Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
озима пшениця.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
358.91 Кб
Скачать

3.1.Проектування сівозміни (або її ланок)

У зв'язку з тим, що Озима пшениця має порівняно слаборозвинену кореневу систему й невисоку здатність засвоювати поживні речовини з важкодоступних сполук, його розміщують на родючих і чистих від бур'янів полях. Кращими попередниками є зернові бобові культури, картопля, багаторічні бобові трави. Розміщують Озима пшениця після кукурудзи на зелений корм та силос, зайнятих парів. Гіршим попередником є жито.

Таблиця 2

Схема сівозміни

поля

Культура

1

Озима пшениця

2

Кукурудза на зерно

3

Озима пшениця

4

Цукрові буряки

5

Ярий ячмінь

6

Горох

7

Цукрові буряки

8

Просо

9

Багаторічні трави

10

Озима пшениця

На нашу думку, в зоні Лісостепу України для отримання високих врожаїв слід дотримувати такої схеми сівозміни.

3.2.Система основного та передпосівного обробітку ґрунту

Основний обробіток ґрунту залежить від попередника і природних умов. Доцільно поєднувати декілька операцій, виконуючи їх одним агрегатом. Це виключає зайве використання важкої техніки, яка сильно руйнує структуру ґрунту.

Після просапних культур, що якісно зібрані, застосовують поверхневий обробіток. На полях, де була кукурудза, поле дискують (БДТ-3), а потім орють. Після вико-вівсяних або інших сумішок поле дискують, орють. До сівби встигають провести 2-3 поверхневих обробітки для знищення бур'янів і зрівнювання ґрунту.

Після основного обробітку поле доглядають з метою знищення сходів бур'янів і вирівнювання ґрунту. Серед заходів передпосівного обробітку ґрунту заслуговує уваги культивація з використанням агрегатів з голчастими боронами (БИГ-3) у пасивному режимі. Особливо на площах з великою кількістю післязбиральних решток у поверхневому шарі ґрунту. Голчасті борони за таких умов є єдиним знаряддям, яке не висмикує їх на поверхню і практично не забивається. Характерною особливістю передпосівної підготовки ґрунту під озимий ячмінь є пізніші строки її проведення. За іншими параметрами вона не відрізняється від підготовки під інші озимі зернові культури. Озима пшениця негативно реагує на переущільнення ґрунту, перезволоження і нестачу кисню.

Таблиця 3

Система обробітку ґрунту під озиму пшеницю після попередника кукурудза на зерно

Обробіток ґрунту

Прийом обробітку

Марка с.-г. машин

Строки проведення

Технологічні

параметри ( глибина,

швидкість та ін..)

Основний

Оранка

Т-150, ПН – 5-35

жовтень

25-27 см

Передпосівний

Культивація з боронуванням

МТЗ-82 + КПС-4

серпень

8-12 СМ