Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
податкове індивідуальна 2003.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
79.87 Кб
Скачать

Висновок

Практичне дослідження щодо повноважень місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування в сфері оподаткування довело, що на сьогоднішній день місцеві органи влади не володіють достатніми фінансовими ресурсами для організації управління економікою і соціальною сферою на своєму рівні. Це обумовлено цілою низкою обставин:

  • високими рівнем концентрації фінансових ресурсів у державному бюджеті країни, що знижує значення регіональних і місцевих бюджетів у вирішенні життєво важливих для населення задач;

  • домінуючою роллю регулюючих доходів у структурі надходжень коштів до місцевого бюджету і низькою часткою закріплених за територіями податкових платежів;

  • діючою практикою формування місцевих бюджетів, при якій збережений поки що в своїй основі механізм централізованого встановлення нормативів відрахувань від регулюючих доходів, хоча вони й знаходяться у протиріччі з принципами бюджетної децентралізації;

  • тенденцією встановлення видатків униз по бюджетній системі без відповідного підкріплення дохідними джерелами, що призводить до дотаційності багатьох, раніше збалансованих місцевих бюджетів.

2. Практичне завдання 1.

Чи є обов’язкові внески У фонд України соціального захисту інвалідів?

Фонд України соціального захисту інвалідів. Законом України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" передбачено встановлення для всіх підприємств, установ і організацій (незалежно від форм власності) нормативів робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів в розмірі не менше 4% загальної чисельності працюючих станом на початок року.

В разі недотримання цієї вимоги, підприємство зобов'язане щорічно відраховувати до названого Фонду цільові кошти на створення робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів і здійснення заходів щодо їх соціально-трудової та професійної реабілітації у сумі середньорічної заробітної плати за кожне незайняте інвалідом місце.

3. Практичне завдання 2.

Підприємство сплачує єдиний податок . Чи повино воно нараховувати податок на суму поворотної фінансової допомоги , що придставляє йому інше підприємство ?

Згідно зі статтею 1 Указу Президента України “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва” від 03.07.98 р. № 727/98 (у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99) об’єктом оподаткування для суб’єктів підприємницької діяльності – юридичних осіб, які сплачують єдиний податок, вважається сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Відповідно до Порядку ведення книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва – юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 13.10.1998 року № 477, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.10.1999 року № 713/4006, у графі 6 “Загальна сума виручки та позареалізаційних доходів” Книги обліку доходів і витрат відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий (поточний) рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.

Крім того, п.40 Положення бухгалтерського обліку 25 визначено, зокрема, що інші доходи, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною діяльністю підприємства, відображаються у статті “Інші звичайні доходи” фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва.

Оскільки поворотна фінансова допомога відноситься до інших доходів підприємства, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною діяльністю, то в книзі доходів і витрат ця сума відображається у графі 5 "“позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації".

Таким чином, підприємство для обкладання єдиним податком повинно врахувати всі надходження, отримані на його розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів, включаючи поворотну фінансову допомогу та виручку від іншої реалізації.