Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат на псекспертизу.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
64 Кб
Скачать

Міністерство освіти і наук, культури та спорту України

Львівський національний університет ім. Івана Франка

кафедра психології

Реферат на тему:

«Діяльність, здійснювана в межах судово-психологічної експертизи»

Підготувала:

студентка групи ФФП-42с

Качор Ольга

Перевірив:

Баклицький І. О.

Львів 2011

Зміст

1. Загальні складові психологічної експертизи:

1.1. Аналіз відеоматеріалів.

1.2. Психологічне тестування.

1.3. Питання, які можуть бути поставлені на вирішення психологічної експертизи.

1.4. Побудова психологічного портрета встановленого особи проводиться за допомогою таких методів.

1.5. Побудова психологічного портрета невстановленої особи проводиться на основі показань потерпілого.

2. Експертне дослідження у судово-психологічній експертизі:

2.1. Аналіз ситуації, що призвела до скоєння протиправних дій.

2.2. Аналіз стійких індивідуально-психологічних особливостей обвинуваченого.

2.3. Аналіз психофізіологічного стану досліджуваного на момент вчинення злочину (або безпосередньо перед ним).

2.4. Аналіз дій та поведінки випробуваного на момент здійснення інкримінованого йому діяння та поведінки в посткримінальний період.

2.5. Подальше ставлення суб'єкта до своїх протиправних дій.

1. Загальні складові психологічної експертизи

1.1. Аналіз відеоматеріалів.

Здійснення аналізу відеоматеріалів, наданих експерту, здійснюється на основі науково-теоретичних положень психології поведінки, психології емоцій і психолінгвістики.

Об'єктом дослідження при проведенні психологічної експертизи є сам підекспертний, його вербальні (словесні) і не вербальні (поведінкові) прояви, емоційні реакції, смислова та логічна складова мови, що дозволяє на підставі використання загальнонаукових психологічних і криміналістичних методів (якісного аналізу, кваліфікованого спостереження, порівняння, комплексного опису) підготувати експертні висновки.

Для виконання поставлених завдань, проводиться зіставлення і фіксація найбільш чітких і однозначних поведінкових патернів (міміка, пантоміміка) підекспертного, що виникають під час вербалізації спогадів, які мали місце в його житті і відносяться до розслідуваної події.

Для поглибленого і детального аналізу матеріалів, зафіксованих на відеозаписі, застосовуються елементи семантичного аналізу та контент аналізу показань підекспертного, що дозволяє виявляти приховані смисли, встановити логічні взаємозв'язки та узгодженість між різними одиницями аналізованого матеріалу.

1.2. Психологічне тестування.

Психологічне тестування дозволяє виявити: - Положення підекспертного в системі міжособистісних відносин і визначити характер комунікацій (прямий чи опосередкований) в соціальній системі (сім'ї, найближчому соціальному оточенні, трудовому колективі і т. д.); - Найбільш глибокі закономірності психічних процесів і характерологічних особливостей особистості; - Потреби і мотиви, ставлення до світу, типові форми поведінки і реагування, внутрішні та зовнішні конфлікти, механізми психологічних захистів.

1.3. Питання, які можуть бути поставлені на вирішення психологічної експертизи: 1. Чи є можливість провести психологічну оцінку достовірності та самостійності показань підекспертного, зафіксованих на відеозапису при проведенні з його участю відтворення умов і обставин події (допиту, очної ставки, оперативного уточнення явки з повинною і т.п.)? 2. Чи здыйснювався психологічний вплив на підекспертного при проведенні з його участю відтворення умов і обставин події (допиту, очної ставки, оперативного уточнення явки з повинною і т.п.)? 3. Чи є можливість провести психологічну оцінку достовірності показань підекспертного, щодо механізму здійснення насильницьких дій з його боку, по відношенню до (потерпілого), а також щодо його дій з приховування слідів злочину? 4. Якщо показання (потерпілої) будуть визнані достовірними, чи є експертна можливість встановити психологічні особливості і риси невстановленої особи, яка вчинила насильницькі дії, у тому числі - сексуального характеру, щодо потерпілої, а також найбільш ймовірні мотиви скоєння злочину? 5. Чи наявна експертна можливість встановити психологічний портрет і механізми поведінки підекспертного, відповідно до його індивідуально-психологічних і соціально-психологічних характеристик? 6. Чи існує експертна можливість встановити психологічний портрет і механізми поведінки потерпілої, згідно з її індивідуально-психологічними і соціально-психологічними характеристиками?

1.4. Побудова психологічного портрета встановленого особи проводиться за допомогою таких методів: а) у разі наявної можливості здійснення безпосереднього контакту; - Психологічне тестування (психодиагностичний інструментарій підбирається в залежності від віку, статі, особливостей кримінальної справи і статусу підекспертного); - Інтерв'ю; б) у разі відсутності можливості здійснити контакт з підекспертним: - Аналіз відеоматеріалів слідчих дій, проведених з підекспертним (аналіз вербальних і поведінкових проявів, а також застосування до повідомлених даних елементів семантичного аналізу та контент аналізу); - Аналізу автобіографічних відомостей; - Аналіз матеріалів кримінальної справи; - Аналіз відомостей, отриманих від родичів, друзів, знайомих, роботодавців; - Аналіз творчої продукції підекспертного (особистий щоденник, вірші, оповідання, графічний і музичний вміст мобільного телефону, контент в інтернеті, а саме, опублікований в авторських блогах, соціальних мережах і т.п.)