Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до виконання контрольної роб....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
161.28 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Сумський державний університет

Методичні вказівки

до виконання контрольних робіт з дисципліни

«Міжнародне право» для студентів

спеціальності 6.0601101 “Правознавство”

усіх форм навчання

Суми

Вид-во СумДУ

2011

Методичні вказівки до виконання контрольних робіт з дисципліни “Міжнародне право” / Викладач С.І.Денисенко. – Суми: Вид-во СумДУ, 2011. – 16 с.

Кафедра права

  1. Вступ

Міжнародне право справедливо можна вважати видатним надбанням людства, що створювалось протягом століть з метою утвердження стабільних, упорядкованих міжнародних відносин. В умовах сьогодення інтерес до нього все більше зростає, оскільки збереження цивілізації потребує подальшого підтримання міжнародного правопорядку та запобігання розвитку подій, що загрожують миру і безпеці.

Наприклад перед міжнародним співтовариством постали і постають нові проблеми: територіальні спори та правонаступництво держав, громадянські війни, міжнародний тероризм, захист національних меншин, біженців, екологічна безпека, торгівля людьми, наркотиками, зброєю тощо. Зростають протиріччя і невідповідність у рівні життя розвинутих країн і тих, що розвиваються. Без вирішення цих та багатьох інших питань не можна повністю з'ясувати значення міжнародного права у сучасному житті.

Генеральна Асамблея ООН рекомендувала державам заохочувати свої навчальні заклади до включення курсів з міжнародного права для студентів, які вивчають право, політичні науки та інші дисципліни, а також вивчити можливість включення міжнародно-правових тем до навчальних планів шкіл (резолюція ГА ООН 45/40 від 28 листопада 1990 р.).

Протягом вивчення курсу «Міжнародне право» передбачається отримання студентами знань з міжнародного права, пристосування їх до практичних ситуацій у повсякденному житті, вироблення навиків пошуку, тлумачення норм міжнародного права, імплементації у національне законодавство та їх застосування. Відтворення вивченого матеріалу, його обговорення на семінарських і практичних заняттях, розв'язання задач, правова кваліфікація конкретних ситуацій, співставлення документів дають можливість у повній мірі зрозуміти вивчене, навчитися користуватися знаннями. Саме цього потребують справжні фахівці-правознавці.

Міжнародне право не слід сприймати як виключно теоретичну дисципліну, що передбачає уявлення тільки про основи правового регулювання міжнародних відносин. Насправді міжнародне право тісно взаємодіє з національними правовими системами, різними нормами внутрішньодержавного права, яке сприяє реалізації міжнародно-правових норм.

З цією метою правознавці повинні:

а) мати чітке уявлення про: значення, місце, роль та особливості правового регулювання міжнародних відносин; взаємозв'язок міжнародного права з іншими галузями права, особливо міжнародним приватним правом, адміністративним, господарським, кримінальним, конституційним.

б) знати: коло правовідносин, що входять до предмету регулювання міжнародно-правових правовідносин; джерела, основні принципи, що регулюють дані правовідносини; головну мету їх правового регулювання;

в) вміти: застосовувати юридично грамотні обгрунтування рішення з реалізації міжнародно-правових норм в практичній діяльності; пропагувати законодавство України для прискорення її перебудови як правової держави та встановлення принципів рівноваги та справедливості у відносинах між державою та громадянами і юридичними особами.

Для досягнення вищезазначеної мети і спрямована дана робоча програма, однак лише послідовне опанування системно викладених методів та прийомів як теоретичного так і практичного характеру сприятимуть оперативному і творчому опануванню та застосуванню в практичній діяльності сучасних норм законодавства України.

Курс складається з 11 тем. Це дає змогу послідовно вивчити інститути загальної та особливої частини міжнародного права, а саме - предмет, метод, основні принципи, джерела, а також особливості окремих видів міжнародно-правових правовідносин.

Вивчення дисципліни «Міжнародне право» базується на попередньому вивченні таких дисциплін, як Теорія держави та права, Конституційне право, Адміністративне право, Кримінальне право, Цивільне та сімейне право.

Дисципліна забезпечує вивчення таких дисциплін, як міжнародне приватне право, Міжнародне економічне право.