форми виробу викликати певні почуття в людини, створювати гарний настрій, відображати національні особливості та характерні риси конкретного підприємства чи фірми.

    • Відповідність стилю (виразність стильового рішення). Стиль — це система засобів і прийомів художньої виразності в архітектурі, мистецтві та оформленні предметів, що історично складалася, яка відображає специфічні соціально-економічні умови життя, особли­вості і традиції людей в даний історичний період. Стиль відображає взаємозв'язок змісту і зовнішнього оформлення товарів. Відповідність стилю предметів, що виробляються сьогодні, є використання засобів художньої виразності, притаманних нашому часу та відображаючих його естетичні ідеали.

    • Мода змінюється зі зміною соціально-економічних умов. Дотримання вимог моди — це відповідність зовнішніх ознак форми виробу тимчасово поширеним естетичним смакам і уподобанням. Для сучасних скляних виробів із скла є модним використання для їх художнього оформлення кольорових можливостей матеріалу (сполучення в цьому виробі скла різних кольорів) та поєднання блискучих і шерехатих поверхонь, використання кольорових прилепів і т.д

      • Раціональність форми полягає в єдності форми і змісту, виявленні її відповідності умовам виробництва і експлуатації, прав­дивості відображення функціонально-конструкторської суті виробів. Під функціонально-конструктивною зумовленістю форми розуміють відповідність естетично значущої форми виробу його призначенню, конструктивному вирішенню та матеріалам, які будуть застосовуватися. Відповідність форми ергономічним вимогам — це здатність створювати максимальні вигоди в користуванні виробами. Так, форма чашки повинна забезпечувати зручність приймання їжі, зручність утримання чашки завдяки раціональній формі ручки та стійкість чашки на блюдці.

      • Цілісність композиції характеризує гармонійну єдність частин і цілого, органічний взаємозв'язок елементів форми виробу, його узгодженість з іншими виробами, а також ефективність використання професійно-художніх засобів для створення композиційного вирішення. Комплексний показник композиційної цілісності характеризується такими одиничними показниками як гармонійність об'ємно-просторової структури, архітектонічність, пластичність, колорит, художньо-графічна виразність.

        • Гармонійність об'ємно-просторової структури забезпечує взаємодію всіх елементів форми виробу між собою та з простором.

        • Пластичність форм визначає особливості просторової структури виробу, її рельєфність, характер взаємних переходів і зв'язків об'ємів, площин та обрисів форми виробу.

        • Важливим показником цілісності композиції є колорит. За допо­могою кольору можна виділити елементи форми або послабити їх, підпорядкувати і об'єднати елементи, виявити масштабність.

        • Цілісність композиції також залежить від впорядкованості художньо-графічної виразності, яка композиційне обґрунтовує розташування графічних елементів на виробі, ступінь відповідності характеру шрифтів змістовому значенню написів, виразність функціональної графіки (наприклад, товарного знаку).

          • Досконалість виробничого виконання та товарного вигляду характеризує чистоту виконання контурів, округлень і з'єднань окремих елементів виробу, ретельність нанесення декоративних і захисних покрить, інформаційних знаків, раціональність і рекламну виразність, пакування тощо. Пакування повинно не лише захищати товар в процесі зберігання і транспортування, а й бути естетично привабливим і постійно представляти (рекламувати) товар. Доско­налість виробничого виконання виробу оцінюється певною кількістю одиничних і комплексних показників, що характеризують якість виконання технологічних операцій. Серед естетичних показників виділяється також товарний вигляд, під яким розуміють зовнішній вигляд, внутрішню обробку, виразність форми знаків, стійкість до пошкоджень та стабільність у експлуатації. Естетичне значення має не лише зміст інформації про товар, а й вибір кольору, шрифту для рекламних написів. Таким чином, залежність товарного вигляду виробу від конкретних умов виробництва та специфіки експлуатації виробу за призначенням і є досконалістю виробничого виконання та товарного вигляду.