Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зовнішня політика Іспанії у 1990-2011 роках.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
153.53 Кб
Скачать

8. Іспано-російські відносини

Політичні взаємини між обома країнами продовжували бути активними на початку XXI століття. Голова соціалістичного уряду Х.Л.Родрігес Сапатеро двічі відвідав Москву у 2004 і у 2005 роках. Іспанський прем'єр ще раз підвтердив волю нового уряду Іспанії «розвивати інтенсивні і глибокі відносини з Росією». У свою чергу, президент Російської Федерації В.Путін зазначив, що «відносини між Росією та Іспанією в останні роки складаються найкращим чином» і висловив сподівання на спадковість в їхньому розвитку. Під час переговорів обговорювались проблеми і перспективи двостороннього економічного співробітництва, боротьби з тероризмом, взаємодії обох країн з міжнародної тематики , у тому числі у рамках ООН. У контексті результатів Гаазького саміту Росія - ЄС В.Пут їй і Х.Л. Родрігес Сапатеро особливу увагу приілили обговоренню стратегічного партнерства Росії і Євросоюзу, у першу чергу через призму формування чотирьох спільних просторів: економічного; свободи; безпеки і правосуддя; зовнішнь ї безпеки; освіти, культури і науки. Важливими віхами іспано-росїйського діалогу у 2004 році стали візит до Російської Федерації нового міністра закордонних справ Іспанії Мігеля Анхеля Моратіноса (липень), міністра оборони Іспанії Хосе Боно (листопад), переговори керівників МЗС Росії та Іспанії - С.Лаврова і М.А.Моратіноса у Нью-Йорку (вересень).

Політичний діалог між Іспанією і РФ грунтується на обопільному баченні сучасного міжнародного порядку як багатополярного і який повинен регулюватися відповідно до положень Статуту ООН. У цьому контексті відбувається зближення позицій з багтьох проблем: Іраку, Близького Сходу, Сахари, з роззброєння, боротьби з міжнародним тероризмом.

Багато спільного пов'язує Іспанію і Росію у боротьбі з тероризмом,оскільки обидві країни потерпають від цього лиха. Та, Іспанія і Росія пропонують спільне визначення тероризму, яке б доповнило міжнародну конвенцію боротьби з тероризмом. Росія підтримала ініціативу іспанського прем'єр-міністра Родрігеса Сапатеро про «Союз цивілізацій», внесену 2004 року на ГА ООН. З підготовки цієї ініціативи створена у 2005 році Кофі Аннаном група з 18 осіб. її мета - протидія всім видам тероризму і екстремізму. Іспані вважає, що зіткнення цивілізацій, прогнозоване С.Хантінгтоном, є деструктивною ідеєю, як повністю суперечить тій методології, яку повинна прийняти світова система. Щоправда, Мадрид притримується свого погляду , як і ЄС, на демократію у Росії , так само як і щодо конфлікту у Грузії та Молдові.

Значущою подією в іспано-російському політичному ділозі став візит короля Іспанії Хуана Карлоса І до Росії у червні 2005 року.

Восени 2005 року Іспанія запросила Росію до участі в Євро-Середземноморській конференції у Барселоні, оскільки вважає, що Росія є важливим фактором безпеки у цьому регіоні. Москва брала участь у військово-морських навчаннях по боротьбі з тероризмом («Ендевор»).

Існують певні розходження між Іспанією та Росією у питанні реформування Організації з безпеки і співпраці у Європі (ОБСЄ). Мова йде про так звані «три корзини» справ у ОБСЄ: 1. економічні питання; 2. безпека; 3. права людини. Якраз у царині прав людини позиції Іспанії та Росії розходяться. У 2007 році Іспанія головувала в ОБСЄ і намагалася досягти порозуміння щодо «третьої корзини» з Росією та іншими країнами.

Іспано-російські торговельно-економічні відносини загалом відповідають загальній картині зовнішньоекономічних зв'язків Російської Федерації з країнами Євросоюзу. Проте необхідно відзначити, що, у порівнянні з деяким іншими західноєвропейськми державами, Іспанія обіймає досить скромне місце у зовнішній торгівлі Росії. Так, у 2005 році торговельний обіг Росії з Німеччиною становив близько 33 млрд. дол., з Італією - близько 24 млрд. дол., а з Іспанією - менше 3 млрд. дол. Іспанія також не входить у «десятку» найбільших зовнішньоекономічних партнерів Росії - її частка у російському зовнішньоторговельному обігу, які і раніше, менше 1%.

Основу російського експорту до Іспанії упродовж останніх трьох десятиріч становлять нафта і нафтопродукти. При цьому частка цієї статті за минуле тридцатиріччя практично не змінилася - близько 70% експорту, а частка машин, обладнання і транспортних засобів навіть скоротилася -менше 1% загального обсягу експорту.

Позитивною тенденцією у розвитку російського експорту до Іспанії необхідно вважати деяке розширення його номенклатури. Якщо у 1975 році, окрім нафти і нафтопродуктів, машин, обладнання і транспортних засобів, до його складу входили тількти три-чотири позиції, то у 2005 році асортимент експортованих товарів був значно ширшим. Збільшилася частка чорних і кольорових металів і виробів з них - з 4 до 18,9%, розширилися поставки готової продукції, у тому числі споживчих товарів. Нині російський експорт становить приблизно з півтора десятка статей, частка кожної з яких, окрім нафти і чорних металів, хитається від 0,1 до 2,2% (хімічна і фармацевтична продукція).

