Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota_EXCEL2011 (1).docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.11.2018
Размер:
1.61 Mб
Скачать

7. Облік вартості доставки

Розглянемо останній елементів керування - флажок. Флажок застосовується в ситуації, коли потрібно вирішити: потрібна або не потрібна доставка комп'ютера. Для опрацювання результатів прийнятого рішення звичайно використовується логічна функція ЕСЛИ (ІF). Якщо доставка потрібна, то до вартості комп'ютера потрібно включити і вартість доставки. Слід встановити на робочому листі Флажок для ухвалення рішення про доставку, а потім ввести формулу для опрацювання прийнятого рішення.

■ Натиснути кнопку на панелі інструментів Формы.

■ Перемістити вказівник миші до верхнього лівого кута комірки С17. Натиснути кнопку миші і, не відпускаючи кнопку, провести покажчик-хрестик уздовж межі рядка приблизно на дві третини ширини комірки С17. На робочому листі з'явиться поле Флажка в режимі редагування із стандартним заголовком «Флажок... .».

■ Натиснути мишею всередині рамки редагування, видалити стандартний заголовок поля і ввести новий заголовок: Нужна.

Робочий лист набуде вигляду, як на рис. 23.

Рис. 23. Встановлення елемента керування Флажок

Залишилось задати параметри елемента керування. Натиснути правою кнопкою миші на поле Флажка, у контекстному меню вибрати команду Формат обьекта. На екрані з'явиться діалог Формат злемента управлення. Ввести значення полів, як показано на рис. 24. Натиснути ОК. Діалог зникне з екрана. Флажок встановиться (всередині квадратика з'явиться значок-позначка), а в комірці Е17 з'явиться значення «ИСТИНА» - значення встановленого прапорця. Далі потрібно ввести формулу вартості доставки в комірку В17. Натиснути мишею на комірці В17 і натиснути кнопку на панелі інструментів Стандартная. З'явиться діалог Мастера функций.

Рис. 24. Параметри елемента керування Флажок

Вибрати рядок Логические в списку Категория. У списку Функция вибрати рядок ЕСЛИ (ІF). Натиснути ОК. Діалог Мастера функций зникне, на екрані з'явиться діалог опису параметрів обраної функції ЕСЛИ (ІF). Ввести значення параметрів, як показано на рис. 25.

Рис. 25. Параметри функції ЕСЛИ (ІF)

Значення функції ЕСЛИ (ІF) обчислюється на основі трьох її параметрів. Перший параметр - логічний вираз, що може приймати значення ИСТИНА (TRUE) або ЛОЖЬ (FALSE). Якщо логічний вираз має значення ИСТИНА (TRUE), то значенням функції буде значення другого параметра, якщо ж логічний вираз має значення ЛОЖЬ (FALSE), то значенням функції буде значення третього параметра. В . нашому випадку логічним виразом буде значення комірки Е17. Це значення формується прапорцем доставки. При встановленому прапорці в комірці В17 (значення функції) буде значення 50, при знятому прапорці - 0.

■ Натиснути ОК. Діалог опису параметрів зникне.У комірці В17 з'явиться значення «50».

■ Додати знак долара до суми в комірці В17 і зробити невидимим значення комірки Е17, як у попередніх дослідах. Робочий лист прийме вигляд, як на рис. 26.

■ Натиснути мишею на квадратику Прапорця (або на його заголовку). Позначка з Прапорця зніметься, і в комірці В17 з'явиться значення «0».

■ Натиснути мишею на Прапорці ще раз (встановити Прапорець). В комірці В17 знову з'явиться значення «50».

Рис. 26. Врахування вартості доставки

8. Розрахунок суми вартості комп'ютера

Отже, усі проміжні дані на основному робочому листі є. Для одержання підсумкової суми залишилося підрахувати суму вартостей комплектуючих, гарантії і доставки.

■ Ввести в комірку В19 формулу суми: = В13+В15+В17

■ Натиснути кнопку в рядку формул. В комірці В19 з'явиться значення загальної вартості обраної конфігурації комп'ютера в доларах.

■ Ввести в комірку С19 формулу перерахування вартості комп'ютера в карбованці «=В19*DЗ», Нагадаємо, що в комірці D3 у зберігається поточний курс долара.

■ Натиснути кнопку в рядку формул. В комірці С19 з'явиться значення загальної вартості обраної конфігурації комп'ютера в карбованцях.

■ Закрити панель інструментів Форми.

■ Ввести в комірку D19 пояснення грн.

Основний робочий лист кошторису набуде остаточного вигляду (рис. 5). Кошторис видав підсумкову цифру.

Підсумки

■ Ми автоматизували досить тривалий різноманітний розрахунок. Альтернативи створеному кошторису дві: ручні довготривалі підрахунки або запрошення програміста. Рішення, засноване на використанні можливостей програми Excel, дозволить заощадити час і гроші. Наведений варіант кошторису не є остаточним, його потрібно ще доопрацювати, це - тільки схема, але схема - цілком працездатна. Доопрацювання буде зводитися до кількісних деталей: додати число комплектуючих, завести додаткові робочі листи для інших прайс-листів, збільшити число рядків у списках, збільшити число елементів керування, передбачити варіанти невибірки деяких комплектуючих замовником тощо.

14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]