Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KL1UA.DOC
Скачиваний:
36
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
273.92 Кб
Скачать

23. Ісус христос навчає любити всіх людей

А. Хід катехези:

1. Вступна молитва:

Бог є нашим найдобрішим Отцем. Розпочати катехезу молитвою, якої нас навчив Ісус Христос „Отче наш”, попросимо Його, щоб ми могли як найкраще зрозуміти і прийняти Його Слово, „Отче наш...”.

2. Повторення попередньої катехези:

а) Пригадування змісту запису в зошиті.

б) Повторення змісту розповіді за допомогою питань:

1. Що таке молитва? - Це розмова з Богом, як з Отцем.

2. Які форми молитви ви знаєте? - Індивідуальна і спільна.

3. Хто навчив нас молитися? - Ісус Христос навчив своїх учнів і нас.

4. Чи потрібно нам молитися до Бога? - Так, тому що Він наш Отець.

в) Перевірка домашнього завдання.

3. Життєвий досвід:

„Щасливий принц”.

Пам’ятник щасливому принцу стояв на висоті над містом. Був цілий позолочений, замість очей були два брилянтові камні, а великий рубин блищав на рукоядці шпаги.

Одного разу прилетіла до міста ластівка. Побачила фігуру принца і вирішила там переночувати. Вже мала заснути у його підніжжя, коли несподівано впала на неї велика капля води. Пташка подивилася в гору і побачила, що очі принца повні сліз. Вони спливали по обличчю і капали на землю.

- Чому ти плачиш? - сердечно запитала ластивка.

- Тут з гори бачу всю біду і смуток міста. Хоч моє серце і з олива, але плаче з болю.

- А що ти бачиш? - запитала пташка?

- На маленькій вулиці знаходиться бідна хата. Одне вікно відкрите і я бачу жінку, яка сидить біля стола. Вона бідна і голодна. В куточку кімнати лежить в ліжечку її хвора дитина. Має високу температуру і мріє про апельсин. А його їй мати не може дати, бо є бідною. Ластівочко, чи зможеш занести їй рубин з моєї шпаги? Вона його продасть і купить їжу. Ластівка видзьобала дорогоцінний камінь і занесла його бідній жінці. Потім повернулася до пам’ятника і все йому розповіла.

- Це диво - відповіла на кінець - відчуваю велике тепло, хоч на дворі зимно!

- А це тому, що ти зробила добрий вчинок - відповів принц.

Ластівка задумалась над цим і заснула.

4. Запис теми:

ІСУС ХРИСТОС НАВЧАЄ ЛЮБИТИ ВСІХ ЛЮДЕЙ

5. Розповідь про спасенне послання:

а) Любов Бога Отця до людей через свого Сина Ісуса Христа.

Бог так полюбив людину, що коли вона упала в гріх, то він посилає свого єдиного Сина на землю, щоб визволити її від гріха і щоб показати людям, як потрібно любити Бога і ближнього.

Ісус послушний своєму Отцю небесному приходить на цей світ і народжується, як кожен з нас - стає дитиною ( показати малюнок: Різдво Христове).

б) Любов до найближчих.

Підростаючи, Ісус допомагає мамі Марії і св. Йосипу: виконуючи праці, які зазвичай виконував син теслі ( показати малюнок ).

в) Любов милосердна.

Коли Ісус виріс, він також був чутливий, оказував свою любов і милосердя. До Ісуса приносили хворих і він їх оздоровлював. Вчить нас милосердя за допомогою добрих учинків.

Добрий самаританин, коли йшов і побачив людину, що була побита бандитами і окровавлена, він оказує милосердя, допомагає, бере, садить на свого ослика і провадить до дому, щоб оглянути рани ( показати малюнок ).

Ісус навчає: все, що чинемо нашим ближнім - відвідати хворих, подати кружку води, одягнути бідного, прийняти подорожнього - це все робимо самому Христу. Бо всі люди є діти Божі і Бог всім є Отець і всіх любить. Ісус кличе до себе і говорить: „Прийдіть до мене всі втомлені й обтяжені, і я облегшу вас” (Мт 11, 28).

г) Особлива проява любові до ворогів.

А ще найбільша любов, яку нам показав Ісус - це та, що Ісус помер на хресті. Деякі люди дуже сміялися з Ісуса. А Ісус, висячи на хресті, звертається до Отця, промовляє: „Отче, відпусти їм, не знають бо що роблять”(Лк 23, 34). Віддає своє життя, щоб ми мали життя вічне.

Втрачають життя вічне ті, хто не хоче вірити в Бога і його слухати, хто відкидає його любов

( показати хрест ).

д) Нова заповідь Ісуса.

Ісус Христос дає нам Нову заповідь, Заповідь любові до всіх людей, щоб ми застосовували її в житті. ( Урочисте читання Святого Письма Ів 15, 12-14 ).

„ Ніхто неспроможен любити більше, ніж тоді, коли він за своїх друзів своє життя віддає.”

(Пропонується інсценізація пунктів б, в.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]