Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индивидуалка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
120.83 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Державний вищий навчальний заклад «київський національний економічний університет імені вадима гетьмана»

Кафедра страхування

Індивідуальна робота

з дисципліни: «страховий менеджмент»

обов’язкове завдання 1, 2

Виконала: студентка 5курсу 9-ї групи, спеціальності 8508 денної форми навчання

Примха Олександра Анатоліївна

Перевірила: Мурашко О.В.

Київ - 2011

План

Вступ

Завдання 1.

  1. Поведінка страховика на ринку.

2. Головні правила вибору надійної страхової компанії.

3. Як не помилитися у виборі надійної страхової компанії?

Завдання 2.

Висновки

Вступ

Основна умова успішного розвитку ринку страхування – довіра з боку страхувальників. А для цього страховий ринок має бути прозорим, мати добре опрацьовану законодавчу базу й ефективні системи контролю за діяльністю його учасників. Наразі інформація про діяльність страхових компаній на ринку України не є досить відкритою, а нормативна база й механізми контролю вимагають доопрацювання.

В сучасних умовах звичайному страхувальникові складно розібратися у великій кількості пропозицій на страховому ринку й знайти оптимальне співвідношення між надійністю страхової компанії і вартістю її послуг. З огляду на потреби ринку було впроваджено новий продукт – рейтинг надійності страхових компаній. Цей вид рейтингу розроблено спеціально для споживачів страхових послуг з метою підвищення їх інформованості щодо надійності страхувальників.

Метою індивідуального завдання є: зобразити та проохарактеризувати чинники, які впливають на вибір надійності страхової компанії. Обґрунтувати вплив та провести ранжування кожного із запропонованих чинників. На основі проведеного аналізу трьох провідних страховиків запропонувати найоптимальніший варіант страхування автотранспорту.

Предметом виступає: страховий ринок України та його дослідження.

Виходячи з предмету, об’єктом є саме послуги зі страхування як фінансові послуги на українському страховому ринку.

Значимість, актуальність даної роботи не має сумніву. Адже сьогодні, при наявному дефіциті інформації із зовнішніх джерел, страхувальник під час вибору страхової компанії найчастіше може використати тільки рекламні матеріали самого страховика. Цього, безсумнівно, недостатньо, оскільки в період фінансової кризи особливо важливо мати інформацію про надійність страхових компаній від незалежних експертів.

1. Поведінка страховика на ринку.

Почну з того, в чому майже 40% українців помиляється а 30% взагалі не розуміє. Що таке страхування, в чому полягає його суть та якими принципами керуються страховики. Але не будемо вдаватися до заїжджених книжних термінів, котрі і так вже сидять в горлі своєю не зрозумілістю. Люди, котрі не стикалися зі страхуванням ніколи і не зрозуміють заучних літературних визначень, трактувань, тим більше з практичної точки зору все виглядає зовсім по іншому, і тоді постає питання: Як прохожий українець здійснивши на кінець свою мрію – купляє новий автомобіль може захистити себе від банального ДТП на дорозі чи взагалі крадіжки, зберігаючи при цьому і витрачений час і гроші. Бо як би не писали про принципи страхування, штибу страховий інтерес чи максимальна сумлінність сторін – всі ми чітко знаємо чого хочемо і страхові агенти знають коли потенційний страхувальник уже приходить в страхову він більше ніж упевнений що випадок буде. Ми не дурні люди, платити внески просто так за добре слово ніхто не буде, особливо коли це стосується КАСКО чи медицини де страховка коштує чимало. Навіть з іншої точки зору, очевидно що люди хворіють щороку як не кілька раз на рік, а дорожньо-транспортні пригоди трапляються ще частіше. З точки зору принципу, де страхові відшкодування не повинні приносити прибутку теж спірно. Про що тоді йдеться мова? Коли розглядати теж саме КАСКО повне відшкодування означає виплату страхової суми (=вартості авто) за мінусом франшизи від 2-5%, ну і ми для себе умовно віднімаємо, нехай 7 тис.грн. взносу. Чим тоді назвати ці кошти «подаровані» страховиком? Звичайно багатшим страхувальник не став, але й добрячу вартість машини вернув. Проте, страховики теж не ликом шиті і дуже помиляється той, хто думає що страхові компанії – благодійні фонди. Для перехожого – страховик це гарант захисту від різного роду ризиків, а на ринку – це великий акумулятор вільних коштів з метою одержання прибутку. Всі страхові компанії, крім держ фонду звісно, орієнтовані на прибуток. Ми задумуємось, чому встановлені строки страхування, чому внесену премію не можна забрати, чому при розірванні договору страхування за ініціативою страхувальника відшкодування внеску не така як при його розірванні за ініціативою страховика. Інвестиції, інвестиції і ще раз інвестиції. Це нескінченний грошовий потік, коли гроші роблять ще більші гроші – ось чим керується страховик.

Чи замислювалися Ви, наскільки надійною є страхова компанія, клієнтом якої Ви є?! Але відразу виникає питання, як визначити ступінь цієї надійності, як не помилитись у виборі, як забезпечити себе дійсно якісними страховими послугами? Беручи до уваги що визначення надійності страхової компанії покладено на рейтингове агентство та на провідних економістів, котрі без особливих зусиль можуть визначити: платоспроможність страхової, розмір статутного капіталу та резервного фонду, кредитоспроможність, ROE, рентабельність страхування і багато інших показників що свідчать про ефективну діяльність страховика. Але дуже часто страхувальники яким не під силу зробити такий аналіз ведуться лише на гарні реклами розроблені досвідченими маркетологами тих самих страхових компаній заінтересованих в просуванні свого продукту. Існує безліч способів визначити надійність. Про деякі з них, я Вам розповім.

Представники страхових компаній кажуть, що в Україні немає комплексних спеціальних досліджень, які визначають фінансову надійність страховиків. А я раджу звернути увагу на прозорість діяльності, рейтинг, фінансову стійкість, платоспроможність, рентабельність, ліквідність страховиків. Компанії, які діють прозоро, час від часу оприлюднюють дані щодо фінансового стану: страхові виплати, збір страхових премій і є першим дзвоником про те що приховувати підводні камені їм нічого. Статутний капітал та інші власні засоби страховика мають забезпечувати проведення планових видів діяльності і виконання зобов'язань, що приймаються ним за договорами страхування. Страхових резервів має вистачати не тільки для виплат страхових відшкодувань - вони повинні постійно збільшуватися разом із зростанням кількості договорів. Загалом, раджу, вибираючи страхову компанію, зупиніться на тій, яка має надійного партнера по перестрахуванню (частину ризику приймає на себе перестраховик). Бо сьогодні дуже важливо зайвий раз як то кажуть перестрахуватися і бути спокійним. Та чи не найбільшу увагу клієнтам страхових компаній варто звернути на виплати страхових сум і страхового відшкодування. Це - головна стаття витрат страховика, але найважливіший і один з найдоступніших показників для нас. Якщо з достовірних джерел відомо, що компанія за збором премій перебуває на 1-ому місці, а за страховими відшкодуваннями - на 16-ому, то це перший сигнал, щоб не стати клієнтом цієї компанії.