Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
питання до модуля2.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать
  1. Синхронний компенсатор.

Синхронним компенсатором називається синхронний двигун, який працює тільки в режимі неробочого ходу при незмінному струмі збу­дження. Синхронні компенсатори служать генераторами реактивної по­тужності. В перезбуджених синхронних компенсаторах струм в статорі Іа випереджує за фазою напругу мережі Um, тобто є ємнісним, а в недозбуджених - індуктивним. Звичайно в мережах, які живляться від синхронних генераторів, переважає індуктивне навантаження, бо транс­форматори і широко поширені асинхронні двигуни споживають намагнічувальні індуктивні струми. Тоді зі збільшенням реактивної складової струму зменшуються cosφ, активна потужність генератора і пропускна здатність лінії електропередачі, трансформаторів і апаратури. У зв'язку з цим розвантаження лінії передачі, трансформаторів і гене­раторів від надмірно великих реактивних струмів є особливо актуаль­ним. Тому в більшості випадків синхронні компенсатори працюють в режимі перезбудження і служать для компенсації індуктивних струмів в лінії і генераторах з метою покращення cosφ на дільниці лінії, яка знаходиться між синхронним генератором і компенсатором.

У великих мережах з довгими лініями синхронні компенсатори ви­користовуються для регулювання напруги на споживачах. При великому індуктивному навантаженні напруга на споживачах значно менша від напруги на генераторах. Тоді синхронні компенсатори працюють з перезбудженням, звільнюють лінію від реактивних струмів, що зменшує спад напруги в лінії При малому навантаженні напруга на споживачі може навіть підвищитися, бо довгі лінії володіють ємністю. Тоді синхрон­ний компенсатор працює з недозбудженням, забирає з мережі індуктивні струми, які зрівноважують ємнісні струми в лінії.

Звичайно синхронні компенсатори передбачають асинхронний пуск, і тільки машини дуже великої потужності запускаються додатковими пусковими двигунами. Синхронні компенсатори мають полегшену механіч­ну конструкцію (вал), бо вони не виконують механічної роботи.

  1. Одноякірний перетворювач.