Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Штейнле О.Ф. Історія України.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
274.94 Кб
Скачать

2. Індивідуальна робота у формі презентації

Презентація (лат. praesento – передаю, вручаю) – це передання і представлення аудиторії нових для неї ідей, планів, розробок. Для індивідуальної роботи у формі презентації є справедливими той же алгоритм написання та обов’язкові складові, що й для реферату (див. вище). Її варто обирати тоді, коли у роботі передбачається наявність відео- та аудіоматеріалів, значна кількість зображень. Якщо таких ілюстрацій не планується, то краще обрати форму реферату.

Технічні вимоги до презентації:

– редактор – Microsoft Power Point;

– загальний обсяг – 12-20 слайдів;

– носій інформації – CD диск із обов’язковим зазначенням П.І.Б. та групи автора.

3. Особливості написання індивідуальних робіт різного спрямування

а) робота про життя і творчість історичного діяча

У ній важливо висвітлити життєвий шлях цієї людини, її внесок у історію. Бажано зосереджувати увагу не лише на найбільш відомих аспектах її біографії, а шукати нові, маловідомі. У висновку обов’язково потрібно зазначити, які риси, вчинки, ідеї діяча є позитивними, з Вашої точки зору, і варті наслідування, а які – негативними і їх потрібно уникати.

б) робота про політичний лад

У ній потрібно відобразити систему управління суспільством, яка існувала у певний період: органи влади, їх функції, право. У висновку обов’язково вказати власну думку, чи була ця система управління оптимальною для цього періоду, чи потребувала змін (якщо потребувала, то запропонувати свої).

в) робота про економічний лад

У ній треба проаналізувати стан господарства певної епохи. З’ясувати рівень розвитку продуктивних сил, домінуючі галузі економіки тощо. У висновку обов’язково дати власну оцінку стану господарства: чи відповідало воно потребам тогочасного суспільства, якщо ні – яким шляхом розвитку мало рухатися.

г) робота про соціальну структуру

У ній необхідно розкрити основні групи, з яких складалося суспільство певної епохи. Доцільно показати їхні особливості, спосіб життя, співвідношення. Додаткові бали можна отримати за схеми, що відображають їх ієрархію, та діаграми про співвідношення їх між собою. У висновку важливо висловити свою думку про те, чи існували протиріччя між різними соціальними верствами.

д) робота з військової історії

У ній слід проаналізувати збройні сили та військові конфлікти певної епохи. У висновку спробуйте визначити, чи було невідворотним воєнне протистояння у цей час.

е) робота з “живої” історії

У її рамках потрібно взяти інтерв’ю у знайомої людини, бажано літнього віку з багатим життєвим досвідом. Слід розпитати її за наступним планом:

1.П.І.Б., рік і місце народження; 2. її батьки; 3. дитинство; 4. освіта; 5. робота; 6. її родина; 7. її захоплення та інтереси; 8. у яких важливих історичних подіях вона приймала участь або які бачила власними очима (форму запитань, мову спілкування краще підлаштувати під співрозмовника).

Інтерв’ю доцільніше записати на диктофон, mp3-плеєр, мобільний телефон. Можна також занотовувати одразу під час розмови.

Далі необхідно проаналізувати отримані матеріали і написати на їх основі біографію цієї людини. Важливо також доповнити інтерв’ю інформацією з історичних праць, розповідей інших людей тощо. У висновку слід стисло узагальнити розповідь, на зразок біографічної статті енциклопедії.