Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пластмаси_лаки_мило.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
157.7 Кб
Скачать

27. Призначення та кл-ція косм-х т-в (кт), х-ка їх ас-ту.

КТ вик-ють для доглду, оздоровлення та прикрашання тіла людини. Косметичну продукцію поділяють на: гігієнічну, декоративну та різні косметичні вироби. До гігієнічної косметики відносять косметичні креми, емульсії,гелі, желе, олії для догляду за шкірою обличчя, ук, ніг, тіла, для та після гоління, лосьйони, тал мило, шампуні, зубні пасти. Ароматизовані косм мазеподібні або рідкі креми призначені для зм’якшення, зволоженя, освіження і захисту шкіри.за технологією вир-тва креми поділ на жирові та емульсійні, за співвідношенням компонентів – на емульсії типу “олія у воді” і типу “вода в олії”, а також змішаного типу. За консистенцією: густі, рідкі, емульсії, гелі тощо. Ас-т різних косметичних виробів охоплює засоби від поту, захисні засоби від комарів та комах, для та від засмаги, засоби для ванн тощо.

28. Кл-ція ас-ту декор. косметики (ДК).

До ДК належать губні помади, контурні олівці для губ, рум’яна для обличчя, олівці для пдфабування брів, тіні для вік, туш для вій, лак та пасту для нігтів, рідини для зняття лаку, основи під макіяж. ДК кл-ють за основними видами сировини: на жировій основі, порошкоподібна і компактна. Губні помади, блиск і бальзами для губ, рум’яна, тіні для вік, олівці для вік, губ, брів випускають на жировій основі. Порошкоподібні і компактні вироби ДК (пудра, сухі рум’яна, тіні для вік) - порошкоподібні ароматизовані суміші мінеральних і органічних речовин. За тиом шкіри пудру поділяють: для нормальної, жирної і сухої шкіри, за тоном – білу, рожеву, рашель (рожево-жовту) світлу і темну, персикову, засмаглу. Туш для вій – рідка емульсія у балончику з кришкою-пензликом. Засобами ДК для нігтівє лак та емалі манікюрні. Лак – безбарвний чи тонований розчин суміші полімерних плівкоутворювачів в орг-х розчинниках. Після засихання – прозора плівка. Емалі – пофарбована непрозора суспензія пігментів у лаці. Рідини для зняття лаку входять до ас-ту засобів догляду за нігтями, містять суміш розчинників – ацетону, амілацетону, ізопропілового спирту з добавкою 3% касторової олії.

29. Кл-ція та х-ка ас-ту косм. засобів для догляду за шкірою.

Ас-нт косметичних кремів обумовлений статтю, віком і типом шкіри. Класифікують креми за статево-віковою онакою – для жінок і чоловіків; за віковою ознакою – креми для дітей, підлітків, для людей молодого і середнього віку (універсальні) і для догляду за старіючою шкірою. В ас-ті кремів для чоловіків виділяють креми для гоління і після гоління зі спец-м віт F, р-ми, що заспокоюють шкіру, і ранозагоюючими компонентам. Ас-нт кремів для жінок поділяють за типом шкіри: для нормальної, сухої, жирної, проблемної. Пілінг-креми і скраб-креми вик-ють для догляду за шкірою, її регенерації шляхом видаленняомертвілих клітин з поверхні шкіри. Захищають шкіру людини від негативного впливу ультрафіолетового проміння сонячного світла креми з UV-фільтрами. Лосьйони застосовуяться для очищення шкіри від надлишків жиу, поту, бруду, закривають пори, освіжають і лікують, заспокоюють і загоюють рани.

30. Кл-ція та х-ка ас-ту косм. засобів для догляду за волоссям.

Ас-т засобів для догляду за волоссям кл-ють за призначенням, статевовіковою ознакою, типом волосся і спеціалізацією. За призначенням – гігієнічні, лікувально-профілактичні, засоби декоративної косметики для волосся.шампуні – водно-спиртові чи водяні розчини ПАР з парфумерними добавками, призначені для гігієнічного догляду за волоссям. За консистенцією шампуні бувають рідкі, желеподібні, кремоподібні; за вмістом ПАР – звичайні (5-15%) і концентровані (20-25%). Ас-нт містить власне шампуні і засоби для догляду за волоссям після використанння шампуню – для ополіскування (ополіскувачі, бальзами, кондиціонери) і засоби догляду без ополіскування (лосьйони, муси, креми-кондиціонери). За типом волосся шампуні поділяють: для нормального, жирного і сухого та шампуні-кондиціонери. Шампуні з фарбувальним ефектом, засоби для фіксації волосся, хімічої завивки належать до засобів декор косметики, що надають волоссю бажаного кольору і форми. Ас-нт засобів для фіксації волосся представлений засобами, що вик-ють для моделювання зачісок (гелі, креми,віск), для збереження зачіски (лаки в аероз упаковках), для укладання волосся (піни, лаки, гелі). За ступенем фіксації – легка, нормальна, сильна, екстрафіксація.