Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції ОНД.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
154.62 Кб
Скачать

Тема 7. Проведення експериментальних досліджень

Проведення експерименту  самий важливий і найбільш трудоємкий етап. Експериментаьні роботи необхідно проводити у відповідності із затвердженим планом-програмою і, особливо, методикою експерименту. Приступаючи до експерименту, остаточно уточнюють методику його проведення і послідовність дослідження. Інколи при цьому використовують метод рандомізації, який полягає у тому, що досліди проводять у випадковій послідовності, яку визначають за допомогою ряду випадкових чисел. Цим способом виключають систематичні похибки, які можуть виникати при субєктивному призначенні послідовності досліджень.

Обовязковою вимогою проведення експерименту є ведення журналу. Форма його довільна. В журналі відмічають: тему НДР, тему експерименту, прізвище виконавця, місце і час проведення, характеристику навколишнього середовища, дані про обєкт експерименту і засоби вимірювання, результати спостереження і інші дані для оцінки отриманих результатів.

Виконавець експерименту повинен слідкувати за засобами вимірювання, зокрема за: стійкістю апаратів і установок, правильністю їх показів, характеристикою навколишнього середовища. Необхідно систематично проводити перевірку засобів вимірювання.

Першочергову увагу експериментатор повинен приділяти контролю якості експериментальних робіт: забезпечення надійності роботи засобів вимірювання, відтворюваності вимірювань, слідкувати за точністю і достовірністю отриманих результатів.

Точність обробки не повина бути вищою точності вимірювання.

Особливе місце має аналіз експерименту – це завершальна частина, на основі якої роблять висновок про підтвердження гіпотези наукового дослідження. Аналіз експерименту  творча частина дослідження. Інколи, маючи як результат цифри, важко чітко представити фізичну суть процесу. Тому потрібно особливо пильно співставити факти, причини, що обумовлюють хід того чи іншого процесу і встановлення адекватності гіпотези і експерименту.

Розділ “Організація експерименту” детально розкритий в частині ІІ даних методичних вказівок.

Тема 8. Винахідницька робота і її особливості

8.2. Винахідництво як творчий процес. Методи пошуку нових технічних рішень

Пошук нових технічних рішень при розвязанні винахідницьких задач є творчим процесом. Технічна творчість – це цілеспрямована діяльність людини, що зосереджена та спрямована на отримання нових технічних рішень і оригінальних результатів. В основі процесу творчого пошуку лежить відповідна методологія. Розвиток методики технічної творчості та пошуку нових технічних рішень має історичний характер (табл.8.1.)

Таблиця 8.1

Класифікація методів пошуку нових технічних рішень

п/п

Назва винаходу

Автор

Рік винаходу

1.

Метод проб і помилок

2 пол. 19 ст.

2.

Правила пошуку рішень

П.К.Енгельмейєр

1900

3.

Функціонально-вартісний аналіз

Ю.М.Соболєв

1950

4.

Алгоритм рішення винахідницьких задач

Г.С.Альтшуллер

1950

5.

Використання бібліотеки евристичних прийомів

А.І.Половинкін

1969

6.

Спрямованого мислення

Н.І.Середа

1961

7.

Гірлянд випадковостей і асоціацій

Г.Я.Буш

1972

8.

Десяткових матриць пошуку

Р.П.Повілейко

1972

9.

Каталогу

Ф.Кунце

1926

10.

Організуючих понять

Ф.Ханзен

1953

11.

Систематичної еврістики

І.Мюллер і ін.

1970

12.

Морфологічного аналізу

Ф.Цвікі

1942

13.

Синектики

Дж.Гордон

1944

14.

Фокальних обєктів

Ч.Вайтінг

1953

15.

Мозкової атаки

Азі Озборн

1957

16.

Контрольних запитань

Т.Ейлоарт, Г.Буш

1969

17.

Функціонально-фізичний аналіз

Р.Коллер і ін.

-

18.

Матриць відкриттів

А.Моль

1955

19.

