Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
133.12 Кб
Скачать

3

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ПАТАЛОГІЧНОЇ АНАТОМІЇ ТА СУДОВОЇ МЕДИЦИНИ З ОСНОВАМИ ПРАВА

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до вивчення курсу та виконання семінарських занять

з дисципліни

Медичне законодавство"

Змістовий модуль 2

Запоріжжя - 2008

Змістовий модуль 2.

Юридична відповідальність та державний контроль в сфері охорони здоров’я.

Тема 1. Юридична відповідальність в сфері охорони здоров’я за чинним національним законодавством

Поняття юридичної відповідальності. Цілі та принципи юридичної відповідальності. Підстави притягнення до юридичної відповідальності. Історичні аспекти юридичної відповідальності в охороні здоров’я.

Юридична відповідальність як інструмент забезпечення дисципліни в діяльності закладів охорони здоров’я.

Матеріальна відповідальність працівників галузі охорони здоров’я - поняття, підстави та умови. Кодекс законів про працю України. Види матеріальної відповідальності. Обмежена, повна та підвищена матеріальна відповідальність. Визначення розміру шкоди. Порядок покриття шкоди заподіяної працівником. Наказ Міністерства праці України від 12.05.1996 р. № 43 “Про затвердження переліку робіт, при виконанні яких може застосовуватись (бригадна) матеріальна відповідальність, умовах її застосування та типового договору про колективну (бригадну) матеріальну відповідальність”.

Цивільно-правова відповідальність в галузі охорони здоров’я – поняття підстави, види. Цивільний кодекс України. Право на здоров’я як вид немайнового права, пов’язаного з майновим. Право на охорону здоров'я. Право на медичну допомогу. Право на інформацію про стан свого здоров'я. Право на таємницю про стан здоров'я. Права фізичної особи, яка перебуває на стаціонарному лікуванні у закладі охорони здоров'я. Право на особисту недоторканність. Право на донорство. Право на безпечне для життя і здоров'я довкілля.

Ушкодження здоров’я пацієнта. Відшкодування немайнової шкоди, завданої пацієнту Солідарна відповідальність перед потерпілим. Джерело підвищеної небезпеки. Договірні та позадоговірні зобов’язання в охороні здоров’я.

Дисциплінарна відповідальність працівників галузі охорони здоров’я. Дисциплінарний проступок. Догана. Звільнення. Порядок накладання та зняття дисциплінарних стягнень.

Поняття, ознаки та підстави адміністративної відповідальності. Адміністративне правопорушення. Види адміністративних стягнень та порядок їх накладення. Обставини, що пом’якшують та обтяжують адміністративну відповідальність.

Кримінальна відповідальність – поняття та підстави притягнення. Склад злочину. Злочини, що становлять небезпеку для життя і здоров'я людини, які вчинюються у сфері медичного обслуговування. Незаконне проведення аборту. Незаконна лікувальна діяльність. Ненадання допомоги хворому медичним працівником. Неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником. Порушення прав пацієнта. Незаконне проведення дослідів над людиною. Насильницьке донорство. Незаконне розголошення лікарської таємниці.

План семінарського заняття

1. Загальні положення юридичної відповідальності, які пов’язані з професійною діяльністю за чинним законодавством

2. Матеріальна відповідальність працівників галузі охорони здоров’я

3. Цивільно-правова відповідальність в галузі охорони здоров’я

4. Дисциплінарна відповідальність працівників галузі охорони здоров’я

5. Адміністративна відповідальність в галузі охорони здоров’я

6. Кримінальна відповідальність працівників галузі охорони здоров’я

Основні терміни та визначення.

Юридична відповідальність – це застосування до правопорушника передбачених санкцією юридичної норми мер державного примусу, що мають вираз у вигляді позбавлень особистого, організаційного або майнового характеру.

Підстави юридичної відповідальності – це сукупність обставин, наявність яких робить юридичну відповідальність можливою і належною.

Матеріальна відповідальність - встановлений законом обов'язок сторони трудового договору відшкодовувати збитки, заподіяні іншій стороні протиправними і винними діями.

Цивільно-правова відповідальність – це правовідношення, що виникає з порушенням встановленого договором або законом обов’язку, яке полягає у покладенні на особу, винну в скоєнні цивільного правопорушення, негативних майнових наслідків

Цивільне правопорушення – це протиправна дія або бездіяльність особи, що порушує норми актів цивільного законодавства або умови договору, і з якою договір або закон пов’язують виникнення цивільно-правової відповідальності.

Дисциплінарна відповідальність - обов’язок працівника понести покарання, яке передбачене нормами трудового права, за протиправне невиконання своїх трудових обов’язків.

Дисциплінарний проступок - винне невиконання або неналежне виконання працівником покладених на нього законодавством про працю, колективним і трудовим договорами трудових обов'язків.

Адміністративна відповідальність - накладання на порушників загальнообов’язкових правил, що діють в державному управлінні та інших сферах, адміністративних стягнень, які тягнуть для цих осіб обтяжливі наслідки матеріального або морального характеру.

Адміністративне правопорушення - протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність. 

Кримінальна відповідальність — це вимушене зазнавання особою, яка вчинила злочин, державного осуду, а також передбачених КК обмежень особистого, майнового або іншого характеру, що визначаються обвинувальним вироком суду і покладаються на винного спеціальними органами держави.