Структура російського імпорту з Іспанії за минуле тридцятиріччя зазнала суттєвих змін. У 1975 році основними його статтями був прокат чорних металів (приблизно Уг вартості імпорту), виноградні вина, шкіра для пошиття верху взуття, оливкова олія, шкіряне взуття. І ще дві-три позиції, частка яких у загальній вартості імпорту не перевищувала 1%. В останні роки його структура характеризується більшим розмаїттям і складається з більше ніж двох десятків великих позицій, приблизно 1/3 припадає на сільськогосподарські і продовольчі товари. Висока частка машин, обладнання, транспортних засобів (32,5%) і хімічної і фармацевтичної продукції (17,8%). Частка інших статей імпорту (наприклад, керамічних виробів) хитається у межах 0.1-7,6%. Разом з тим, частка Росії у загальному обсязі іспанського експорт} до цих пір не перевищує 0,4 - 0,6%.

Водночас у царині економічних зв'язків існує значний потенціал для їхього розвитку. Іспанський експорт до Росії становив у 2004 році 904 млн. євро, тоді як російський експорт до Іспанії - всього 3.6 - 4,5 млн. євро. Іспанія експортувала передовсім техніку і обладнання (40%), сільськогосподарську продукцію та продукти харчування (споживчі товари (головним чином одежу і меблі - 25%). Росія ж в основному поставляла до Іспанії нафту (73%). Російський газ Іспанія не закуповує, оскільки він не витримує конкуренції з алжирським та лівійським газом.

Іспанський капітал міцно утвердився на російському ринку і демонструє суттєві темпи зростання - 67% щорічно.У 2005 році іспанська компанія "Табакалера» (разом з фрнцузами) купила за 100 млн. євро російську тбтюнову фірму «Балкан» - головного постачальника тютюнових виробів у Росії. Інша іспанська компанія «Рока» будує у Санкт-Петербурзі завод по виробництву банно-пральногс обладнання. Компанія «Ураліта» будує у

Ленінградській області фабрику з виробництва ізоляційних матералів. Кожен з цих проектів оцінюється в 20 млн. дол. «Іспанський союз з виробництва вибухових речовин» («Union Espanola de Explosivos») має три заводи у Росії (один із них у Самарі) і виробляє динаміт та інші вибухові речовини.

Існують великі можливості інвестицій в російську транспортну інфраструктуру (залізниці, аеропорти, морські порти), яка залишається фактично не зачепленою з часу СРСР. Іспанія має досвід у цій царині і будує швидкісні платні магістралі в Латинській Америці, Канаді, Європі Але у Росії відсутнє законодавство, яке б регулювало таке будівництво. Мадрид (компанія «Тальго») висловив зацікавленість у будівництві швидкісної залізниці, яка б з'єднала Санкт-Петербург і Москву, Санкт-Петербург і Польщу. Іспанська сторона погодилася на стовідсоткову оплату дослідження технічної безпеки цього проекту, ціна якого оцінюється в 1,2 млн. евро. Реалізація цих планів більшою мірою залежить від Росії.

Присутність Іспанії у російській економіці може бути ширшою, коли Росія інтегрується у міжнародні економічні оргнізації: Світову організацію торгівлі (СОТ), Організацію економічної співпраці і розвитку (ОЕСР). Нові можливості відкрилися б для Іспанії, якби Росія підписала більш конкретні угоди з ЄС. Між РФ та ЄС нині діє Угода про партнерство та співпрацю, але вона не базується на принципах «чотирьох свобод» (капіталів, товарів, робочої сили і послуг).

Нині загальний обсяг іспанських інвестицій в Росії станоивть близько 120 млн. дол. ( приблизно 1% від всіх зарубіжних інвестицій, нагромаджених в РФ на початок 2004 року). Хоча Іспанія і займає скромне місце серед великих зарубіжних інвесторів Росії ( за оцінками - 15-е місце), її інвестиції можуть мати велике перспективне значення для російської економіки. Притік капіталу основних зарубіжних інвесторів у Росію (в першу чергу Німеччини і США) більшою мірою відбувається не у найбільш активній і корисній для національної економіки формі - у вигляді різних кредитів, включаючи короткотермінові, та інших фінансових ресурсів, які надавалися на умовах повернення. Натомість переважна частина іспанська капіталу (близько 80%) -прямі вкладення у виробничу сферу. Сьогодні у Держваний реєстр РФ внесено понад 300 підприємств і організацій за участю іспанського бізнесу.

Загалом в економічній співпраці між обома країнами можна виділити сім основних областей: агропромисловий комплекс, паливно-енергетичний комплекс, фінансова сфера, будівництво і транпортна інфраструктура, хімічна фармацевтична промисловість, машинобудування і туризм.

Різноплановою є культурна співпраця обох держав. У рамках відкритого у 2002 році Інституту Сервантеса у Москві реалізовуються різні культурні програми, відбувається вивчення іспанської мови. Регулярними є виставки іспанських промислових товарів у Москві (меблів, кераміки, освітлювальної техніки).