Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИРС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
221.18 Кб
Скачать

МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ, НАУКИ, МОЛОДЕЖИ И СПОРТА УКРАИНЫ

ДОНЕЦКИЙ НАЦИОНАЛЬНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ

Кафедра управления персоналом и экономики труда

САМОСТОЯТЕЛЬНАЯ РАБОТА по дисциплине «Экономика труда и социально-трудовые отношения» на тему: «Регулирование занятости и государственная политика в этой сфере»

Студента 3 курса

специальности маркетинг группы 0507 - Б Аджамалова Георгия

Донецк-2011

Раздел 1. Список использованных источников.

1.1. Печатные издания.

1. Організаційно психологічний супровід сприяння працевлаштуванню випускників вищих навчальних закладів: компетентнісний підхід / О. Корчевна, О. Кир’янова //Україна: аспекти праці. – 2009. – №3. – C. 32.

2. Удосконалення діяльності регіональної служби зайнятості щодо працевлаштування інвалідів/І. Терюханова, Н. Стульпінас, О. Терещук// Україна: аспекти праці. – 2009. – №1. – C. 3.

3. Досвід реформування закордонних служб зайнятості з метою підвищення задоволення клієнтів і забезпечення якості надання послуг/ О. Длугош, В. Дмитрієв – Заруденко//Україна: аспекти праці. – 2009. – №4. – C.38.

4. Регулювання створення робочих місць у контексті економічної політики України в сучасних умовах./ Н. Анішина, Т. Тимошек, Д. Верба, М. М оскаленко.//Україна: аспекти праці. – 2009. – №4. – С. 9.

5. Передумови та напрями державного регулювання створення робочих місць у вітчизняній економіці/ І. Анішина, Д. Верба.//Україна: аспекти праці. – 2008. – №5. – C. 12.

1.2. Электронные издания.

1. Стульпінас Н.К. Зайнятість інвалідів: сучасний стан, проблеми та шляхи їхнього вирішення. [Електронний ресурс] (за даними Національної бібліотеки ім. Вернадського) Ринок праці та зайнятість населення. Науково-виробничий журнал – 2008 - №2. - С.1. - Режим доступу до журн.: http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/Rpzn/2008-2/08snksjv.pdf— Назва з екрану.

2. Лісогор Л.С. Інноваційні технології працевлаштування незайнятого населення. [Електронний ресурс] (за даними Національної бібліотеки ім. Вернадського) Ринок праці та зайнятість населення. Науково-виробничий журнал – 2008 - №2. – С. 1. - Режим доступу до журн.: http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/Rpzn/2008-2/08llspnn.pdf— Назва з екрану.

3. Нестеренко О.М. Государственное регулирование занятости и ее структуры в переходной экономике Украины. [Електронний ресурс] (Научно-технический сборник "Коммунальное хозяйство городов", Выпуск 59. Серия: Экономические науки) Режим доступу до журн.: http://eprints.ksame.kharkov.ua/2533/1/НЕСТЕРЕНКО_О.М..pdf — Назва з екрану.

4. Ухач І.Д. Основні пріоритети державної політики зайнятості молоді в ринкових умовах. [Електроний ресурс] (наукові конференції, Архів. Соціум. Наука. Культурa) Режим доступу до журн.: http://intkonf.org/uhach-id-osnovni-prioriteti-derzhavnoyi-politiki-zaynyatosti-molodi-v-rinkovih-umovah/ Назва з екрану.

5. Кучменко Е.М., Шелега О.О. Інноваційний підхід до професійного навчання населення в центрах зайнятості [Електроний ресурс] (за даними Національної бібліотеки ім. Вернадського). Ринок праці та зайнятість населення. Науково-виробничий журнал – 2008. – № 2. – С.1. Режим доступу до журн.: http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/Rpzn/2008-2/08kemvcz.pdf— Назва з екрану.

Раздел 2. Аннотации к подобранным источникам.

2.1. Печатные издания.

2.1.1. О. Корчевна, О. Кир’янова

Організаційно психологічний супровід сприяння працевлаштуванню випускників вищих навчальних закладів: компетентнісний підхід.

