Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція облік в готелі 2.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
137.22 Кб
Скачать

Головними характеристиками готельних послуг є:

  • не відокремленість, що передбачає здійснення виробництва і споживання послуги одночасно. Послуга надається на території виробника(готелю), а не споживача. Персонал, що надає послуги має безпосередній контакт зі споживачем який розглядає його як невід’ємну частину послуги;

  • неможливість зберігання (накопичення) наданої послуги;

  • неосязаємість – послуги неможливо виміряти, оцінити до того як вони надані;

  • сезонність коливання попиту;

  • взаємозалежність – на об’єм реалізації готельних послуг здійснюють вплив різні фактори.

  1. Класифікація витрат готельного господарства.

Класифікація витрат, що включаються в собівартість готельних послуг регламентується „Інструкцією щодо планування обліку і калькулювання собівартості робіт, послуг на підприємствах і організаціях ЖКГ № 24 затвердженої Держжитло-комунстрою України.

Розкриття цих витрат у фінансовій звітності регламентується П(С)БО 16 „Витрати”.

Витрати - звітного періоду визначаються або зменшенням активів або збільшенням зобов’язань, що приводять до зменшення власного капіталу.

В свою чергу витрати операційною діяльності готельного господарства поділяються на:

  • витрати, які включаються до собівартості реалізованих готельних послуг;

  • адміністративні витрати;

  • витрати на збут;

  • інші операційні витрати.

Підприємства готельного господарства можуть використовувати для класифікації витрат різні ознаки:

1. За способом включення витрат в собівартість готельної послуги поділяються на: прямі і непрямі (загально експлуатаційні).

Прямі витративиникають безпосередньо в процесі обслуговування споживача. До них відносяться витрати, які пов’язані з оснащенням номерного фонду готелю та обслуговуванням клієнтів у номерах, витрати на оплату праці персоналу, зайнятого обслуговуванням номерного фонду, відрахування на соціальні заходи, амортизація основних засобів та необоротних активів виробничого призначення, оренда майна виробничого призначення, послуги сторонніх організацій.

Непрямі (загально експлуатаційні) витрати – спрямованні на забезпечення справності всіх технічних систем, приміщень і території готельного господарства відповідно до стандартів і норм, безперебійної роботи номерного фонду. До них відносяться – зарплата АУП, що здійснює керівництво роботою номерного фонду на поверсі або корпусі, відрахування від цієї зарплати на соцзаходи, медичне страхування, витрати на службові відрядження цього персоналу, освітлення, опалення, водопостачання тощо.

В свою чергу непрямі (загально експлуатаційні) витрати поділяються на змінні і постійні.

До змінних загально експлуатаційних витрат - належать витрати на обслуговування і управління виробничим процесом, що змінюються прямо пропорційно до зміни обсягу наданих послуг (витрати на зарплату обслуговуючого персоналу, споживання електроенергії). Ці витрати списані на рахунок виробництво, розподіляються між окремими об’єктами (видами послуг) пропорційно кількості наданих послуг, заробітній платі.

До постійних загально експлуатаційних витрат - відносяться витрати на обслуговування і управління виробничим процесом, що залишаються незмінними при зміні обсягів наданих послуг (амортизація будівлі готелю виробничого призначення, комп’ютеризація виробничого процесу).

2. Склад витрати готелю за елементами і статтями калькуляції.