Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИРС ГК.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
136.19 Кб
Скачать

Господарський суд черкаської області рішення іменем україни

05 Жовтня 2010 рокуСправа №08/1748

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Кучеренко О.І., при секретарі судового засідання Кенкеч О.С., за участю представників сторін:

від позивача Артеменко О.О. представник за довіреністю,

від відповідача представник не зявився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Черкаси у приміщенні суду справу за позовною заявою

позивачавідкритого акціонерного товариства «Черкаський будинок торгівлі»

до

відповідача фізичної особи-підприємця ОСОБА_2

про стягнення 7962,53 грн.,

Встановив:

Відкрите акціонерне товариство «Черкаський будинок торгівлі»звернулось до суду з позовом про стягнення з фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 заборгованості по сплаті роялті за використання торгової марки «СПАР» в розмірі 7962,53 грн. згідно договору про партнерство № 28/05/08 від 28.05.2008 та відшкодування у звязку з цим державного мита і витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Представник позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю з підстав викладених в позовній заяві.

Відповідач письмовий відзив на позовну заяву не подав, представника у судове засідання не направив, хоча був належним чином повідомлений про дату та час судового засідання.

Неподання відповідачем відзиву на позовну заяву та незявлення представника відповідача у судове засідання не перешкоджає розгляду справи по суті.

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України суд розглянув справу за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне.

28.05.2008 між «СПАР-Україна»філія відкритого акціонерного товариства «Черкаський будинок торгівлі»(СПАР-Україна Позивач по справі), в особі директора ОСОБА_3, що діє на підставі Положення та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 (ПартнеромВідповідач по справі), що діє на підставі свідоцтва, було укладено договір про партнерство №28/05/08 (Далі Договір) за умовами якого СПАР-Україна надає, а Партнер приймає і оплачує право на відкриття торгових обєктів під міжнародними знаками для товарів і послуг групи SPAR (далі право).

Відкриття першого і кожного наступного торгового обєкту під знаками для товарів із послуг SPAR (його формат, розміри, місце розташування, термін введення в експлуатацію) узгоджується зі СПАР-Україна і оформлюється окремими Додатковими угодами до цього Договору, які є його невідємною частиною. Партнер зобовязаний суворо дотримуватися положень, визначених вищезгаданими Додатковими угодами.

Відповідно до п. 1.2 Договору територія, на якій Партнер має можливість реалізовувати надане йому право обмежується територією торгового обєкту, вказаного в Додатковій угоді № 1 до даного Договору.

Відповідно до п. 1.3 Договору невідємною частиною цього Договору є Збірник рекомендацій по дизайну і торгівлі міжнародної групи SPAR, що містить норми і правила, неухильне виконання яких є обовязковим для Партнера.

Відповідно до п. 6.1 Договору даний Договір вступає в силу з моменту його підписання і діє до 28 травня 2009 року.

Відповідно до п. 2.2.1 Договору СПАР-Україна зобовязаний забезпечити Партнера необхідною документацією, що містить інформацію про організаційний комерційний досвід організації СПАР-Україна, зокрема інформацією про ціни постачальників СПАР-Україна, способом, зручним для СПАР-Україна, на матеріальних носіях, вид яких залежить від виду матеріальних носіїв, на яких дана інформація міститься у СПАР-Україна.

Відповідно до п. 3.1 Договору за надане Партнерові право, останній зобовязується здійснити на користь СПАР-Україна одноразовий платіж в сумі, еквівалентній 3000,00 євро по курсу НБУ на момент платежу, а потім щомісячні платежі (роялті), розмір яких вказаний в Додатковій угоді №1 до даного Договору за 1 кв.м. торгової площі обєктів торгівлі, відкритих Партнером під знаками для товарів і послуг групи SPAR.

Відповідно до п. 3.2 Договору Партнер зобовязаний провести платіж у розмірі 3000,00 євро суми одноразового платежу, вказаної в п. 3.1 Договору, за даним Договором протягом 5 банківських днів з дня підписання цього Договору на підставі виставленого СПАР-Україна рахунку.

Відповідно до п. 3.4 Договору Партнер зобовязаний провести перший платіж (роялті) за даним Договором протягом 5 банківських днів з планованого дня відкриття Партнером обєкту торгівлі, вказаного в Додатковій угоді № 1 до даного Договору, під знаками для товарів і послуг групи SPAR на підставі виставленого СПАР-Україна рахунку, у разі відкриття торгового обєкту раніше запланованої дати з моменту фактичного відкриття. Оплата роялті здійснюється один раз на місяць, на протязі 5 банківських днів з дня початку поточного місяця на підставі виставленого СПАР-Україна рахунку.

