Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vistup.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
31.11 Кб
Скачать

Сонячна Активність

Однієї із самих чудових особливостей Сонця є майже періодичні, регулярні зміни різних проявів сонячної активності, тобто всієї сукупності явищ на Сонці. Це і сонячні плями - області із сильним магнітним полем і внаслідок цього зі зниженою температурою, і сонячні спалахи - найбільш могутні і швидкі вибухові процеси, що впливають на всю сонячну атмосферу над активною областю, і сонячні волокна - плазменні утворення в магнітному полі сонячної атмосфери, що мають вид витягнутих (до сотень тисяч кілометрів) волоконоподібних структур.

Пік сонячної активності припаде на 2012 рік.

Отже, закінчився період незвично низької активності Сонця, що тривав близько трьох років. Про це, як повідомляє ІТАР-ТАРС, заявив провідний британський науковий астрофізичний центр - Лабораторія Рутерфорд Епплтон (графство Оксфордшир).

Учений відзначив, що порівняно недавно були отримані дані про появу на Сонці численних плям.

"Світова наука з полегшенням зітхнула, Сонце вийшло з загадкового для вчених періоду затяжної сплячки ", - заявив співробітник Лабораторії професор Річард Харрісон.

Ряд вчених висловили гіпотезу про те, що Сонце швидко охолоджується і жителям Землі слід готуватися до нових і небувалих природних катастроф. І ось із супутників були отримані дані про відновлення активності Сонця. Все говорить про те, що розпочався новий цикл сонячної активності, пік якої припаде на 2012 рік, повідомив професор Харрісон.

Нагадаємо, у вересні 2009 року американська супутникова система GOES, яка, крім усього іншого, займається спостереженням за сонячною активністю, виявила активізацію світила в рентгенівському діапазоні. Крім цього астрономам вдалося виявити на Сонці два яскравих регіони, які є ознакою чергового витка активності. На те, що новий процес носить глобальний характер, вказує той факт, що плями з'явилися майже одночасно досить далеко одна від одної.

За даними вчених, це вже третя спроба Сонця почати 24-й (нумерація циклів йде з моменту початку спостережень) цикл активності. Перша схожа спроба робилася ще в березні 2009 року. Тоді на Сонці утворилися відразу дві області, які можна віднести до північного поясу активності зірки. Після цього на зірці стався невеликий спалах, після чого вона знову "провалилася" в мінімум.

Наступна спроба почалася в червні 2009 року і тривала майже два місяці. За цей час на Сонці утворилися північний і південний полюси активності. Крім того був зареєстрований самий потужний на даний момент спалах на Сонці. Він тривав майже 11 хвилин і досяг за шкалою рентгенівського випромінювання оцінки С2,7. Всього в цій шкалі існує п'ять категорій (за зростанням потужності): A, B, C, M і X. Після цього Сонце знову "заспокоїлося", причому активність стала однією з мінімальних за всі 160 років спостережень.

Так що готуємося до нових потужним спалахів на Сонці, а також до нових катаклізмів, які все обіцяють нам у найближчі роки. Хоча локально катаклізми вже йдуть.

Цікаво думку тих, хто спостерігає за нашим світилом і бачить якісь зміни у бік збільшення активності. Чи загрожує нам зміна полюсів і потужні електромагнітні імпульси в 2010 році, або в 2012 році?!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]