Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М_технологи.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
2.48 Mб
Скачать

1. Наукові основи силосування кормів

Силос - ферментативний корм із зелених рослин. Приготування силосу - один із трьох способів використання зелених кормів (інші два - випас та заготівля сіна).

У якісному силосі повинна міститись оптимальна кількість цукру (0,5-5,6% до силосної маси); вологість 65-75%, маса повинна бути добре подрібненою (при 65-75% вологості відрізки 2-3 см, при 75-80% - 4-5 см, і більше 80% - до 12 см). Кукурудзу доцільно подрібнювати на відрізки 2-3 см.

Силос є основним кормом для м'ясної та молочної худоби, овець у зимовий період. Іноді його згодовують підсисним свиноматкам. Коням дають в обмеженій кількості.

2. Біохімічні та мікробіологічні процеси під час силосування

Силосування – це простий і доступний спосіб консервування кормів, яке відбувається завдяки молочнокислому бродінню. Молочнокислі бактерії зброджують цукри, що містяться у рослинній сировинні, в основному до молочної, частково оцтової і у невеликій кількості до інших органічних кислот (пропіонова, яблучна). Вони підкислюють силосну масу і цим консервують її. У кислому середовищі (рН 3,8-4,2) гнильні, маслянокислі та інші бактерії не розвиваються, а плісеневі гриби для своєї життєдіяльності потребують кисень. У процесі силосування кормів має переважати молочнокисле бродіння, що відбувається як за рахунок якості силосованої маси (здатність рослин до силосування та оптимальна вологість), так і завдяки додержанню технології силосування.

У перший день при закладанні свіжої маси на силосування в ній переважає аеробна мікрофлора, яка за нормальних режимів силосування (інтенсивному трамбуванні - вилученні повітря) швидко змінюється на анаеробну.

Оскільки силос є відносно низькобуферною системою, то процеси в субстраті контролюються невеликою групою мікроорганізмів.

Якщо в силосі домінують молочнокислі бактерії, рН силосу низький, і він добре зберігається. Немолочнокисла мікрофлора (клостридії та псевдомони) використовують молочну кислоту, але низький рН та осмотичний тиск силосу гальмують їх розвиток. Основним завданням при одержанні високоякісного силосу та його зберіганні (з точки зору мінімізації втрат органічної речовини) є досягнення певного співвідношення або балансу між певними групами мікроорганізмів.

Якщо субстрат містить кисень, розвивається аеробна група мікроорганізмів.

Аеробний метаболізм кислот дріжджами призводить до їх кінцевого розчеплення на вуглекислий газ та воду, виділення великої кількості тепла, зростання рН та псування силосу. Виділення тепла приводить до Мейлярдової реакції (теплового пошкодження корму), крім того утворюється етиловий спирт.

Відношення між цукром та протеїном - важливий фактор формування рН силосу. Цукри перетворюються на молочну кислоту, а протеїн - на амоній та жирні кислоти. Оскільки молочна кислота сильніша, ніж інші органічні кислоти, зростання її частки та одночасне зростання рН за рахунок нейтралізуючої дії амонію є бажаним процесом при створенні високоякісного силосу. Оптимальна кількість цукру в масі, що силосується, повинна становити від 0,5 до 5,6%.