Додатковою угодою №1 до договору про партнерство №28/05/08, сторони затвердили, що Партнер відкриває обєкти торгівлі, який знаходиться у м. Черкаси вул. Крилова, 95, торгова площа якого складає 90 кв. м., з терміном введення в експлуатацію з 01.08.2008, вартістю за 1 кв. м. торгової площі 2,05 євро, та вартістю за всю торгову площу у розмірі 184,50 євро за місяць.

Починаючи з 28.05.2008 по 02.10.2008 Партнер належним чином виконував умови Договору та сплачував щомісячні платежі (роялті) за використання торговельної марки SPAR.

Проте, з 02.10.2008 Партнер перестав сплачувати вказані платежі відповідно до витралених СПАР-Україна рахунків, в звязку з чим у нього виникла заборгованість в розмірі 7962,53 грн. за період з 02.10.2008 по лютий 2009 року.

На адресу Партнера була направлена вимога про сплату заборгованості від 29.07.2010 № 343/56 з вимогою перерахувати заборгованість в розмірі 7962,53 грн. на розрахунковий рахунок ВАТ «Черкаський будинок торгівлі»№260057826 в АТ «Ерсте Банк»м. Київ, МФО 380009 в 7-денний термін з моменту отримання вимоги та попереджено про звернення до суду для примусового стягнення заборгованості, інфляційних та 3 % річних.

Вимога залишилась без відповіді та задоволення.

Невиконання Партнером зобовязань щодо строків та порядку сплати щомісячних платежів (роялті) за використання торговельної марки SPAR, які встановлені п.п. 3.1, 3.2 Договору, стало підставою для звернення позивача до суду.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги підлягають до задоволення, з огляду на наступне.

Згідно частини 1 статті 173 ГК України зобовязання, що виникає між субєктами господарювання, в силу якого один субєкт зобовязаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого субєкта, або утриматися від певних дій, а інший субєкт має право вимагати від зобовязаної сторони виконання її обовязку, є господарським зобовязанням.

Згідно з частиною 1 статті 174 ГК України, господарські зобовязання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

За своїм змістом договір про партнерство №28/05/08 є договором комерційної концесії і відповідає вимогам статті 366 ГК України та статті 1115 ЦК України, якими встановлено, що за договором комерційної концесії одна сторона (правоволоділець) зобов'язується надати другій стороні (користувачеві) за плату право користування відповідно до її вимог комплексом належних цій стороні прав з метою виготовлення та (або) продажу певного виду товару та (або) надання послуг.

Відповідно до ст. 371 ГК України та п. 3.1 Договору за надане Партнерові право, останній зобовязується здійснити на користь СПАР-Україна одноразовий платіж в сумі, еквівалентній 3000,00 євро по курсу НБУ на момент платежу, а потім щомісячні платежі (роялті), розмір яких вказаний в Додатковій угоді №1 до даного Договору за 1 кв.м. торгової площі обєктів торгівлі, відкритих Партнером під знаками для товарів і послуг групи SPAR.

В порушення вказаних вимог закону та положень Договору Відповідач не виконував умови Договору в частині оплати за використання торговельної марки SPAR, тому у Відповідача виникла заборгованість по сплаті щомісячних платежів (роялті) за період з 02.10.2008 по лютий 2009 року включно у розмірі 7962,53 грн.

Наявність заборгованості підтверджується документами наявними в матеріалах справи, а саме: копією договору про партнерство, розрахунком суми боргу, копією вимоги.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України, субєкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобовязання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобовязання відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобовязань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст. ст. 525, 526, 530 Цивільного кодексу України зобовязання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог чинного законодавства. Одностороння відмова від зобовязання не допускається, якщо інше не передбачено договором або законом.

Статтею 33 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідач у судове засідання не зявився заперечень проти позову суду не подав.

На підставі ст. 49 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати: державне мито в сумі 102,00 грн. та 236,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення.

Керуючись ст. ст. 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України суд,

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер фізичної особи-платника податків НОМЕР_1) на користь відкритого акціонерного товариства «Черкаський будинок торгівлі»(м. Черкаси, бул. Шевченка, буд. 207, ідентифікаційний код 01564161) 7962,53 грн. заборгованості, 102,00 грн. витрат по сплаті державного мита та 236,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду.

Суддя О.І. Кучеренко

Задача

ООО «Грэй» заключило с ООО «Грин» договор коммерческой концессии, согласно которому ООО «Грэй» при производстве своих товаров использовало торговую марку «Спар». При этом в договоре предусматриволась разовое вознагрождение в размере 10 000 грн и ежемесячные платежи (роялти) в размере 1000 грн. Первый год ООО «Грэй» добросовестно выполняло договор, однако спустя 13 месяцев это предприятие перестало платить ежемесячные платежи, а продукция под торговой маркой «Спар» продолжала выпускаться.

  1. Что является предметом договора коммерческой концессии?

  2. В какой форме заключается договор?

  3. Какое решение примет суд?

  4. Сможет ли ООО «Грэй» заключит договор коммерческой концессии с ООО «Грин» на тех же условиях?