Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_z_YeRM.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
479.23 Кб
Скачать

Студент повинен знати

  • методи побудови музейної експозиції;

  • методику підбору експозиційних матеріалів;

  • правила експонування музейних предметів;

  • техніку показу різних категорій музейних предметів;

  • сучасні методи побудови експозиції;

  • сучасні законодавчі положення щодо музейного використання предметів історико-культурної спадщини.

Студент повинен вміти

  • здійснювати проектування експозиції;

  • складати тематико-експозиційні плани;

  • створювати експозиційні комплекси;

  • складати етикетаж, супровідні тексти.

  • вільно оперувати набутими знаннями у навчально-виховній роботі в школі;

Програма курсу «експозиційна робота музеїв» (за вимогами кредитно-модульної системи)

Змістовий модуль 1

Тема 1. Експозиційна робота в музеї історичного профілю

Експозиційна робота в музеї, її зміст, значення та специфіка. Музейна експозиція. Класифікація музейних експозицій (за часом існування та цілями створення). Експозиціонери та їх робота Експозиційні відділи в структурі музеїв. Експозиції шкільних та громадських музеїв.

Експозиційна концепція. Розвиток експозиційних концепцій в ХVІІІ – на початку ХХІ ст. Естетичний, систематичний, типологічний, ансамблевий, ландшафтний та інші методи побудови експозиції. Сучасні принципи побудови музейної експозиції у вітчизняному та закордонному музеєзнавстві (інсталяція, віртуальна експозиція, інтерактивна експозиція).

Експозиційна робота та діяльність музею. Художня рада в структурі музею, її функції. Зміст експозиційної роботи: проектування та створення експозицій, забезпечення їх функціонування.

Виставочна робота музеїв.

Соціальні, комунікативні функції музею та його експозиційна діяльність. Законодавство України про принципи музейного використання предметів історико-культурної спадщини. Закони України «Про музеї та музейну справу» (1995), «Про охорону культурної спадщини» (2000), «Про охорону археологічної спадщини» (2004) та експозиційна робота музеїв. Експонування музейних предметів та виховна, науково-дослідна, освітня робота музейних закладів.

Використання музейної експозиції в навчальній, виховній та науковій роботі.

Тема 2. Проектування та підготовка експозиції

Загальна концепція експозиції та її зміст. Концепція експозиції в музеях історичного профілю та її розробка. Історична наука та концепція експозиції. Художня концепція. Експозиційний образ та його створення. Експозиційний образ та музейна комунікація. Психологічні проблеми сприйняття експозиції.

Проектування експозиції. Етапи побудови експозиції. Музейна архітектура та створення експозиції. Розробка маршрутів відвідувача.

Експозиційне обладнання. Експозиційні меблі (вітрини, ковпаки-футляри, стенди, підставки та подіуми, універсальні модульні системи) та вимоги до них. Дизайн експозиції. Сучасний дизайн експозиції.

Освітлення експозиційних залів, вітрин. Колір в оформленні залів та експозиційних меблів. Візуальні та аудиовізуальні засоби в музейній експозиції. Автоматичні довідкові установки. Використання візуального та звукового супроводу, спец ефектів.

Використання комп’ютерних технологій для експозиційній роботи.

Підготовка експозиції. Відбір експонатів. Інформативність, експресивність, коммунікативність, аттрактивність, естетизм експонатів. Наукове, художнє та технічне проектування. Прийом виділення експонатів та дотримання пропорцій. Експозиційні ансамблі. Експозиційні пояси. Експозиційні матеріали. Експозиційні комплекси. Динамічність у подачі музейних предметів.

Тематико-експозиційний план та його структура. Плани експозиції. Художні ескізи-перспективи. Технічно-художній проект експозиції. Сценарій експозиції. Пробна експозиція.

Виставки. Класифікація виставок (тимчасові, постійні, пересувні). Головні вимоги до побудови виставок. Етапи створення виставки. Тематичний та тематико-експозиційний план, етикетаж. Художній проект. Рекламні матеріали. Засоби монтажу різних типів виставок. Упаковка та транспортування пересувних виставок.

Змістовий модуль 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]