Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформаційні системи маркетингу.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
130.05 Кб
Скачать

Висновки

Підводячи підсумки роботи, можна сказати, що в умовах постійного прискорення науково-технічного процесу підвищуються вимоги до забезпечення бібліотечної діяльності, важливою складовою якої є вторинні інформаційні ресурси.

В наш час обсяг інформації різного характеру збільшується швидкими темпами. Тенденція збільшення якої, зумовлює доволі складну проблему: необхідність орієнтування і знаходження потрібних відомостей у дедалі зростаючому інформаційному масиві, тому кваліфікована робота з такою інформацією дозволяє оприділити потребу користувача у інформації.

В роботі було досліджено сутність поняття «інформація», зазначено, що нею являються документовані або публічно оголошувані відомості про події та явища, що відбуваються у суспільстві, державі та навколишньому природному середовищі. В роботі досліджено, яких вимог та правил, котрі полягали у виявленні достовірної, своєчасної, релевантної, об’єктивної, значимої, повної та достатньої інформації, потрібно дотримуватися при роботі з інформацією. Зокрема А.М. Яновський проаналізував проблеми отримання якісної достовірної і достатньої для прийняття рішень інформації, а також вимоги до неї.

В документальній сфері, по відношенню до інформації, існує первинна і вторинна інформація. При дослідженні з’ясовується, що вторинна інформація виникає на основі первинної інформації, яка й є для неї родовою субстанцією. У вторинній інформації збережено від первинної - основні смисли, ідеї документа. Поділ документів на первинні і вторинні, пов’язаний із діяльністю певної інформаційної системи, яка виконує функції посередника між документами і споживачами інформації.

Для визначення понять первинного і вторинного документа, використаний Закон України “Про інформацію”, де визначення поняття первинного і вторинного документів, було подань так: Первинний документ – це документ, що містить в собі вихідну інформацію, а вторинний документ – це документ, що являє собою результат аналітико-синтетичної та іншої переробки одного або кількох документів.

Підбиваючи підсумки, можна зробити висновок про те, що в комплексі вторинні бібліографічні, реферативні й оглядові видання являють собою багатофункціональну систему і є дуже важливими для забезпечення бібліотечної діяльності і для людського суспільства вцілому.

Список використаної літератури та неопублікованих документів

  1. Про інформацію: закон України, 2 жовтня 1992р. № 2657 – ХІІ //Відомості Верховної Ради України. – 1992. - № 48. – С.650.

  2. Про науково-технічну інформацію: закон України, 25 червня 1993р. № 3322 – ХІІ //Відомості Верховної Ради України. – 1993. - № 33. – С.345.

  3. Берестова Т.Ф. Функции разных видов информации как основа формирования многоуровневой структуры информационного пространства / Т. Ф. Берестова // НТИ. – Сер. 1.- 2009.- №8.- С.3-12.

  4. Зайцева Л. Діяльність зі створення і розповсюдження- вторинної інформації/ Л. Зайцева // Наук. пр. Нац. б-ки України ім. В.І. Вернадського. Вип.11. – К.: НБУВ, 2003. –С. 599-602.

  5. Інформаційне забезпечення наукових досліджень, джерела інформації, їх використання в науково-дослідній роботі, патентно-інформаційний пошук [Електронний ресурс].- Режим доступу : http://www.all-sciences.ru/index/i30. – Загол. з екрану.

  6. Сілкова Г.В. Основи інформаційно-аналітичних досліджень / Г.В. Сілкова .- Р.: РІС КСУ, 1998.- 50с.

  7. Сілкова Г. Інформаційно-аналітині дослідження в структурі інформаційних ресурсів // Вісн. кн. палати. – 2001. - № 2. – С. 14-15.

  8. Соколова І. Роль вторинного інформаційного продукту в підвищенні ефективності використання інформації / І. Соколова // Наук. пр. Нац. б-ки України ім. В.І. Вернадського. Вип.18. – К.: НБУВ, 2007. - - 145-148с.