Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
travmatizm_ta_neshasni_vipadki_na_virobnitstviD....doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
94.21 Кб
Скачать

5. Педагогічний працівник вищого навчального закладу I рівня акредитації, проходячи медичний огляд у медичному закладі, дістав там травму.

Нещасний випадок підлягає розслідуванню згідно з Порядком розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві. Посада працівника міститься в Переліку професій, виробництв і організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2001 року №559. А роботодавець - директор цього закладу – уклав з медичним закладом договір на проведення медичних оглядів своїх працівників, оскільки він, згідно зі статтею 17 Закону «Про охорону праці», зобов’язаний своїм коштом фінансувати й організовувати проведення медоглядів певних категорій працівників. В описуваному прикладі комісію з розслідування повинен утворити керівник медичного закладу з участю представника ВНЗ, а нещасний випадок береться на облік ВНЗ.

6. Травмованого електрика знайшла охорона біля трансформаторної підстанції після закінчення його робочої зміни, причому на прохідній є відмітка, що він покидав територію підприємства. У ході розслідування встановлено, що електрик, згадавши про незамкнені двері підстанції, повернувся на підприємство, але через отвір в огорожі, де через недбалість дістав травму.

Нещасний випадок пов’язується з виробництвом, оскільки працівник виконував дії в інтересах виробництва – запобігти електротравмуванню інших людей, а також виконував свої службові обов’язки, хоч і в позаробочий час.

7. Бухгалтер фабрики, відвозячи звітну документацію в податкову інспекцію, дістав травму в тролейбусі під час дорожньо-транспортної події.

Нещасний випадок підлягає оформленню актом Н-1, оскільки працівник виконував завдання головного бухгалтера. І хоч завдання спеціально не оформлювалося документально, але таке передбачено посадовою інструкцією працівника.

8. Менеджера у вечірній час травмував на автобусній зупинці автомобіль, яким керував п’яний водій.

Випадок розслідується згідно з Порядком розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві і складається акт форми Н-1, оскільки менеджер, котрого з цієї дати відряджено до іншого міста, збирався маршрутним автобусом дістатися до залізничного вокзалу на нічний поїзд. Тобто працівник прямував за визначеним маршрутом до місця відрядження згідно з установленим йому завданням.

9. Директор фірми повідомив підлеглим, що поїде до ділових партнерів в інше місто. В дорозі пізнього вечора, особисто керуючи власним автомобілем, він дістав травму під час ДТП, винуватцем якого сам же й став.

Нещасний випадок розслідується згідно з Порядком розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві і складається акт форми Н-1, оскільки директор виконував дії в інтересах фірми, тобто їхав на переговори з партнерами. І хоч він не оформив свого відрядження згідно з Інструкцією про службове відрядження в межах України та за кордон, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 10 червня 1999 №146, проте його дії в інтересах фірми підтверджено свідченнями партнерів та наявністю відповідних ділових паперів.

Коли ж нещасний випадок стався з працівником, який керував власним автомобілем, то для пов’язування цього нещасного випадку з виробництвом Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, як нормативно-правовий акт прямої дії, вимагає, щоб використання власного транспортного засобу в інтересах виробництва здійснювалося з дозволу чи за дорученням роботодавця в установленому роботодавцем порядку.

Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві не визнає пов’язаними з виробництвом нещасні випадки з працівником через отруєння алкоголем ( також наркотиками, токсичними чи отруйними речовинами), внаслідок їх дії (асфіксія, інсульт, зупинка серця тощо), якщо це не пов’язано із застосуванням таких речовин у виробничому процесі. Проте не завжди алкогольне сп’яніння потерпілого є підставою не пов’язати нещасний випадок з виробництвом.

10. Сторожа товарного складу знайшли мертвим. Медичне обстеження виявило в його крові значну частку алкоголю. Проте розслідування нещасного випадку, а також дальше слідство у відкритій кримінальній справі встановило, що на сторожа напали злочинці, які намірялися пограбувати склад. Навіть перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння (а це є порушенням трудової дисципліни), сторож перешкоджав зловмисникам та дістав при цьому смертельну травму.

Отже, нещасний випадок настав під час виконання працівником службових обов’язків і тому, зважаючи на причинно-наслідкові зв’язки, його слід пов’язати з виробництвом.

11. Тракторист дістав команду бригадира на запуск трактора. При цьому він не перевірив, чи трактор стоїть на ввімкненій передачі, і не звернув увагу, що провід, який має бути приєднаний до пристрою запобігання запуску двигуна на ввімкненій передачі, обірвано. Тракторист обійшов трактор з правого боку і запустив пусковий двигун. Внаслідок цього трактор рушив з місця й смертельно травмував тракториста.

Комісією з розслідування нещасного випадку встановлено, що трактор не був обладнаний обов’язковим електростартерним запуском двигуна, система блокування запуску двигуна на ввімкненій передачі була несправна. Отже, трактор було допущено до експлуатації (з відповідним записом бригадира про випуск на лінію та записом тракториста про прийняття трактора в справному стані) з порушенням вимог відповідних нормативно-правових актів з охорони праці. Комісія виявила порушення та заборонила експлуатацію 48 тракторів, не обладнаних електротранспортним запуском. Керівництво агрофірми і тракторної бригади було притягнено до адміністративної відповідальності.

Полтавець Я.С. 5-Б курс