Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплексне дослідження пояснювальна.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
16.92 Mб
Скачать
      1. Використання принципів гнучкого планування при проектуванні будівель боулінг-центрів

Вивчення й аналіз сучасних тенденцій у проектуванні громадських будівель показав, що дотримання принципів гнучкого планування сприяють збільшенню терміну служби будівлі, запобігаючи його морального зносу. Існує ряд причин по яких будівлі боулінг-центрів варто проектувати з гнучким плануванням:

1) болуінг-центри відносяться до тих видів будівель які найбільш піддані моді, тому, після 5-7 років експлуатації, для втримання інтересу споживчого сегмента, у будівлі боулінг-центрів необхідно вносити які-небудь нововведення: робити реконструкцію, технічне переобладнання, змінювати дизайн інтер'єрів, екстер'єрів, чи навіть цілком змінювати концепцію боулінг-центру.

2) регулярна поява нових типів устаткування і впровадження нових видів розваг зв'язано з модифікацією існуючого технологічного устаткування і форм технічної оснащеності, що у свою чергу може відбиватись на реорганізації внутрішнього простору

3) у регіонах, де популярність боулінгу не така висока, власники нових боулінг-цетрів використовують стратегію поступового заповнення боулінг-залів доріжками, використовуючи частину боулінг-залу під інші види розваг. Така стратегія допомагає уникнути простою доріжок на початковій стадії "розкручування" боулінг-центру.

Відповідно до проектно-будівельної практики виділяють три ієрархічних рівні адаптації громадських будинків до вимог і умовам, що змінюються (рис.1):

- універсальне використання приміщень і простору будівлі

- внутрішнє перепланування і трансформація приміщень

- перспективне розширення будівлі з поетапним введенням нових будівельних об’ємів

Вищевказані рівні адаптації громадської будівлі запропоновані док. арх. Абизовим В.О. і канд. арх. Куцевічем В.В. і описані в роботі "Архитектура общественных зданий с гибкой планировкой"

Рис. Рівні адаптації будівель

Перший рівень - універсальне використання приміщень і простору будівлі, що забезпечується:

- укрупненням сітки опор, створенням нерозчленованої і компактної форми плану, з мінімальною кількістю стаціонарних елементів, що звільняють простір для перспективних перетворень. Оптимальною для будинку боулінг-центру є сітка опор з розмірами 6,9Х6,9 (7,2Х7,2), що дозволяє розміщати чотири доріжки для боулінгу між колонами в боулінг-залах. Такий крок колон підходить і для більшості додаткових залів і приміщень боулінг-центру. Хоча сама боулінг-зала не може виконувати функції універсального приміщення, у цій якості можуть виступати зали електронних ігор, нічного клубу, торгівельна зала ресторану.

- створенням загального розподільчо-рекреаційного простору в якості якого може служити головний хол боулінг-центру.

- можливістю для розширення робочих площ будівлі без збільшення його габаритів за рахунок заздалегідь передбачених внутрішніх і зовнішніх просторів (сезонні розширення), у якості яких можуть служити внутрішні дворики, криті тераси, відкриті простори перших поверхів і ін.

Другий рівень - внутрішнє перепланування і трансформація приміщень будинку без порушення його технологічного процесу, що досягається:

- суміжним розташуванням у просторі будинку приміщень, що трансформуються, у якості яких можуть виступати зали електронних ігор, нічного клубу, торгівельної зали ресторану.

- об'єднанням і укрупненням функціонально-однорідних приміщень у блоки з дотриманням відповідного зонування, тобто дотриманням зонування в відповідності з функціональними групами приміщень будівлі боулінг-центру.

- диференціацією планувальних елементів на такі, які змінюються (зали електронних ігор, нічного клуба, торгівельної зали ресторану), які важко змінюються (боулінг-зали), жорсткі (комунікаційні вузли, технічні приміщення, виробничі приміщення групи громадського харчування, санітарні вузли) і відповідним їхнім розташуванням, а саме: виносом жорстких елементів за межі перспективних перетворень планувальної структури будівлі й об'єднання їх у централізовані вузли і блоки.

Третій рівень - перспективне розширення будівлі забезпечується:

- за рахунок переносу внутрішніх і зовнішніх огороджень просторових і конструктивно-планувальних резервів у якості яких виступають внутрішні дворики, криті тераси, відкриті простори перших поверхів і тп.

- створення "відкритої" для наступного розвитку архітектурно-планувальної структури будівлі, що створює розширення його приміщень, що може забезпечуватися шляхом рівнобіжного розташування гральних залів. Причому розташування доріжок у залах для боулінгу повинно бути перпендикулярно напрямку розширення залу.

Розділ 3. Натурні дослідження існуючих боулінгів у м. Львів