Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ministerstvo_osviti_ta_nauki_Ukrayini.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
289.79 Кб
Скачать

Первісне суспільство

Період

Визначення

Палеоліт

(700-12тис. років тому)

  1. властивий ендогамний шлюб, пізньопалеолітична людина створює більш впорядковану систему шлюбу => заборонялось вступати в шлюбні відносини в межах одного роду заборонялось.

  2. полювали на диких тварин, збирали рослинну їжу

Культура збирання та полювання

Розподіл праці

  • Жінки збирали рослинну їжу

  • Чоловіки рибалили та полювали.

3. виготовлення знарядь праці

Неоліт (6-3 тис. до н. е.)

  1. землеробство та скотарство (революційний переворот в системі ведення первісного господарства – «неолітична революція»)

  2. приручення тварин. Перша приручена тварина – собака.

Енеоліт (4 – 3 тис. до н. е.)

  1. прогресування знарядь праці

  2. відкриття корисних властивостей металів

Доба Бронзи (3000 – 1100 рр. до н. е.)

  1. Винайдення бронзи та заліза

  2. розвиток ремісничої діяльності

  3. розвиток обміну

  4. перехід від матріархату до патріархату.

  5. перші релігійні форми: тотемізм, фетишизм, магія, анімізм.

Міністерство освіти та науки України

Одеський технічний коледж

Самостійна робота №2

На тему: Індійська культура. Повсякденне життя. Філософські концепції індійської культури. Мистецтво. Культура стародавнього Китаю. Періодизація культури. Своєрідність мистецтва – триєдність і наука стародавнього Китаю.

Виконала

Студентка групи 2ЕП – 17

Осіпенко Тетяна

Одеса

2011

Культура Індії

Одне з унікальних явищ у світовій культурі – культура Індії. Специфіка Індійської культури почала складатися ще в 4 тис. до н. е., а перша цивілізація на території Стародавньої Індії з’явилася приблизно 3 тис років тому.

Тип культури

Опис

Архітектура

Архітектура носила суворо утилітарний характер, ніде при розкопках не знайдено слідів монументальної скульптури і живопису. Проте високого досконалості досягло мистецтво в області малих форм - гравюри на печатках, статуетки.

Релігія

Брахманізм — релігія стародавньої Індії, що розвинулася з ведизму та домінувала в період приблизно з 500 року до н. е. до 200 року н. е. Термін «брахманізм» був запропонований у 19 столітті, але й зараз деякі джерела поширюють на цю релігію назву «індуїзм», розглядаючи брахманізм як його ранню форму. Назва релігії походить як від домінуючої позиції Варни священиків — брахманів, так і від значення Брами в якості верховної сили. Брахманізм відрізняється від індуїзму, що розвинувся пізніше багато в чому на його основі, тим, що в індуїзмі значна увага приділяється окремим божествам, таким як Вішану і Шитва, та існує поклоніння їм — бхакті. З другого боку, він відрізнявся і від ведизму, що зосереджувався на складній міфології з великим числом божеств. Хоча брахманізм був переважно замінений іншими релігіями, зараз все ще існує консервативна секта його послідовників — шраута.

Джайнізм— релігійно-філософське вчення, що виникло в Індії приблизно в VI столітті до н. е., поширене в сучасній Індії та Шрі-Ланці. У сучасному світі джайнізм — невелика за кількістю вірних, але дуже впливова в Індії, де їх нараховується приблизно 4,9 млн., релігія. Джайни найзаможніша релігійна група Індії. Вони зберігають древню систему освіти, і їхня громада має найвищий відсоток грамотності серед інших релігійних груп у країні. Бібліотеки джайнів найстаріші в Індії.

Буддизм — одна зі світових релігій, яка зародилася в Індії і поширена переважно в Азії: від Шрі Ланки до Бурятії, і від Калмикії до Японії. Найбільше послідовників має в країнах Південно-Східної Азії, Східній Азії та Тибеті. Предмет науки буддології. Оригінальна назва: Дгарма (Закон, Вчення) або Буддга-дгарма (вчення Будди). Слово «буддизм» створене європейцями у XIX столітті.

Іслам — одне з декількох світових (нарівні з християнством, буддизмом) віровчень, які сповідують віру у єдиного Бога. Прихильники ісламу нині живуть у всьому глобальному суспільстві, на всіх континентах і в більшості локальних суспільств країн світу.

Символ Віри (шахада) в ісламі звучить як "Немає бога крім Бога і Мухаммад - пророк його" або на староруській (мові, якою користувались білоруські татари - перші мусульмани на старій Русі - "«Нямаш іншага, толькі адзіни Пан Бог, і Мухаммад – Пасол Божи»")

Іслам також називають мусульманством, магометанством, а людей, що її сповідують — мусульманами, магометанами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]