Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тетрадь для самостоятельной работы ИКТ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
367.1 Кб
Скачать

Тема 2. Монітори та їх характеристики.

І. Вивчаючи цю тему, зверніть увагу на такі питання.

1. Призначення монітора, поняття відеопам’яті.

2. Види моніторів.

3. Основні принципи роботи різних видів моніторів.

4. Основні характеристики моніторів.

5. Стандарти моніторів.

ІІ. Література:

  1. Посібник для самостійної роботи

  2. Войтюшенко Н.М., Останець А.І. Інформатика і комп’ютерна техніка.

  3. Коноплянко З.Д., Інформатика та комп’ютерна техніка: Конспект лекцій. (2 редакція)

ІІІ. Завдання

Вивчивши дану тему, дайте відповіді на наступні питання:

  1. Для чого використовують монітор?Головний пристрій виведення візуальних даних. Монітор повинен бути максимально безпечним для здоров'я по рівню всіляких випромінювань, а також по ряду інших показників.

Монітор повенен забезпечувати можливість не тільки безпечної, але й комфортної роботи, пред'являючи в розпорядженні користувача якісне забраження.

  1. Який пристрій керує роботою монітора?

  1. Які типи моніторів Ви знаєте? Види моніторів:

1) Електронно-променева трубка (ЕПТ)., 2)рідкокристалічні монітори(активнаTNT і пасивнаDNST матриця), 3)плазмові монітори.

  1. Який тип монітора має найкращі технічні характеристики? Доведіть. Рідкокристалічні У рідкокристалічному моніторі світиться не люмінофор, а мініатюрний рідкокристалічний елемент, який міняє свої кольорові характеристики під дією електроенергії, яка на нього подається. Шар цих чудо - кристалів, володіючих властитостями і твердих тіл, і рідини одночасно, може бути зовсім тонким - а значить, і товщина монітора зменшиться всього до декількох сантиметрів! В залежності від способу керування мінімальними елементами екранного зображення матриці рідкокристалічних моніторів поділяють на активну та пасивну.

Активна матриця (TFT). Монітори з активною матрицею (TFT) - найякісніші і, розуміється, найдорожчі. В TFT моніторах використана спеціальна система контролю кольорів, при якій кожний рідкокристалічний елемент екрана (піксель) має при собі "контролера" - спеціальний транзистор, який віддає команди тільк йому. Це призводить до того, що зображення на TFT моніторах змінюється миттєво, на залишаючи на екрані притаманні для моніторів з пасивною матрицею сліди попереднього зображення.

Пасивна матриця (DSTN). Монітори з пасивною матрицею (DSTN) не мають такого "контролера". Саме тому зображення на цих моніторах дещо бліде, порівняно з TFT, та й міняється воно з явним запізненням. Через цю причину DSTN монітори дешевше за TFT приблизно на 35 - 40%, що й робить їх більш привабливими для масового ринку. Та не дивлячись на це, будь - який тип рідкокристалічного монітора, чи то - TFT, чи то - DSTN має більше переваг, аніж традиційний ЕПТ.

  1. Проаналізуйте всі види моніторів на співвідношення: ціна-якість. Оберіть найкращий на,вашу думку. ЕПТ- хороший і недорогий вибір, до 100$,DSTN дешевші за TFT, приблизно на 35-40%, що більш подобається покупцям. Плазмові –дорогі, для дому та офісу небажано використовувати . На мою думку кращими з моніторів є рідкокристалічні.

  2. Назвіть найпопулярніші фірми,які виробляють монітори LG, Samsung,Panasonic,Canon,Sony, Epson, Lexmark, Hewlett Packard.

  3. Які основні характеристики має монітор? Діагональ, величина пікселя, розподільча здатність, частота оновлення.

  4. Що таке роздільна здатність? Роздільна здатність-це кількість точок по горизонталі й вертикалі. Роздільна спроможність (здатність) — для растрових дис-

  5. плеїв визначається кількістю крапок растра на екрані, для растрових друкувальних пристроїв — кількістю крапок растра на одиницю довжини.

  6. Які розміри екрану мають сучасні монітори? Розмір екрана вимірюється по діагоналі у дюймах. Використовуються монітор розміром 14, 15, 17, 19, 20, 21, 24.