Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій матеріалознавство СТС РОЗділ 3,....doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
500.22 Кб
Скачать

Тема 3.2 Регулююча та запобіжна арматура

Мета: Ознайомитись з видами регулюючої та запобіжної арматури.

ПЛАН

  1. Регулююча арматура, види, призначення, устрій та принцип дії.

  2. Попереджувальна арматура, види, призначення, устрій та принцип дії.

Питання 1. Регулююча арматура, види, призначення, устрій

та принцип дії.

1.1.Регулюючі крани необхідні для ручного регулювання тепловіддачі опалювальних приладів в мережах водяного опалення будівель при температурі теплоносія до 150оС та робочому тиску до 1 МПа. Діаметр умовного проходу кранів 15,20мм.

Для однотрубних мереж опалення застосовують регулювальні трьохходові крани (КРТ) та прохідні крани (КРП), для двохтрубних мереж – крани хвойного регулювання (КРД).

Корпуса кранів та деталі, які торкаються теплоносія виготовляють з латуні. В якості ущільнюючого матеріалу використовують фторопластовий матеріал чи сальникову набивку.

Негерметичність регулюючих кранів Ду 15мм в зачиненому стані не повинна перевищувати 20см3/хвил, в кранах Ду 20мм – 30см3/хвил.

Перед встановленням регулюючі крани повинні бути повністю відкриті.

Запаковують крани в ящики масою не більш 50кг та зберігають в такому стані в зачинених приміщеннях.

1.2. Регулятори тиску необхідні для підтримання заданого статичного тиску трубопроводах, які транспортують рідину або газ.

Регулятори тиск поділяються на:

  • Пружинні регулятори тиску (редукційні клапани) – виготовляють Ду 40, 50, 80, 100 та 150 мм для встановлення на паропроводах розрахованих на Ру = 1,6Мпа та температурою транспортуємої середи до 225оС.

  • Газові регулятори тиску встановлюють на трубопроводах які транспортують рідкі та газоподібні середи з температурою до 300оС, тиском до 1,6 МПа. Регулятор підтримує заданий за допомогою спеціального вантажу статичний тиск “до себе” чи “після себе” в залежності від місця приєднання імпульсної трубки, яка передає командний імпульс на мембрану регулятора тиску. Регулятори випускають Ду 40, 50, 80, 100, 150 та 200 мм з межею регулювання тиску 0,015....1,3МПа.

Питання 2. Попереджувальна арматура, види, призначення, устрій та

принцип дії.

    1. Попереджувальні клапани – за принципом дії виготовляють пружинні та

вантажні. Вантажні бувають ричажні з одним або двома ричагами та самопритирними. Рівень контрольного тиску в попереджувальних клапанах визначається стисканням пружини чи масою вантажу, який тисне з деякою силою.

  • Попереджувальні ричажно – вантажні чавунні фланцеві клапани влаштовують на парових та водогрійних котлах, резервуарах для автоматичного випуску сировини при підвищенні тиску понаднормово, але не вище 1,6МПа, при температурі сировини до 3000С. Їх виготовляють з однаковим клапаном – на Ду 25,40, 50, 80 та 100 та з двійним на Ду 80, 125 та 150 мм.

  • Попереджувальні ричажно – вантажні, сталеві , фланцеві клапани встановлюються на резервуарах. Вони розраховані на тиск – 2,5 МПа та температуру до 425оС. Діаметри такі ж - самі що і в чавунних клапанах.

    1. Зворотні клапани – забезпечують рух робочої сировини тільки в одному напрямку. Основний елемент зворотного клапану – затвор, який пропускає рідину в заданому напрямку та перекриває прохід у випадку зворотного руху сировини. За конструкцією затвору зворотні клапани підрозділяються на підйомні та зворотні, вони випускаються муфтовими та фланцевими.

  • Зворотні підйомні клапани встановлюють на трубопроводах таким чином щоб транспортуєма сировина рухалась під клапан (знизу вверх), напрямок руху сировини вказують на корпусі.

  • Зворотні підйомні клапани з ковкого чавуна виготовляють з кришками на різьбі та шпильках Ду від 15 до 50 мм, розраховані на Ру – 1,6 МПа для води температура – 50оС та на Ру – 2,5 МПа – для води та пара температурою до 225оС.

  • Зворотні підйомні муфтові латунні клапани випускають Ду 15,20,40 та 50мм, розраховані на Ру – 1,6МПа, для встановлення на горизонтальних трубопроводах кришкою вверх.

  • Зворотні підйомні сталеві клапани випускають Ду від 40 до 200мм, фланцеві та під приварку, розраховані на Ру – 4МПа. Їх встановлюють на трубопроводах які транспортують воду, пар та інші рідкі неагресивні середи температурою до 400оС.

  • Зворотні прийомні клапани встановлюються на кінцях всмоктуючи вертикальних трубопроводів, щоб попередити зворотний рух рідини, а також для попередньої заливки рідкою сировиною всмоктую чого патрубка перед початком роботи насосу. Такі клапани виготовляють фланцеві з сіткою Ду 50, 80, 100, 200, 250, 300 та 400мм з сірого чавуну, розраховані на Ру- 0,25МПа. Встановлюють їх на трубопроводах для рідких серед температурою до 500С.

  • Зворотні поворотні клапани встановлюють як на горизонтальних, так і на вертикальних ділянках трубопровода при русі сировини знизу вверх. Такі клапани випускають з літійного чавуна Ду від 50, до 200мм – з одним клапаном, Ду від 250 до 300мм – з двома клапанами та Ду від 400 до 500мм – з чотирма клапанами.

При транспортуванні та зберіганні попереджувальної арматури ущільнюючі поверхні фланців та муфтові кінці повинні бути зачинені.

Питання для контролю знань:

  1. Для чого потрібна регулююча арматура? Де і як вона застосовується?

  2. Які види регулюючої арматури Вам відомі?

  3. Поясніть устрій та принцип дії регулюючої арматури.

  4. Для чого потрібна попереджувальна арматура? Де і як вона застосовується?

  5. Які види попереджувальної арматури Вам відомі?

  6. Поясніть устрій та принцип дії попереджувальної арматури.