Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕОРІЯ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
1.74 Mб
Скачать

0.3.1 Розкладки клавіатури, мови.

Ро́зкла́дка клавіату́ри — це схема відповідності клавіш на клавіатурі комп'ютера, друкарської машинки або іншого пристрою, що вживається для вводу текстової інформації. Існує велика кількість розкладок для різноманітних моделей клавіатур, різних мов та операційних систем.

Варіанти української розкладки можна поділити на два різновиди:

  1. альтернативні розкладки;

  2. розкладки, побудовані на основі типової.

Деякі альтернативні розкладки:

  • «Друкарська машинка» — розташовує символи, як на друкарських машинках з українською абеткою

  • РСТУ 2019-91 — республіканський стандарт 1991 року

  • Фонетичнa[2] — розташовує українські символи на латинських символах за транскрипційним принципом (напр., українська А на латинській А, Р на R, Й на J…)

Розкладка для української мови, що постачається разом з ОС Windows. У наш час є найрозповсюдженішою українською розкладкою.

Особливості:

  • відсутність апострофа;

  • наявність російської літери Ё;

  • літера Ґ розміщена на клавіші, відсутній на більшості клавіатур, також для неї використовується клавішна комбінація AltGr+Г.

Проблема апострофа є найсуттєвішим недоліком цієї розкладки. Для вводу цього обов'язкового символа доводиться перемикатись на англійську розкладку або використовувати його код (Alt+39). Інколи замість апострофа вводять лапки чи пропускають його взагалі, що є помилкою. Незручне «приховане» розміщення літери Ґ стало приводом для розповсюдженої думки, ніби ця літера також відсутня у стандартній розкладці, що, однак, не відповідає дійсності.

Недоліки стандартної української розкладки стали причиною активного розповсюдження модифікованих розкладок клавіатури. Здебільшого на місці непотрібної літери Ё розміщувався апостроф, також у деяких випадках літера Ґ розміщувалась у «видимій» області клавіатури.

Модифікації типової розкладки. Ці розкладки, як правило, додають до типового набору символів інші широковживані символи, наприклад, типографські лапки, м'який переніс, символ гривні, наголос тощо. Оскільки вмістити всі потенційно вживані символи на одну розкладку не є практичним, як правило ці розкладки є спеціалізованими, наприклад, для типографії, або для набору старослов'янських текстів тощо

Українська розкладка «Ukrainian Unicode»

Одна з таких розкладок є «Ukrainian Unicode». Ця розкладка доступна для платформ Windows®, X.org (Unix) та MacOS X і не розроблялася спеціально для типографістів або програмістів, і є спробою додати мінімальний набір символів, який би був корисним широкому загалу.

У основу цієї розкладки лягли вже деякі існуючі праці, наприклад, Російська типографська розкладка Ільї Бірмана та «Strange Ukrainian», але створення цієї розкладки мало декілька чітко окреслених призначень:

  • мінімізувати кількість нових символів, що не є властивими українському набору або не використовуються широким колом користувачів;

  • надати деякі широковживані символи з набору Unicode, що часто зустрічаються при наборі українською мовою («правильний» апостроф, наголос, «правильні» лапки тощо);

  • надати деякі типографські символи, наприклад, символ гривні, символ євро, символ авторських прав;

  • надати деякі символи з типової латинської (американської) розкладки, що часто вживаються при наборі українською (наприклад, слеш або квадратні дужки), щоб уникнути зайвих перемикань розкладки для одного символу;

  • надати 4 літери з російської абетки та одну з білоруської, щоб україномовні користувачі, що зрідка вживають російську або білоруську, не повинні були встановлювати додаткові розкладки.

Більшість із цих додаткових символів набираються при натисканні правої клавіші Alt (в системах X.org це можна змінити), так званий «третій рівень», на малюнку цей рівень позначено червоним кольором.

Декілька зауважень до цієї розкладки:

  • апостроф Unicode (U+2019) розташовано, як символ першого рівня, а прямий «програмістський» апостроф посунуто у верхній регістр і набирається за допомогою клавіші Shift

  • на клавіші '/~ у третьому рівні розташовано знак наголосу (який набирається після літери, на якій потрібно поставити наголос)

  • на клавіші -/_ в третьому рівні розташовано довге тире (m-dash) і коротке тире (n-dash)

  • на клавіші 3/# у верхньому регістрі третього рівня розташовано знак гривні (₴)

Strange Ukrainian

Популярна модифікована розкладка для української мови, що виправляє проблему апострофа, а також дозволяє набирати текст російською та іншими слов'янськими мовами, які використовують кириличну графіку. Також розкладка містить велику кількість додаткових символів (зокрема, знак наголосу, додаткові знаки пунктуації, спецсимволи з англійської розкладки).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]