Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання до модуля2.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

27.Паралельна робота синхронних генераторів: умови і наслідки при їх порушенні.

паралельній роботі необхідно виконати специфічні умови

  1. форми кривих ЕРС обох генераторів (ЕРС генератора і напруги мережі) повинні бути однакові,

  2. діючі значення ЕРС обох генераторів (ЕРС генератора і напру­ги мережі) повинні бути однакові,

3) частоти обох генераторів (генератора і мережі) повинні бути однакові;

  1. у момент вмикання повинні збігатися фази ЕРС генераторів (ЕРС генератора і напруги мережі),

  2. послідовність чергування фаз обох генераторів (генератора і мережі) повинна бути однакова.

Перша умова забезпечується конструкцією сучасних синхронних ма­шин.

Якщо не витримана друга умова, то під дією різниці ЕРС обох ге­нераторів в обмотках статорів обох генераторів буде протікати вирівнювальинй струм, який, звичайно, не виходить за межі номінального струму, хоч в момент вмикання генера­тора в мережу можливий різкий кидок струму, що може викликати на ва­лу генератора небезпечні механічні зусилля. По відношенню до генера­тора (мережі) з більшою ЕРС (напругою) вирівнювальинй струм є прак­тично індуктивним, .створює поздовжню розмагнічувальну MPC якоря і намагається зменшити цю ЕРС, а по відношенню до генератора з меншою ЕРС він є ємнісним і намагається збільшити останню ЕРС, створюючи поздовжню намагнічувальну MPC якоря. Вирівнювальний струм не наван­тажує первинного двигуна, бо він є реактивним, і з цієї точки зору не становить небезпеки.

При відхиленні частот генераторів (генератора і мережі) виникає напруги мережі і ЕРС генератора змінюється в межах від нуля до по­двійного значення напруги мережі. Такого роду биття напруги викликають відпо­відні биття струму, в ре­зультаті чого можливі си­льні механічні ривки, бо струм биття у деякий мо­мент часу майже збігається за фазою з ЕРС і знаходиться в протифазі з напругою, тобто є актив­ним, і не тільки навантажує генератори, але і відбивається на роботі первинних двигунів. У гіршому випадку може статися так, що не тільки заданий генератор не ввійде в синхронізм, але можуть випасти з син­хронізму і інші генератори, які працюють паралельно в мережі. Оче­видно, що для легшого вмикання генератора в мережу необхідно добити­ся найменшої, по можливості, різниці в частотах.

Момент вмикання генератора в мережу (збіжність фаз) можна ви­значити за допомогою лампового синхроноскопа, який складається із синхронізуючих фазних ламп.

28. Електромагнітна потужність синхронної машини.

Реактивна потужність явно полюсної синхронної машини:

Q=

29.Енергетична діаграма синхронного генератора

Первинний двигун підводить до синхр.генер. потужність Р1.Частина її йде на пкриття втрат у сталі Рс,механічних Рмех,додаткових Рд і на збудження Рз. Корисна потужність Р2 менша від електромагнітної потужності на величину втрат в обмотці статора Рм.

30.Реактивна потужність синхронної машини.

31. Робота синхронного генератора з незмінним струмом збудження.

  1. Кутова характеристика активної потужності синхронної машини

  2. Синхронізуюча потужність синхронної машини.

  3. Перевантажувальна здатність синхронного генератора.

  4. Поняття про статичну стійкість синхронного генератора. Вплив параметрів на сповзання і саморозгойдування.

  5. Поняття про динамічну стійкість синхронного генератора і спосіб її підвищення.

  6. Додаткова електромагнітна потужність синхронної машини.

  7. Робота синхронного генератора з незмінним моментом.!!!

  8. V-подібні характеристики синхронного генератора.

  9. Переведення навантаження при паралельній роботі синхронних генераторів.

При паралельній роботі синхронного генератора з мережею зміна його струму збудження викликає зміну тільки реактивної складової струму в статорі, тобто коефіцієнта потужності генератора, без зміни його активної потужності. Щоб здійснити переведення навантаження з одного генератора на інший, необхідно змінити обертовий момент пер­винного двигуна, змінивши впуск пари, води, нафти тощо. Якщо декіль­ка однакових синхронних генераторів працюють паралельно, то в за­гальному випадку вони можуть мати різні соsφ залежно від встановле­ного в кожному з них струму збудження. Але з точки зору найкращого коефіцієнта віддачі вигідно, щоб всі генератори працювали при одному і тому ж соsφ, бо в цьому випадку між ними не проходять вирівнювальні струми.