Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект лекцій фо.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

1.4.Облік формування статутного на державному підприємстві.

На державних підприємствах статутний капітал створюється в момент виникнення підприємства за рахунок виділення із державних (муніципальних) коштів.

Установчий (засновницький) документ має містити дані про суму коштів, виділених підприємству для здійснення його діяльності за профілем. Цей документ є основою реєстру статуту, тобто статутного капіталу, в державному реєстрі.

Зміна статутного капіталу державного муніципального підприєм­ства дозволяється лише за рішенням відповідного державного органу з подальшою перереєстрацією в державному реєстрі.

За кредитом рахунка «Статутний капітал» в державних (комуна­льних, муніципальних) підприємствах відображаються:

- суми виділені в розпорядження підприємства з державних (муніципальних, комунальних) фондів та зареєстровані у від­повідних органах;

- кошти, передані з інших підприємств;

- кошти від злиття кількох державних підприємств.

За дебетом рахунка 40 «Статутний капітал» у державних підприємс­твах може бути записано вилучення після перереєстрації статутного капіталу певної суми коштів із однієї з таких причин:

- передача коштів іншому підприємству;

- злиття підприємства з іншим підприємством;

- ліквідація підприємства.

Сальдо рахунка може бути лише кредитове і має відповідати ста­туту, зареєстрованому у відповідних органах державної реєстрації.

Статутний капітал в державних (комунальних) підприємст­вах формується державою (муніципалітетом).

2.Облік формування пайового капіталу.

Пайовий капітал — це сукупність коштів фізичних і юридичних осіб, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його фінансово-госпо­дарської діяльності.

Пайовий капітал формується за рахунок обов'язкових та додаткових пайових внесків, які надходять від членів товариства. Розміри обов'язкових пайових внесків визначаються загальними зборами пайовиків.

Для обліку пайового капіталу, тобто вартості основних і оборотних запасів підприємства, за якими він розпайований призначено рахунок 41 «Пайовий капітал", За кредитом відображається збільшення, а по дебету — зменшення пайового капіталу.

Цей рахунок також застосовується для обліку пайових внесків членів споживчого товариства, житлово-будівельного кооперативу, колективного сільське господарського підприємства, кредитної спілки та інших підприємств, передбачених засновницькими документами.

Колективні сільськогосподарські підприємства (КСП) на рахунку 41 «Пайовий капітал» обліковують не тільки вартість розпайованої частини майна, але й вартість тієї частини, яка залишилася не розпайованою, а також збільшення (зменшення) вартості майї у процесі діяльності підприємства.

Аналітичний облік за рахунком 41 «Пайовий капітал» ведеться за видами капіталу в окрема відомостях.

В таблиці 3 дана кореспонденція рахунків з обліку пайового капіталу.

Таблиця 3. Кореспонденція рахунків з обліку пайового

капіталу.

№ п/п

Зміст господарської операції

Дт

Кт

1.

Відображено формування пайового капіталу за рахунок внесків основними засобами, нематеріальними активами, цінними паперами, грошовими коштами

10,12,14

15,20,21

28,30,31

35

41

2.

Відображено формування пайового капіталу за рахунок додаткового капіталу

42

41

3.

Відображено формування пайового капіталу за рахунок використаного прибутку

44

41

4.

Формування пайового капіталу за рахунок погашення членом підприємства заборгованості підприємства за позиками, отриманими від останнього

50,60

41

5.

Відображено збільшення пайового капіталу за рахунок погашення членом підприємства заборгованості підприємства за отриману продукцію (товари, роботи, послуги) отримані від цього учасника

63

41

6.

Відображено збільшення пайового капіталу за рахунок утримань із заробітної плати працівника підприємства

66

41

7.

Збільшення пайового капіталу за рахунок зменшення заборгованості підприємства перед засновниками цього підприємства (реінвестування)

67

41

8.

Відображено збільшення пайового капіталу за рахунок погашення членом підприємства кредиторської кореспонденція рахунків з обліку пайового капіталу.

68

41

9.

Відображено повернення пайових внесків

41

30,31

10.

Пайові внески направлені на формування статутного капіталу

41

40

11.

Списано непокритий збиток за рахунок пайового капіталу

41

442

12.

Зменшення пайового капіталу за рахунок погашення заборгованості

41

671

13.

Відображено розпайовану вартість майна у КСП (колективних сільськогосподарських підприємств)

40

41

Члени кооперативу - це фізичні особи, які разом формують і юридичну особу - кооператив.

Згідно із законом про кооперацію сільськогосподарські, промис­лові, споживчі та інші кооперативи мають право об'єднувати фізич­них осіб, в яких з кооперативом можуть бути такі майнові відносини:

- члени кооперативу не відповідають за справи кооперативу своїм майном та належним їм доходом, заробітком;

- згідно зі статутом член кооперативу вносить свій пай як грошима (готівкою), так і майном, залежно від статутних зобов’язань.

Пайові зобов’язання мають бути виконані в межах року (від дня реєстрації статуту).

Із одержаного доходу члени кооперативу мають право на частку, яка за рішенням загальних зборів може приєднуватися до статутного фонду (капіталу), про що членові кооперативу має бути видано відпо­відне підтвердження.

У кооперативах можливі два види реєстрованого капіталу:

  1. статутний капітал;

  2. пайовий капітал.