Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
страх.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.11.2018
Размер:
52.74 Кб
Скачать

Практичне заняття № 5

Тема: Автотранспортне страхування

Завдання №1

Страхувальник відновлює договір страхування автомобіля. Попередній договір діє до 27 листопада поточного року. Наступний договір укладається на суму 23500 гривень строком на один рік. Страхувальнику, за наявність сигналізації на автомобілі надається знижка в розмірі 5%. Страхову премію страхувальник сплатив готівкою 20 листопада поточного року.

Визначити страхову премію (платіж), якщо тарифна ставка складає 4,4 %. Вкажіть початок і кінець договору страхування.

Завдання № 2

Між страховою компанією та громадянином був укладений договір страхування транспортного засобу на суму 20 тис грн., який дії до 14 грудня поточного року. У період дії договору страхування страхувальник у зв’язку з інфляцією 3 липня подав заяву про збільшення страхової суми до повної вартості (ринкова ціна даної марки автомобіля на момент укладання договору 55400 грн.).

Розрахувати розмір страхового платежу на залишок періоду страхування, якщо страховий тариф становить 6 %.

Завдання №3

Автотранспортне підприємство застрахувало за договором страхування 15 вантажних автомобілів вартістю 65 тис грн. кожен строком на 1 рік. Автомобілі страхуються на повну вартість. Страхові тарифи диференціюються залежно від стажу водіїв, які керують даними вантажівками, таким чином:

Стаж водія, років

Тариф, %

Кількість автомобілів, шт.

від 1 до 3

3,5

2

від 3 до 10

3,1

7

понад 10

2,6

6

Розрахувати страховий платіж, який має сплатити автотранспортне підприємство страховій компанії

Завдання №4

Автотранспортне підприємство застрахувало за договором страхування 20 автобусів вартістю 52 тис грн. кожен строком на 1 рік. Автобуси страхуються на 75 % вартості. Страхові тарифи диференціюються залежно від стажу водіїв, які працюють на даних автобусах, таким чином:

Стаж водія, років

Тариф, %

Кількість автобусів, шт..

від 1 до 3

3,1

5

від 3 до 10

2,7

7

понад 10

2,3

8

Розрахувати страховий платіж, який має сплатити автотранспортне підприємство страховій компанії.

Завдання № 5

У період дії договору страхувальник попав в ДТП. Після аварії страхувальнику була зроблена калькуляція, згідно якої:

- Вартість ремонтних робіт 2864,20 грн.

- Витрати на фарбування 412,20 грн.

- Вартість запчастин, які треба замінити 1279,25 грн.

Визначити розмір страхового відшкодування, якщо коефіцієнт фізичного зносу автомобіля 0,25. Договір страхування був укладений за системою першого ризику на страхову суму 35 тис. грн.

Завдання №6

Договір страхування транспорту укладено на страхову суму 24000 грн., яка складає 75% вартості автомобіля. Після аварії, яка відбулася у термін дії договору страхування, страхувальнику була зроблена калькуляція, згідно якої:

- Вартість запчастин, які треба замінити – 1612,50 грн.

- Вартість ремонтних робіт та фарбування – 3125,20 грн.

Визначити страхове відшкодування по пропорційній системі страхового забезпечення, якщо коефіцієнт фізичного зносу автомобіля 0,26. Договір страхування був укладений з урахуванням умовної франшизи у розмірі 5 %.

Завдання №7

Договір страхування транспорту укладений на страхову суму, яка складає 75 % вартості автомобіля. Вартість автомобіля 35500 грн. При укладанні договору визначена безмовна франшиза в розмірі 6 %. Після аварії, яка відбулася у термін дії договору страхування, страхувальник зазнав матеріальної шкоди у розмірі 11785 грн..

Визначити суму страхового відшкодування по пропорційній системі страхового забезпечення, яку одержить страхувальник.

Завдання №8

Громадянин «А» уклав договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів з врахуванням франшизи у розміри 1,5 %. Страхувальник порушив правила дорожнього руху і наїхав на автомобіль «Волга». В результаті ДТП страхувальнику спричинена матеріальна шкода у розмірі 19459 грн.; власнику автомобіля «Волга» спричинена матеріальна шкода в розмірі 18905 грн.

Визначити, кому та які суми будуть виплачені за даним договором страхування.

Завдання №9

Громадянин Іванов Н.Л уклав договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів з врахуванням франшизи у розміри 2 %. Страхувальник порушив правила дорожнього руху і наїхав на автомобіль «Волга». В результаті ДТП страхувальнику спричинена матеріальна шкода у розмірі 13456 грн; власнику автомобіля «Волга» спричинена матеріальна шкода в розмірі 29505 грн.; один з пасажирів автомобіля «Волга» одержав травму. Обґрунтовані витрати на його лікування склали 1249 грн., середній розмір заробітної за період втрати працездатності 1456,75 грн.

Визначити, кому та які суми будуть виплачені за даним договором страхування.