Семикратного пошуку

Г.Я.Буш

1964

У світовій інженерній практиці на сьогодні розроблено понад 50 методів активізації творчості, які можна розділити на три основні групи:

1. Системні (комбінаторні або гібридні) – спрямовані на послідовний аналіз усіх можливих варіантів рішень і грунтуються на аналізі будови і особливостей обєкта (морфологічний аналіз і синтез, матриці відкриттів, десяткові матриці пошуку і ін.).

2. Асоціативні (психологічної активізації творчості) – передбачають активізацію генерування ідей за рахунок психологічного переборення інерційності мислення і представляють собою безсистемний пошук розвязку задачі (метод фокальних обєктів, мозкового штурму, контрольних запитань, гірлянд випадковостей і асоціацій, синектики і ін.).

3. Програмні (алгоритмічні) – забезпечують цілеспрямований рух до вирішення задачі шляхом виявлення технічних і фізичних протиріч у відомих обєктах та їх наступного розвязання (бібліотека еврістичних прийомів, вепольний аналіз, АРВЗ, ФВА і ін.).

Розглянемо основні системні методи.

Суть методу морфологічного аналізу (МА): у системі, що вдосконалюється, виділяють декілька типових структурних (морфологічних) ознак. Для кожної ознаки складають список різних конкретних варіантів (альтернатив). Ознаки і альтернативні варіанти зображують у вигляді морфологічного ящика (таблиці, матриці), що дає можливість максимально збільшити пошукове поле для генерування нових ідей.

Приклад. Морфологічна таблиця методів подріблення стружки при обробці металів різанням (табл.8.2).

Таблиця 8.2

№ вар. (альтернатива)

Ознака дії

А-обєкт

В-спосіб

С-характер

Д-напрямок

Е-час

1.

А1

деталь

В1

механічний

С1

постійний

Д1

направлений

Е1

до обробки

2.

А2

стружка

В2

електр-й

С2

періодичн.

Д2 скалярний

Е2 під час обробки

3.

А3

інструмент

В3

тепловий

С3 імпульсний

Е3 в проц. різання

4.

В4

хімічний

Е4 після обробки

5.

В5 магнітний

За табл.8.2 синтез методів подріблення стружки створює N=35324=360 комбінацій. Кількість варіантів можна збільшити суміщенням елементів (альтернатив), наприклад, В6=В2+В4 (електрохімічний спосіб впливу). В цьому випадку N=36324=432. Надалі аналізують всі можливі варіанти:

  1. А1-В1-С2-Д1-Е3 – віброрізання, коливання деталі;

  2. А1-В4-С1-Д2-Е1 – зміна хім.складу деталі з метою підвищення оброблюваності і т.д.

На наступних етапах методом пріоритетності та почергового комбінування всіх можливих варіантів вибирають 2-3 найкращих рішення.

Метод десяткових матриць пошуку грунтується на аналізі результатів системного застосування 10 еврістичних прийомів і 10 основних показників. За основні показники вибрані: 1) геометричні (довжина…); 2)фізико-механічні (вага…); 3) енергетичні (ККД…); 4) конструкційно-технологічні (транспортабельність, технологічність…); 5) надійність і довговічність (знос…); 6) експлуатаційні (продуктивність…); 7) економічні (собівартість…); 8) ступінь стандартизації і уніфікації; 9) зручність обслуговування і безпечність роботи (шум, вібрація…); 10) художньо-конструкторські показники (колір, масштабність…).

Для перетворення показників застосовують 10 груп еврістичних прийомів: 1) неологія – перенесення в дану галузь техніки нових для неї показників технічного обєкту; 2) адаптація – прийом пристосування відомих процесів, конструкцій, форм, матеріалів і їх властивостей до даних конкретних умов; 3) мультиплікація – збільшення числа показників; 4) диференціація – подріблення числа показників; 5) інтеграція – складання, зєднання, наближення показників; 6) інверсія – зміна порядку, напрямку на протилежний; 7) імпульсація ­– імпульсна зміна та перетворення в технічному обєкті (ТО); 8) динамізація – зміна в часі ваги, температури, розмірів, кольору і ін.; 9) аналогія – пошук і використання подібностей показників обєкту; 10) ідеалізація – наближення ТО до ідеального.

