Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LAB1.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
231.94 Кб
Скачать

23

Лабораторна робота №1

Тема: Робота з турбо - ассемблером

Мета роботи:

- ознайомлення з загальними принципами побудови програм мовою асемблера;

- робота з пакетом TASM;

- створення та налагодження файлів *.EXE,*.COM.

Короткі теоретичні відомості

Повний цикл створення програми мовою Асемблера складається з наступних етапів:

1. Вихідний текст програми

2. Створення об'єктного модуля

3. Створення завантажувального модуля

4.Налагодження програми

В більшості реалізацій асемблера не має інтегрованого середовища, тому для виконання операцій по набору коду програми , трансляції, редагуванню, і налагоджуванню використовують окремі модулі , що входять в спеціалізовані пакети асемблера. Найбільш широко використовують два пакета:

- "Макроассемблер" MASM фірми Microsoft;

- Turbo Assembler TASM фірми Borland.

Макроассемблер дозволяє задавати макровизначення (або макроси), тобто групи команд, які можна вставляти в програму в будь-якому місці, вказавши тільки ім'я групи.

Пакет Turbo Assembler цікавий тим, що має два режиму роботи. Один з цих режимів називається MASM і підтримує основні можливості макроассемблера MASM. Другий режим IDEAL, надає більш зручний синтаксис для написання програм та ефективнішого використання пам'яті.

Характеристика пакета TASM

  • 16- і 32-розрядні транслятори tasm.exe і tasm32.exe;

  • 16- і 32-разрядні компоновщики (редактори зв'язків) tlink.exe. t1ink32.exe

  • Turbo Debuger (TD) — відлагоджувальник, що працює на рівні вихідного тексту. Має 16- і 32-розрядні версії td.exe і td32.exe. Існує відлагоджувальник tdw.exe, що дозволяє робити налагодження Windows-додатків. У комплекті з TD поставляється ряд додаткових утиліт:

  • tdstrip.exe(tdstrip32.exe) — утиліта для видалення налагоджувальної інформації з файлу, що виконується, без його перекомпіляції, що приводить до істотного зменшення його розміру.

  • tdwini.exe — утиліта для установки dll-бібліотек, що забезпечує роботу відлагоджувальника tdw.exe з відеозасобами комп'ютера:

  • tdump.exe — утиліта, що дозволяє одержати інформацію про структуру і зміст файлу, що виконується

  • implib.ехе — утиліта створення бібліотек імпорту. Дані бібліотеки потрібні компоновщику для дозволу посилань із програми на функції, що знаходяться в dll -бібліотеках.

  • impdef.exe — утиліта, що формує файл визначень .def з експортною секцією. На вхід цієї утиліти подається файл із розширенням .dll. У результаті роботи утиліти формується файл із розширенням .def, що містить секцію зі списком функцій, експортованих dll-бібліотекою;

  • tlib.exe — утиліта-бібліотекар. Дана утиліта дозволяє вести бібліотеку, що призначена для збереження найбільше часто використовуваних об'єктних модулів. Бібліотечний файл може подаватися на вхід редактора зв'язків для компонування з іншими об'єктними модулями;

  • h2ash.exe і h2ash32.exe — утиліти перетворення файлів C/C++ (з розширенням .h) у файли TASM (з розширенням .asm або .inc). Утиліта зручна при розробці Windows-додатків;

  • brс32.ехе і brcc32.exe — компілятори ресурсів.

Трансляція програми

На цьому кроці формується об'єктний модуль, що містить у собі представлення вихідної програми і машинних кодах Для одержання об'єктного модуля вихідний файл необхідно відтранслювати за допомогою програми tasm.exe з пакета TASM

Формат командного рядка для запуску Tasm.exe наступний:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]