Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методитчка_нова.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
283.14 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський державний педагогічний університет

імені В.Г.Короленка

Кафедра української мови

Сучасна українська літературна мова. Морфеміка. Словотвір. Морфологія

Полтава – 2005

ББК 81.411.4 – 923.2

УДК 808.3-56 (063)

ББК 81.411.4 – 923.2

УДК 808.3-56 (063)

Сучасна українська літературна мова. Морфеміка. Словотвір. Морфологія. Навчально-методичний посібник для студентів філологічного факультету зі спеціальності 6.010100 “Педагогіка і методика середньої освіти. Українська мова і література”. –Ч. 1. – Полтава: ……………., 2005. – …… с.

У навчальному посібнику відповідно до вузівської програми з “Сучасної української літературної мови” пропонується модульний план курсу, змістові модулі з “Морфеміки”, “Словотвору”, “Морфології” (частина 1). До кожного змістового модуля подаються плани практичних і лабораторних занять, рекомендована література, різноманітні вправи, завдання з розвитку зв’язного мовлення, перелік контрольних питань, завдання для самостійної роботи і підсумкового тестового опитування.

Рецензенти:

М.П. Волочай – кандидат філологічних наук, доцент кафедри філологічних дисциплін Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка;

Н.В. Жигилій – кандидат філологічних наук, доцент кафедри ….. Національного технічного університету імені Ю. Кондратюка.

Рекомендовано до друку Вченою радою Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка (протокол № 7 від 30 грудня 2004 року).

©Т.І. Ніколашина

Комп’ютерний набір, верстка – О.С. Варченко

Передмова

Пропонований посібник укладено відповідно до програми курсу “Сучасна українська літературна мова” з розділів “Морфеміка”, “Словотвір”, “Морфологія”, який вивчається на філологічному факультеті педагогічних університетів. Порівняно з існуючими працями такого типу в навчально-методичному посібнику погруповано матеріал відповідно до кредитно-модульної системи. Посібник складається з програми, структури, модульного плану курсу, змістових модулів, які включають плани практичних і лабораторних занять, самостійну роботу, основну і додаткову літературу, письмові завдання, творчі роботи, питання для самоконтролю.

Мета курсу полягає в тому, щоб поглибити й закріпити у свідомості студентів набуті раніше знання про граматичну природу української мови, сформувати в майбутніх учителів-словесників творчий підхід до вивчення мовних явищ, виробити навички самостійної дослідницької роботи.

Запропонований навчально-методичний посібник покликаний допомагати студентові спланувати і найбільш ефективно організувати самостійне вивчення важливих тем курсу, які були оглядово розглянуті на лекціях і не ввійшли до переліку питань, винесених на практичні заняття.

Завдання для самостійної роботи мають здебільшого проблемно-пошуковий характер, що дозволяє створити стійку пізнавальну мотивацію та сприяє розвитку інтелектуальних здібностей студента: уміння аналізувати, класифікувати, узагальнювати, порівнювати, творити тощо.

Лабораторні заняття спрямовані на вироблення у майбутнього філолога навичок самостійної роботи над текстом, тому в посібнику пропонуються як суцільні тексти, так і окремі речення для вправ. Дібрані тексти відображають рівень розвитку сучасної української літературної мови, багатство стилістичних засобів, сприяють утвердженню морфологічних і синтаксичних норм української мови. За тематикою тексти репрезентують українську літературу, історію і культуру, сучасну публіцистику, науково-популярну літературу. До лабораторних занять дібрані 12 варіантів, що забезпечить самостійне виконання завдань.

При вивченні морфеміки, словотвору, морфології студенти повинні дотримуватися чіткої послідовності, тому в посібнику пропонуються схеми морфемного, словотвірного і морфологічного розборів.

З метою перевірки знань, умінь і навичок з морфеміки, словотвору, морфології запропоновано підсумкове тестове опитування, яке включає 30 варіантів.

Матеріал, який уміщений у навчально-методичному посібнику, апробовано на заняттях зі студентами Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.

Програма курсу

Дієслово. Поняття про дієслово як частину мови. Система дієслівних утворень в українській літературній мові: особові форми, неозначена форма, дієприкметники та дієприслівники.

Неозначена форма дієслова (інфінітив).

Типи дієслівних основ: основи інфінітивного та теперішнього часу.

Поділ дієслів на класи за співвідношенням з основами інфінітива теперішнього часу. Продуктивні та непродуктивні класи. Поділ дієслів на дієвідміни.

Категорія виду дієслова. Протиставлення форм доконаного та недоконаного виду у видовій парі. Способи творення форм доконаного та недоконаного виду: суфіксація, префіксація, наголос, чергування голосних і приголосних, суплетивні основи. Поняття про спосіб дії. Типи способів дії та роль категорії виду у їх вираженні.

Категорія перехідності – неперехідності дієслова.

Категорія стану дієслова та її зв’язок з перехідністю-неперехідністю.

Категорія особи та числа дієслова. Значення особи. Дієслова з неповною особовою парадигмою. Безособові дієслова.

Категорія часу та роду дієслова. Система дієслівних часів у сучасній українській літературній мові., їх творення та значення. Пряме (абсолютне) та переносне вживання часових форм дієслова.

Категорія способу дієслова. Дійсний, умовний та наказовий способи, їх творення та значення.

Словотвір дієслів.

Дієприкметник як форма дієслова. Проміжний морфологічний характер цієї форми. Дієслівні та прикметникові характеристики дієприкметника. Активні та пасивні дієприкметники. Граматичні категорії дієприкметника.

Творення дієприкметників. Активні дієприкметники теперішнього часу; їх значення та вживання. Пасивні дієприкметники минулого часу обох видів. Перехід дієприкметників у прикметники (ад’єктивація) та в іменники (субстантивація).

Дієслівні форми на -но, (-ено), -то.

Дієприслівник як форма дієслова. Дієслівні та прислівникові характеристики дієприслівника. Значення дієприслівників доконаного та недоконаного видів. Творення та синтаксична роль дієприслівників. Перехід дієприслівників у прислівники та прийменники.

Повний словотворчий та морфологічний аналіз дієслівних форм. Письмова робота з теми “Дієслово”. Аналіз письмової роботи.

Прийменник. Вправи на аналіз прийменників з погляду структури розмежування вторинних (похідних) прийменників і омонімічних слів інших частин мови. Аналіз складених прийменників типу в результаті, в (за) рахунок, по лінії, з метою і под. Аналіз службової функції та вживання прийменників з відповідними відмінковими формами іменників.

Складання таблиці вживання прийменників з різними відмінками. Спостереження синоніміки прийменників. Переклад прийменникових конструкцій російської мови на українську та навпаки. Вправи на правопис прийменників. Повний морфологічний аналіз прийменників.

Сполучник. Виділення в тексті сполучників, їх функціональна характеристика. Аналіз семантико-синтаксичних функцій сполучників сурядності та підрядності. Функціональне розмежування сполучників і сполучних слів. Морфологічний аналіз сполучників.

Частки. Виділення часток в тексті. Функціонально-комунікативний аналіз різних розрядів часток.

Вправи на правопис часток.

З’ясування службової функції дієслова бути (зв’язки).

Письмова робота (контрольний диктант і виконання узагальнюючих завдань з морфології).

Вигуки. Виділення вигуків у тексті та їх розподіл залежно від значення та походження на групи. Спостереження синтаксичної ролі вигуків і звуконаслідувальних слів.

Аналіз випадків переходу слів з однієї частини мови в іншу. Повний морфологічний розбір частин мови. Письмова робота. Аналіз письмової роботи.