Систематизація прийомів та показників дозволяє побудувати матрицю 1010, в якій в рядках розміщені показники, а в стовпцях прийоми.

Асоціативні методи пошуку грунтуються на застосуванні симантичних властивостей, понять шляхом використання аналогій, їх змістових відтінків. Основними джерелами генерування нових ідей є асоціації (звязки між словами типу різець–стружка), метафори (перенесення властивостей одного предмета чи явища на інше, але з аналогічною ознакою) та випадково вибрані поняття.

Суть методу фокальних обєктів полягає у перенесенні ознак випадково вибраних обєктів на вдосконалюваний обєкт, який лежить у фокусі переносу. При цьому використовують наступну послідовність:

  1. Вибирають фокальний обєкт (напр., цанга).

  2. Вибирають 3-4 випадкових фокальних обєкти (сталь, дискета, книга…).

  3. Складають списки ознак випадкових обєктів: легована сталь, конструкційна, кипляча, швидкорізальна і т.д.

  4. Генерують ідеї шляхом приєднання до фокального обєкта ознак випадкових обєктів (легована цанга, швидкорізальна цанга і т.д.)

  5. Розвивають одержані поєднання шляхом вільних асоціацій.

  6. Оцінюють одержані ідеї і відбирають корисні рішення групою експертів.

Метод контрольних запитань є одним з методів психологічної активізації творчого мислення. Його мета – підвести до розвязання задачі за допомогою навідних питань, типу: перерахувати всі якості і ознаки можливого винаходу і замінити їх на інші; в уяві проникнути всередину механізму; знаходитись серед стимулюючого оточення (технічні музеї, звалища металобрухту) тощо. На практиці широко відомі списки контрольних запитань А.Осборна, Г.Буша, Д.Пірсона, Т.Ейлоарта.

Метод мозкового штурму грунтується на генеруванні будь-яких ідей і абсолютній відсутності їх критики. При цьому формується колектив із 2-х груп: 1-ша група – генератори ідей, 2-га група ­– експерти (аналітики). Задача групи генераторів полягає у формулюванні великої кількості ідей, а групи експертів – в наступній оцінці даних ідей і відборі тих, що мають зміст.

Основні правила мозкового штурму:

  1. В групу генераторів входять люди ріхних спеціальностей (4-12 чол.).

  2. Основна задача групи – висказати максимальну кількість ідей (будь-яких – фантастичних, помилкових, несерйозних). На проголошення ідеї надається 2-3 хв.

  3. При генеруванні ідей заборонена будь-яка критика не лише словесна, але й мовчазна. Коли нові ідеї перестають поступати, ведучий зачитує вголос декілька із старих, стимулюючи творче мислення. Штурм продовжується 20-40 хв.

  4. В групу експертів входять спеціалісти з даної проблеми.

  5. Якщо задача не розвязана, штурм повторюють іншим складом групи генераторів.

Одним із основних програмних методів є алгоритм розвязання винахідницьких задач (АРВЗ). Метод грунтується на вченні про протиріччя і являє собою алгоритм – комплекс послідовно виконуваних дій (кроків або етапів), спрямованих на розвязання даної задачі. Зміст АРВЗ полягає в тому, щоб шляхом порівняння ідеального і реального виявити протиріччя і його причину, усунувши дану причину шляхом перебору певних варіантів.

В кожній модифікації АРВЗ розглядається три основні моменти: 1)постановка задачі і визначення протиріччя, що заважає її розвязку звичайними способами, або тими, що відомі в техніці; 2) усунення причини протиріччя з метою досягнення більш нового технічного ефекту; 3)приведення елементів вдосконалюваної системи у відповідність із замінюваним елементом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]