Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій матеріалознавство СТС РОЗділ 3,....doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
500.22 Кб
Скачать

Тема 4.3. Металеві, прокладні, змащувальні, та лакофарбні вироби.

Мета: Ознайомитись з загальними відомостями та поняттями про

різноманітні допоміжні матеріали.

ПЛАН

  1. Металеві вироби (метиси).

2. Ущільнюючі матеріали.

  1. Герметизуючи матеріали.

  2. Абразивні матеріали та інструменти.

  3. Клеї.

  4. Лакофарбні матеріали.

Питання 1. Металеві вироби (метиси).

До металевих виробів (метисів) відносяться вироби для кріплення, дріт та

сітка з неї.

Вироби для кріплення необхідні для з’єднання деталей. З’єднання бувають

роз’ємними (фланцеві з’єднання трубопроводів або арматури) та нероз’ємними (з’єднання на заклепках).

До виробів для кріплення відносяться:

  1. Болти – це циліндричні стержні з шестигранною головкою у вигляді призми.

  2. Шпилька – це циліндричний стержень з різьбою на обох кінцях.

  3. Гвинт – може бути з потайною або напівкруглою головкою, мають або шліц під викрутку, або грані під ключ.

  4. Гайка – необхідна для навірчування на різьбу болтів, шпильок та гвинтів; випускають їх різноманітної форми та конструкції в залежності від призначення.

  5. Шайби необхідні для збільшення опорної поверхні під гайкою.

  6. Шуруп – у них зовнішня частина виконана у вигляді гострого кінця з різьбою.

  7. Заклепка – її виконують для нероз’ємних з’єднань деталей.

  8. Дюбель – застосовують для кріплення санітарно – технічних устроїв до будівельних конструкцій, засобом забивання за допомогою монтажного поршневого пістолета.

  9. Шплінт – виготовляють з сталі, необхідні для закріплення гайок та болтів.

Вироби для кріплення можуть мати різні металеві покриття. На поверхні

виробів для кріплення не дозволяється гострих кромок та заусенців, вм’ятини та іржи. Різьба повинна бути повною та вірною. На кінці стержня болтів та шпильок та заклепок не дозволяється косий зріз.

Дріт в будівництві застосовують сталевий загального призначення діаметром від 0,16 до 10мм. Дріт виготовляють за допомогою волочіння та постачають мотками. Дріт для армування залізобетонних конструкцій буває періодичного профілю та гладкий. Матеріалом для нього служить низьковуглеродіста сталь.

Дротові сітки поділяються за засобом виготовлення на плетені та ткані.

  1. Плетений дріт створено з дротових спіралей та має квадратні або ромбові ланки.

  2. Ткана дротова сітка з квадратними ланками застосовується для розсіву сипучих матеріалів, в якості арматури, в конструкціях теплоізоляції трубопроводів та промислового обладнання.

Питання 2. Ущільнюючі матеріали.

Ущільнюючі матеріали застосовують для створення герметичності арматури

та фланцевих, різьбових та раструбних з’єднань трубопроводів.

В якості ущільнюючих матеріалів застосовують:

1) Технічну листову гуму – вона випускається кислото -, луго-, тепло-, морозо-, маслобензостійкою та харчовою. З гуми випускають прокладки у вигляді смуги любої довжини шириною 19 та 27мм, товщиною 2 мм з збільшенням товщини по краям відповідно 3 та 4 мм.

2) Полімерні мастичні джгути – виготовляють з поліізобутилену, нафтового бітуму, парафіну, азбесту та нейтрального масла бувають ПМЖ – 1, ПМЖ – 2. Завдяки високій еластичності джгут ПМД – 1 щільно примикає до поверхні фланцю. Джут ПМЖ – 2 випускають у вигляді смуги шириною 20мм, товщиною 2 мм з збільшенням товщини по краям до 4мм.

3) Прокладочний картон випускають у вигляді листів та рулонів двох марок: А (пропитанний) та Б (непропитанний). З картону виготовляють ущільнюючі прокладки для фланцевих з’єднань трубопроводів.

4) Листова фібра – матеріал виготовлений кропіткою паперу чи целюлози розчином хлористого цинку. Фібру марок КГФ та ФКДГ – застосовують для прокладок, які працюють при температурі до 10оС у середовищі бензину, керосину, замазочних масел та кисню.

5) Технічна шкіра використовується у вигляді манжет та прокладок для вентелей та кранів холодного водопостачання, а також для приводних ременів та інших виробів.

