Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.Фінанс..doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
95.74 Кб
Скачать

7.2. Кредитування міжнародного бізнесу

Торгівельний кредит - грошові кошти, які компанія повинна повернути постачальникам. Торгівельний кредит є найпростішим і часто найменш дорогою формою фінансування торгівлі.

Банківське кредитування. Проте часто здобуття торгівельного кредиту і збільшення терміну його надання ускладнюються із-за його неефективності для продавця або із-за ненадійності оплати постачання покупцем з низькою кредитоспроможністю. Якщо цей спосіб здобуття грошових коштів для фірми недоступний, то вона може вдатися до банківського фінансування, яке може здійснюється в наступних основних видах:

  • кредитна лінія;

  • револьверний кредит;

  • термінова позика;

  • овердрафт.

Кредитна лінія — договір між банком і його клієнтом, що містить обіцянку банку надати клієнтові певну суму грошей до не-якого ліміту протягом певного терміну. Кредитна лінія зазвичай оформляється у вигляді письмової кредитної угоди клієнта з банком і відкривається під регулярне використання. Розрізняють обумовлену (зв'язану) і необумовлену кредитні лінії. При відкритті зв'язаної кредитної лінії банк надає можливість фірмі використовувати грошові кошти лише під певну мету. В разі необумовленої кредитної лінії фірма може використовувати отриманий кредит на будь-які цілі.

Револьверний кредит — поновлювані протягом тривалого періоду часу кредитні лінії, юридично формалізовані контракти. Якщо фінансове положення фірми не змінюється, то раніше надана їй кредитна лінія пролонгується на фіксований термін (зазвичай на рік). При перегляду умов кредиту уточнюються його наступні параметри: розмір кредитної лінії, процентна ставка за кредитом та інші умови. Розмір процентної ставки — особливо важлива категорія для банку, оскільки в даний час мінливість процентних ставок в часі різко зростає.

Револьверна кредитна лінія найчастіше є забезпеченою, коли банк вимагає внесення застави для її відкриття. Термінова позика — короткостроковий кредит (частіше всього на 90 днів), що зазвичай оформляється у вигляді простого векселя, підписаного позичальником. Грошові кошти по терміновій позиці надаються одноразово в повній сумі і повертаються з відсотками в повній сумі позики одномоментно. Запозичення коштів в такий спосіб фірма здійснює, коли виникають несподівані, позапланові потреби в грошових фондах. При наданні незапланованих раніше грошових сум банк також може різко змінити свою валютну позицію. Тому термінові позики мають високу вартість, пов'язану з крупними адміністративними витратами по оформленню і виконанню договорів такого типа.

Овердрафт — це допущення дебетового залишку на рахунку клієнта. У багатьох країнах клієнтські овердрафти заборонені законодавчо (проте вони активно використовуються, наприклад, у Великої Британії). Овердрафт розглядається як своєрідна позика клієнту, яка має бути погашена в короткі терміни і по процентній ставці, що перевищує середньоринкову.

Урядове фінансування представляє для фірми великий інтерес, оскільки воно є найбільш дешевим. Для цього фірма повинна взяти участь в реалізації визначеної державної програми. В цьому випадку фінансові ресурси зазвичай надаються їй під відсоток істотно нижче средньоринкового і часто на тривалі терміни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]