Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОМА Вир прак 2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
115.2 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Навчально-науковий інститут аграрної економіки

Факультет обліку та аудиту

Кафедра аудиту та державного контролю

ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА АУДИТУ.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ПРОХОДЖЕННЮ

ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ СТУДЕНТАМИ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 7.030509 «ОБЛІК І АУДИТ»

Вінниця 2012

УДК: 657

Автори: Подолянчук О.А., Здирко Н.Г.

Організація і методика аудиту. Методичні рекомендації по проходженню виробничої практики студентами денної та заочної форм навчання спеціальності 6.030509 «Облік і аудит» / Подолянчук О.А., Здирко Н.Г. – Вінниця: ВЦ ВНАУ, 2012. – 26 с.

Рецензенти:

Разборська О.В., к.е.н., доцент кафедри фінансового контролю і аналізу Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ

Іщенко Я.П., к.е.н., доцент кафедри організації обліку та звітності ФОА ВНАУ

Коротка анотація

Викладений матеріал програми по проходженню виробничої практики з курсу «Організація і методика аудиту» для студентів денної та заочної форми навчання зі спеціальності «Облік і аудит», складений відповідно освітньо-професійної програми освітньо-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст».

Рекомендовано навчально-методичною комісією ВНАУ

(протокол № ____ від __________________ 2012 р.)

Зав. видавничим Центром ВНАУ _________________

Підписано до друку __________ формат ________

Ум. друк. ар. ____ Обл. вид. арк. _________

Наклад. пр. Зам. № ____

Видавничий центр ВНАУ

вул. Сонячна, 3 м. Вінниця, 21008

тел. 330

ЗМІСТ

ПЕРЕДМОВА

4

1.

ЦІЛІ І ЗАВДАННЯ ПРАКТИКИ

5

2.

ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОВЕДЕННЯ ПРАКТИКИ

5

3.

ЗМІСТ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ

7

4.

ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

10

5.

ВИМОГИ ДО ЗВІТУ ПРО ПРАКТИКУ

11

6.

ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ ПРАКТИКИ

12

ДОДАТКИ

13

Передмова

Аудит в Україні набув значного поширення на початку 90-х років XX століття. Роль аудиту, тобто незалежного контролю, в умовах налагодження ринкових стосунків важко переоцінити. Відповідно виникає потреба глибокого освоєння спеціалістами, і особливо спеціалістами економічного профілю, теорії, методики та практики аудиту.

Ринок пред'являє суворі вимоги до фахівців, їх уміння нестандартно мислити, самостійно і оперативно приймати вірні рішення, запобігати протиправним діям, захищати права власників. Із грізного наглядача контролер повинен перетворитися у ділового партнера, досвідченого консультанта, що керується у своїй діяльності законами та сприяє поліпшенню справ на підконтрольному об'єкті.

Метою дисципліни є висвітлення питання проведення аудиту у відповідності з його економічною суттю, функціями і роллю у сучасному суспільстві. Вона вивчає організацію і методологію, зміст і форми аудиту, предмет і метод аудиторської діяльності, порядок проведення аудиторських перевірок та надання аудиторських послуг, методику визначення фінансового стану, фінансової стабільності, банкрутства, інвестиційної діяльності підприємств у відповідності з чинним законодавством.

Завдання курсу «Організація і методика аудиту» полягає у тому, щоб надати необхідну суму знань студентам, які відповідають діючим вимогам до фахівців вищої кваліфікації з економічних спеціальностей.

З цією метою, крім відвідування лекцій та практичних занять, які проводяться протягом установчої сесії, кожен студент спеціальності «Облік і аудит» повинен здійснювати самостійне вивчення дисципліни, оскільки це передбачено навчальним планом.

Самостійна робота у вигляді звіту, охоплює теми курсу «Організація і методика аудиту» і складається з двох частин – теоретичної та практичної.

У теоретичній частині студент має самостійно опрацювати питання щодо організації та методики проведення аудиту окремих об'єктів і сфер діяльності підприємства.

Практична частина складається з практичних завдань, пов’язаних з формуванням програми аудиту, визначенні методичних прийомів та процедур перевірки за об’єктами, формуванні робочї та підсумкової документації аудитора.

Тому, саме написання звіту по виробничій практиці сприятиме підвищенню практичного рівня знань з питань методики проведення аудиту за окремими об’єктами.

1. Цілі і завдання практики

Метою практики є подальше поглиблення і закріплення одержаних в університеті знань і навиків з організації та методики аудиту, а саме формування мети перевірки, планування програми та процедур здійснення аудиту, визначення слабких зон в діяльності облікової системи підприємства, формування робочої та підсумкової документації.

Під час практики студент повинен ознайомитись з організацією та процесом виробництва на підприємстві, оцінити системи обліку та внутрішнього контролю підприємства, провести попередню оцінку діяльності та якості звітності підприємства, провести аудит активів, пасивів та фінансових результатів діяльності.

В ході дослідження студенту потрібно з’ясувати чи були допущені недоліки та порушення у діяльності підприємства та надати рекомендації щодо їх усунення.