Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій фо.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

3.Облік формування додаткового капіталу.

Додатковий капітал являє собою інший капітал, вкладений учасниками товариства (емісійний дохід, тобто дохід, отриманий від розміщен­ня акцій власної емісії за цінами, які перевищують номінальну вартість), або одержаний у процесі господарської діяльності підприємства внаслідок дооцінки активів, безоплатного отримання необоротних активів, іншого до­даткового капіталу.

Тобто додатковий капітал включає суми, на які вартість реалізації випуще­них акцій перевищує їх номінальну вартість, а також суми дооцінки активів та вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих підприємством від інших осіб, та інші види додаткового капіталу.

Для обліку цих сум у Плані рахунків передбачено рахунок 42 «Додатковий капітал». За кредитом цього рахунку відображається збільшення додаткового капіталу, а за дебетом — його зменшення.

Рахунок 42 «Додатковий капітал» має такі субрахунки:

421 «Емісійний дохід»

422 «Інший вкладений капітал»

423 «Дооцінка активів»

424 «Безоплатно одержані необоротні активи»

425 «Інший додатковий капітал»

В таблиці 4 дана кореспонденція рахунків з обліку додаткового капіталу.

Таблиця 4. Кореспонденція рахунків з обліку додаткового

капіталу.

№ п/п

Зміст господарської операції

Дт

Кт

1.

Відображено статутний капітал АТ, виходячи з номінальної вартості випущених акцій

46

40

2.

Відображено емісійний дохід

46

421

3.

Відображено додаткові внески засновників товариства без рішення про збільшення статутного капіталу підприємства

Грошовими коштами, основними засобами, нематеріальними активами, товарно-матеріальними цінностями

30,31,10,

12,20,22

422

4.

До складу основних засобів та нематеріальних активів зараховано безоплатно отримані основні засоби, нематеріальні активи за їх справедливою вартістю

10,12

424

5.

Нараховано знос на безоплатно отримані основні засоби

23,91,92,

93,94

131

6.

Відображено дохід пропорційно сумі нарахованого зносу

424

745

На рахунку 421 „Емісійний дохід" відображається різниця між про­дажною і номінальною вартістю первісно розміщених акцій.

Різниця між продажною вартістю емітованих акціонерним товариством та їх номінальною вартістю і являє собою емісійний дохід такого акціонерного товариства (АТ).

Надалі АТ може викуповувати свої акції з метою перепродажу або анулювання. Накопичений товариством емісійний дохід може бути джерелом:

  • для покриття різниці між викупною і номінальною вартістю акцій, за якою вони потім були продані;

  • для покриття різниці між викупною і номінальною вартістю анульованих акцій, якщо ціна акцій, за якою вони були викуплені, перевищує номінальну вартість анульованих акцій.

У балансі акціонерного товариства залишок суми невикористаного емісійного доходу, тобто кредитове сальдо за рахунком 421 відображається по статті „Додатково вкладений капітал".

На субрахунку 422 „Інший вкладений капітал" обліковують інший внесений засновниками товариства (крім акціонерного) капітал, що пе­ревищує статутний капітал, Інші внески тощо без рішення про зміну розміру статутного капіталу.

Додатковий капітал підприємства може бути одним із джерел погашення збитків підприємства, що відображається проводками: Дт 422 Кт 442.

В балансі підприємства залишок іншого вкладеного капіталу кредитове сальдо субрахунку 422 „Інший вкладений капітал" відображається по статті «Інший додатковий капітал».

На субрахунку 423 «Дооцінка активів» відображається сума доо­цінки (уцінки) активів, яку здійснюють у випадках, передбачених зако­нодавством і Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку. Слід мати на увазі, що лише дооцінки необоротних активів впливає на роз­мір власного капіталу,

Дооцінка основних засобів здійснюється відповідно до П(С)БО 7 «Основні засоби» у випадку, якщо його (об'єкта) залишкова вартість суттєво відрізняє від справедливої вартості на дату балансу.

На суму дооцінки збільшується вартість основного засобу по дебету 10 «Основні засоби» і одночасно по кредиту 423 «Дооцінка активів».

Якщо раніше біла проведена уцінка, то при до оцінці на суму попередньої уцінки збільшується дохід, який відображається по Кт 746 «Інші доходи від звичайної діяльності», а перевищення суми дооцінки над попередньою уцінкою збільшує Кт 423 «Дооцінка активів». На суму проведеної дооцінки одночасно індексується сума зносу в проводці Дт 423 «Дооцінка активів» Кт 13 «Знос необоротних активів».

Здійснення уцінки раніше до оцінених основних засобів відображається такими проводками:

  • на суму попередньо проведеної дооцінки - Дт 423 Кт 10;

  • на суму уцінки основних засобів - Дт 975 Кт 10;

  • на суму зносу уцінених основних засобів – Дт 13 Кт 10.

У момент безоплатного отримання необоротних активів

підприємство збільшує свій додатковий капітал на суму справедливої вартості, за якою вони оприбутковані на балансі підприємства. Далі одночасно з нарахуванням зносу по безоплатно отриманих необоротних активах підприємство відображає дохід в розмірі нарахованого зносу.

У балансі залишок за 424 «Безоплатно отримані активи», тобто кредитове сальдо відповідає залишковій вартості безоплатно отриманих підприємством необоротних активів і відображається за статтею «Інший додатковий капітал».