Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на питання іспиту з права.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
57.65 Кб
Скачать

60. Приклад діяльності міжнародних організацій «Журналісти без кордонів», «Міжнародна амністія» відносно вітчизняних змі.

Репортери без кордонів - приклад http://www.profspilka.org.ua/posts/5653

Міжнародна амністія

Amnesty International в Україні

Перша група МА в Україні з’явилася 24 березня 1991 року в м. Дрогобичі Львівської області. Ії організував, а пізніше очолив створення амністійної мережі на Україні Мирослав Маринович, відомий український правозахисник. 2 квітня 1994 року на другому етапі установчого з’їзду в Одесі було прийнято Статут Української Асоціації Міжнародної Амністії (УАМА). У 1996 році організація була зареєстрована Міністерством Юстиції України, у 2003 у Києві відкрився офіс, який координує діяльність організації на загальнонаціональному рівні.

Впродовж усього часу своєї діяльності в Україні Міжнародна Амністія згідно свого Статуту спрямовувалася на захист конкретних в’язнів сумління в різних країнах світу (окрім своїх співвітчизників), про яких повідомляється в бюлетені МА, а крім того в своїй країні ведеться пропаганда прав людини, вивчення їх у навчальних закладах, привернення уваги широкої громадськості до проблем порушення та нехтування правами людини у різних регіонах світу, спонукання до участі в правозахисному русі та відстоюванні загальноприйнятих норм та стандартів прав людини., зокрема – пропаганда скасування смертної кари, захист прав біженців, захист відстоювання рівності та боротьба з проявами дискримінації у суспільстві, та інше.

Українські амністери беруть активну участь у всесвітніх кампаніях Amnesty International на захист релігійної свободи (1993 р.), проти “зникнень” і політичних вбивств (1994 р.), на захист прав жінок (1995 р.), проти порушень прав людини в Китаї (1996 р.), проти порушень прав людини в Туреччині (1996-1997рр.), захисту прав біженців (1997 р.), по відзначенню 50- та 60- річчя Загальної Декларації прав людини (1998 та 2008 р. р.), проти порушень прав людини в США та акції по захисту прав дітей (1999 р.), проти порушень прав людини в Саудівській Аравії та проти тортур (2000 – 2002 рюр.), проти порушень прав людини в Російській Федерації (30.10.02-30.12.03), проти насильства над жінками (2004-2006 р.р.). Міжнародна Амністія в Україні лобіює уряд України для беззастережної ратифікації Україною міжнародних угод.

Зараз МА в Україні налічує 7 визнаних груп та 8 ініціативних груп в 11 областях України та АР Крим. Загальна кількість членів, які працюють в місцевих осередках, близько 300 осіб

«Репортери без кордонів» і «Міжнародна амністія» пропонують зробити 12 березня Днем свободи в Інтернеті

10-03-2009

Організації «Репортери без кордонів» і «Міжнародна амністія» закликали найбільші пошукові компанії Google, Yahoo і Microsoft відзначити 12 березня «Міжнародний день проти цензури в кіберпросторі», повідомляє радіостанція «Свобода».

«Репортери без кордонів» закликають шукачів на один день зняти будь-яку цензуру з усіх міжнародних і локалізованих пошукових і новинних сервісів.

Вони заявляють, що 12 березня має стати Днем свободи в Інтернеті. Правозахисники нагадують, що найбільші американські компанії всупереч своїм заявам про прихильність свободі слова активно допомагають урядам багатьох країн, насамперед Китаю, жорстко фільтрувати Інтернет.