Якщо в якості ущільнюючих матеріалів можуть використовувати: азбест, азбестовий картон, азбестові нитки, азбестоцементну суміш, пароніт, смоляну прядку, пеньковий або джутовий канат, фум, портландцемент, натуральну льняну та конопляну оліфу, свинцеві густо терті білила, цинкові білила, графіт та технічну сірку.

Питання 3. Герметизуючи матеріали.

Герметизуючи матеріали застосовують для ущільнення тиків зовнішніх стінових панелей та санітарно – технічного обладнання. Вони виконують тепло-, гідро-, та звукоізоляційні функції та забезпечують повітряпроникнення.

Ці матеріали повинні бути еластичними та зберігати цю якість протягом довгого часу. Герметизуючи матеріали виготовляють з полімерів та каучуків у вигляді мастик, вулканічних паст, еластичних прокладок та профільованих виробів.

В будівельних роботах для герметизації застосовують герметизуючи мастику різних видів; герм етики різних видів та інші герметизуючи матеріали.

Герметизуюча не твердюча будівельна мастика – в’язка пластична маса, яка складається з поліізобутилену, мінерального масла та дисперсного наповнювача.

Герніт – еластична пориста герметизуючи прокладка довжиною 3 м, діаметром 40 та 60мм.

Паро ізол – пористий еластичний матеріал, випускає мий у вигляді джутів круглого, овального чи прямокутного перетину діаметром (стороною) 30, 40, 50 та 60мм.

Питання 4 Абразивні матеріали та інструменти.

Абразивні матеріали - це порошки, зерна яких володіють високою твердістю; з їх допомогою з поверхні виробу можна зняти шар металу. Ці матеріали бувають природні, ті які застосовуються в техніці для шліфування та полірування; неприродні, ті які застосовуються для виготовлення абразивних виробів.

    1. Природний алмаз – мінерал, який складається з вуглеводу; володіє самою високою міцністю з всіх відомих в природі речей.

    2. Кордун – гірська порода, зерна якої дуже тверді.

    3. Наждак – горна порода з мілко зернистою структурою, яка містить 60 – 70% кордуна.

    4. Кварцовий пісок – буває білого чи жовтого кольору; застосовують для виготовлення шліфованих шкірок, які використовуються для обробки дерева, шкіри та гуми.

    5. Синтетичний алмаз – сверхтвердий матеріал, який має ту саму будову і ті самі показники фізико-хімічних властивостей, що і природні алмази.

    6. Електрокорунд складається в основному з оксиду алюмінію.

    7. Карбід кремнію отримують в електропечах в наслідок взаємодії кремнезему та вуглеводу.

Абразивні інструменти складаються з зерен абразивного матеріалу, зв’язаних

між собою якою не будь неорганічною чи органічною речовиною. Властивості абразивного інструменту залежать від виду абразивного матеріалу, його зернистості та з’язуючої речовини. В якості абразивних інструментів використовують шліфувальні круги та шкурки, а також абразивні стрічки.

  1. Шліфувальні круги – відрізняються по формі, роду абразивного матеріалу та його зернистості, виду з’язуючого та твердості.

  2. Шліфувальна шкірка виготовляється засобом нанесення на папір чи тканину (основу) рівномірного шару абразивного порошку за допомогою клейких речовин, які обирають в залежності від умов роботи ( на суху або з зволоженням).

  3. Шліфувальна стрічка – складається з тканої основи на яку наносять абразивний шар.

  4. Абразивні пасти – напіврідкі або тверді суміші абразивних матеріалів з різноманітними компонентами.

Питання 5. Клеї

Клеями називають природні чи синтетичні речовини, які можуть міцно з’єднувати різноманітні матеріали. Клеї повинні володіти наступними властивостями:

  • високою міцністю з’єднань в інтервалі робочих температур;

  • достатньою довговічністю;

  • необхідною в’язкістю;

  • мінімальною усадкою при твердінні.

Цими властивостями характеризуються синтетичні клеї, які створюються з

синтетичних смол, каучуків, модифікованих домішок, наповнювачів, розчинник та отвердітелей. Синтетичні клеї можуть бути отримані на основі термореактивних чи термопластичних полімерів чи з композиції на основі еластомерів.

Клеї на основі термореактивних полімерів твердіють, забезпечуя при цьому

високу міцність тепло- та водостійкість. Такі клеї застосовують в будівельно – монтажних, санітарно – технічних та інших робіт для склеювання деталей з металів та не металевих матеріалів.