В статті проаналізовані питання щодо працевлаштуванню випускників вищих навчальних закладів. Автори запропоновують підходи до сприяння зайнятості через формування у студентів та випускників професійної компетентності. Проаналізовано сутність професійних та кар’єрних компетенцій з позиції їх формування у студентів вищими навчальними закладами та сформульовано авторську позицію щодо цих питань. Запропоновано модель професійної компетентності випускника вищого навчального закладу. Сформовано організаційно – психологічний супровід кар’єри молодих спеціалістів. А наслідком сформованих у процесі навчання у ВНЗ кар’єрних компетенцій випускника мають стати підвищення його конкурентоспроможності на ринку праці та успішне працевлаштування за фахом.

2.1.2. І. Терюханова, Н. Стульпінас, О. Терещук

Удосконалення діяльності регіональної служби зайнятості щодо працевлаштування інвалідів.

В статті розглядаються питання щодо забезпечення прав інвалідів на гідну працю. Зазначено, що в Україні, незважаючи на значні зусилля служби зайнятості, рівень працевлаштування інвалідів залишається незадовільним. Проведене дослідження виявило 6 основних проблем на ринку праці інвалідів. Які включають: нерівномірний розподіл вакансій для працевлаштування інвалідів по районам, диференціацію навантаження на одну вакансію для інваліда з боку бажаючих працювати, суттєву питому вагу вакансій, низьку заробітну плату, невідповідність вакансії та рівню освіти інваліда. Водночас розроблені деякі пропозиції з підвищення їх придатності для працевлаштування інвалідів. Автори провели дослідження, що показує розподіл вакансій для інвалідів на рівні центру зайнятості у 2007 році. Яке, у свою чергу, виявило деякі проблеми на ринку праці інвалідів.

2.1.3. О. Длугош, В. Дмитрієв – Заруденко

Досвід реформування закордонних служб зайнятості з метою підвищення задоволення клієнтів і забезпечення якості надання послуг

В статті розглядаються питання узагальнення напрацьованого закордонними службами зайнятості досвіду управління якістю надання соціальних послуг і забезпечення задоволеності клієнтів для використання при розробці адаптаційної моделі діяльності служби зайнятості нашої держави. Визначено, що система якості зарубіжних ДСЗ будувалася на підставі національних нормативних актів. А в Україні такою нормативною базою визначені міжнародні стандарти серії ISO 9000. Виявлено активні заходи політики зайнятості. Проаналізовано перспективи розширення зайнятості на обстежених підприємствах за видами економічної діяльності. Розглянуті основні групи пропозицій щодо зменшення негативних наслідків скорочення робочих місць в умовах вступу України в СОТ. Автор вважає, що найбільш складним завданням розробки та впровадження систем якості ДСЗ стало розроблення індикаторів якості для всіх продуктів служби зайнятості.

2.1.4. Н. Анішина, Т. Тимошек, Д. Верба, М. Москаленко

Регулювання створення робочих місць у контексті економічної політики України в сучасних умовах.

Стаття містить аналіз важливих проблем адаптації сфери праці до вступу в СОТ. Проаналізовано досвід країн-членів СОТ у галузі працевлаштування. Запропоновано принципи на пріоритети державної політики зайнятості. Дотримання яких сприятиме пом’якшенню негативних наслідків до вступу України в СОТ. Проведений аналіз створення робочих місць у 2005-2007 рр. Так, зросла частка працівників на приватних підприємствах і підприємствах, створених із залученням іноземного капіталу. Запропоновано 3 групи пропозицій щодо регулювання нових робочих місць в умовах вступу України до СОТ, які забезпечуватимуть створення єдиної державної оганізаційно-управлінської структури працевлаштування громадян.

2.1.5. І. Анішина, Д. Верба.

Передумови та напрями державного регулювання створення робочих місць у вітчизняній економіці.

В статті розглядаються принципи та напрями державного регулювання створення робочих місць як визначальному чиннику поєднання повноти й ефективності зайнятості в економіці України. Визначено декларовані і реальні пріоритети державної політики зайнятості. Наведені головні показники динаміки масштабів сфери докладання праці в економіці України у 2005 році. Проаналізовано, що головним чинником розширення сфери застосування праці залишатиметься реєстрація трудових відносин найманих працівників із фізичними особами підприємцями. Виявлено, що суттєвого реформування вимагає ідеологія державного сприяння створення робочих місць і розширення масштабів сфери застосування праці. Важливо також реорганізувати принципи та процедури надання дотації роботодавцю на створення робочих місць.