Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Theme_5-2010.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
385.54 Кб
Скачать

4. Ставлення, структура і шляхи модифікації

Стійка організація мотиваційних, пізнавальних, емоційного процесів поведінки споживачів у актуальному середовищі виявляється у ставленні. Ставлення формується як результат зовнішніх і внутрішніх впливів на споживача, детермінує і відбиває життєвий стиль.

Згідно з класичним визначенням ставлення — це розумовий процес, за допомогою якого людина — на основі попереднього досвіду і збереженої інформації — організовує своє сприйняття, припущення і почуття стосовно визначеного об’єкта і визначає свою поведінку в майбутньому.

Ставлення характеризується такими параметрами:

  • спрямованість оцінювання (позитивне, негативне, нейтральне);

  • інтенсивність оцінювання (ієрархія переваг);

  • протидіяння змінам (лояльність);

  • стійкість до руйнування;

  • впевненість (у правильності свого ставлення).

У такий спосіб:

  1. ставлення ґрунтується на низці даних щодо оцінюваного об’єкта, що послідовно запам’ятовуються людиною (пізнавальний компонент);

  2. ставлення детерміновано, воно відбиває оцінку об’єкта, позитивну або негативну (емоційний компонент);

  3. ставлення динамічне, воно відбиває схильність до дії й у цьому сенсі має прогнозну цінність як таке (поведінковий компонент).

Три компоненти ставлення взаємопов’язані і взаємозалежні. Зміна в одному компоненті ставлення викликає відповідні зміни в інших компонентах.

Безпосередній вплив на поведінку споживача ускладнений — прямо викликати купівлю практично неможливо. Водночас зміна поведінкових реакцій значною мірою зумовлена змінами пізнавальних і емоційних реакцій.

У маркетинговій діяльності традиційно використовується п’ять стратегій формування позитивного ставлення споживачів до товару (марки):

  1. Модифікувати товар. Якщо марка не відповідає очікуванням ринку за певною характеристикою, товар може бути модифікований через посилення даної характеристики.

  2. Модифікувати вагу атрибутів товарів. Необхідно переконати ринок у тім, що більшого значення варто надавати певній характеристиці — тій, яку марка демонструє достатньою мірою.

  3. Модифікувати погляди на марку. Ринок може бути недостат­ньо поінформований і недооцінювати деякі реальні відмітні якості марки. У цьому випадку потрібна зміна позиціонування у сприйнятті.

  4. Модифікувати погляди на конкуруючі марки. Цю стратегію варто прийняти, якщо ринок переоцінює деякі характеристики конкурентів. Можливим є використання порівняльної реклами.

  5. Модифікувати вимоги ринку до товару. Можливо, ринок очікує рівня якості, що не завжди необхідний, принаймні стосовно деяких сфер використання. Фірма може спробувати переконати сегмент у тім, що рівень якості, пропонований за цим конкретним виміром, є адекватним.

Зміна ставлення трансформацією пізнавального, емоційного і поведінкового компонентів здійснюється за схемою, представленою на рис. 5.7.

Умовою успішної трансформації ставлення споживачів є узгодження реакцій різного типу. Так, чинниками неузгодженості компонентів ставлення можуть бути:

  • відсутність мотиву, що транслює сприятливе ставлення в дію;

  • відсутність спроможності до купівлі;

  • наявність конкуруючої потреби;

  • вплив оточення;

  • наявність протидіючих очікувань.

Рис. 5.7. Зміна ставлення трансформацією пізнавального, емоційного і поведінкового компонентів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]