Клеї на основі термопластичних полімерів характеризуються низькою термопластичністю.

До клейових композицій на основі еластомерів відносять клей – розчин каучуку та бутилфеноло – формальдегідної смоли у в суміші етилацетату з бензином, виготовляють клей тільки в заводських умовах та поставляють на місце застосування в металевій герметичній тарі готовим до використання. Володіє високими клейкими властивостями до різноманітних матеріалів. У зв’язку з тим що такий клей дуже дорогий та дуже дорого коштує сировина для його виготовлення цей клей застосовують там де необхідна особлива міцність склеювання. Строк зберігання клею не більш трьох місяців. Під дією світла та повітря він швидко втрачає властивості.

Клей на основі кремнійорганічних з’єднань – найбільш теплостійкі. Клей твердіє при високій температурі, стійкий до масла, бензину, володіє високими діелектричними властивостями, не викликає корозії металів. Цими клеями з’єднують легіровані сталі, стекло – та азбестопластики, графіт та інші неорганічні матеріали.

Питання 6. Лакофарбні матеріали.

Лакофарбні матеріали – це рідкі чи пастоподібні суміші, які при нанесенні тонким шаром на тверду поверхню висихають з утворенням плівки (лакофарбного покриття). Ці плівки повинні міцно з’єднуватися з поверхнею яку потрібно фарбувати, володіти достатньою міцністю, захищати матеріал конструкцій від дії корозійного середовища, надавати пофарбованим поверхням декоративний вигляд, а також покращувати санітарно – гігієнічні умови в приміщенні.

Лакофарбні матеріали складаються з з’вязуючого, пігменту, наповнювача, розчинника та допоміжних речовин.

  1. Зв’язуючи речовини - застосовують для приготування лакофарбних складів, умовно поділяють на зв’язуючи для неводних та водних складів та емульсії.

  2. Пігменти – тонкозмелені кольорові порошки, які рівномірно змішуються з водою чи органічними розчинами (масло, спирт та скипидар), але не розчиняється в них. Пігменти розділяють на неорганічні (мінеральніф0, органічні та металеві порошки. Неорганічні пігменти бувають природними та синтетичними (неприродним).

  3. Наповнювачі – тонкодісперсні мінеральні порошки, які додають в фарбуючий склад для економії пігментів та надання їм міцності, кислотостійкості та інших властивостей. Наповнювачами слугують пиловидний кварц, молотий тальк, каолін, азбестовий пил та інші мілкі матеріали.

  4. Допоміжні матеріали – різноманітні розчинники, розчинники сіккативи та ін. застосовують при виробництві масляних робіт.

  5. Розчинники – рідини, які надають необхідну малярну консистенцію. За призначенням їх поділяють на розчинники для масляних фарб (бензин, спеціальний спирт, скипидар), для бітумних лаків та фарб (сольвент – нафти, скипидар), для перхлорвінілових фарб (ацетон).

Питання для контролю знань:

  1. Дайте визначення металевого виробу. Якими властивостями він повинен володіти?

  2. Які види для кріплення Вам відомі? Дайте визначення кожному виробу.

  3. Що Ви можете сказати про дроти, які застосовуються в будівництві?

  4. Де і для чого застосовують ущільнюючі матеріали?

  5. Які види ущільнюючих матеріалів Вам відомі? Дайте характеристику кожному.

  6. Де і для чого застосовують герметизуючи матеріали?

  7. Які види герметизуючи матеріалів Вам відомі? Дайте характеристику кожному.

  8. Дайте визначення абразивному матеріалу. Якими властивостями вони володіють?

  9. Яки види абразивних матеріалів Вам відомі? Дайте характеристику кожному.

  10. Дайте визначення абразивному інструменту. Якими властивостями вони повинні володіти?

  11. Яки види абразивних інструментів Вам відомі? Дайте характеристику кожному.

  12. Дайте визначення клею. Якими властивостями вони повинні володіти?

  13. Чим відрізняються між собою синтетичні клеї, клеї на основі термопластичних полімерів?

  14. Чим відрізняються між собою клеї на основі еластомерів та клеї на основі кремнеорганічних з’єднань.

  15. Дайте визначення лакофарб ним матеріалам. Якими властивостями вони повинні володіти?

  16. Поясніть склад лакофарб них матеріалів. Дайте характеристику кожному.