Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravo(shpory).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
406.02 Кб
Скачать

13. Система права.

Система права – система усіх чинних юридичних норм певної держави. Структура системи права дістає вияв у єдності всіх юридичних норм та їх розподілі за галузями та інститутами права. Суть її в тому, що галузі поділя-ються на інститути. Наприклад, галузь цивільного права поділяється на інститути права власності, зобов'язуваль-ного права, авторського права тощо.

14. Поняття та склад правопорушення.

Правопорушення – це винне протиправне діяння делік-тоздатного суб’єкта, яке є особисто або суспільно шкід-ливим чи небезпечним (деліктоздатність – закріплена в законі і забезпечена державою здатність суб’єкта відпо-відати за власні дії, нести юридичну відповідальність за вчинене правопорушення). Для того, щоб визнати діян-ня за правопорушення, потрібно мати склад правопору-шення. Склад правопорушення становлять: 1) суб’єкт (деліктоздатна фіз. особа або деліктоздатне об’єднання, які вчинили правопорушення); 2) об’єкт (певні блага, на пошкодження, знищення чи позбавлення яких спрямова-но винне протиправне діння); 3)об’єктивна сторона (пр-отиправне діяння; його шкідливі або небезпечні наслід-ки; необхідний причнний зв’язок між ними. Факульта-тивні елементи об’єктивної сторони – місце, час, обста-вини); 4) суб’єктивна сторона (певне психічне ставлення суб’єкта до своєї протиправної поведінки та її результа-тів. Таке ставлення відображається поняттям вина).

15. Правова держава та її ознаки.

Правова держава – офіційний представник громадянсь-кого с-ва, правова форма організації й діяльності публіч-но-політичної влади і її взаємодії з індивідами як суб’єк-тами права. Аксіологічний аспект П.д. пролягає у розбу-дові такої системи соц. цінностей, яка створює необхідні умови для панування права в с-ві, повновладдя народу, рівності особи та держави, та створює всебічні матеріа-льні, правові та духовні засади їх існування. П.д. базує-ться на основоположних ознаках, в яких розкриваються її соціальне призначення, роль і ф-ії: 1) панування права як особливої соц. цінності; 2) непорушність закону, під-порядкованість самої держави, її органів, службових осіб і громадян законам, які діють в країні; 3) непоруш-ність прав і своб, їх охорона і гарантованість; 4) взаємна відповідальність держави і особи; 5) наявність механіз-му реалізації прийнятих законів та інших правових ак-тів; 6) розподіл влади на законодавчу, виконавчу та су-дову.

16. Поняття, система та джерела конституційного права. Конституційне право – провідна галузь нац. права, яка закріплює повновладдя українського народу і складається з норм, які ругулюють основи суспільного і державного устрою країни, основи взаємовідносин особи і держави, національно-державний і адміністрати-вно-територіальнй устрій, систему і принципи діяльнос-ті державних органів. Джерела конституційного права – це форми вираження державно-правових норм, за до-помогою яких воля народу втілюється в конкретних пра-вових актах: Конституції, актах Верховної Ради народ-них депутатів, Президента України, органів державного управління, всенародних голосувань (референдумів), мі-сцевих Рад народних депутатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]