Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ведення господарств на забруднених радіонукліда....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Особливості переробки продукції яка надійшла з господарств, що розташовані на забруднених радіонуклідами теріторіях

Кількість радіонуклідів у продукції рослинництва і тваринництва може бути знижено у багато разів після первинних технологічних її переробок.

Найбільш простим і ефективним прийомом видалення радіонуклідів з молока – основного джерела їх надходження в організм людини є сепарування. При цьому прийомі у вершки переходить лише 8-15% радіостронцію та радіо-цезію - решта залишається в сироватці. Дво-триразове промивання вершків теплою водою дозволяє знизити кількість радіонуклідів в 50-100 разів по відношенню до вихідного молока. Таку ж ступінь очищення досягають при переробці вершків на масло – значна частина решти радіонуклідів відходить з пахтою. При отриманні з молока сиру та сирів до 90% цезію-137 залишається в сироватці. У зв'язку з тим, що з обратом, пахтою і сироваткою з молока відходять деякі важливі незамінні біологічно активні сполуки, в циклі первинних технологічних переробок використовують методи очищення незбираного молока шляхом його пропускання через різні адсорбенти, катіонно-обмінні смоли, електродіалізатори, За допомогою електродіаліз з молока видаляється 90% стронцію-90 і до 99% цезію-137. При цьому мінеральний і біохімічний склад молока практично не змінюється,

Виварювання м'яса у воді дозволяє зменшити в 3-5 разів вміст цезію-137. При цьому половина кількості радіонукліда вже протягом перших 10 хвилин переходить у відвар, який може бути відкинутий без особливих втрат для якості продукту. Підкислення води лимонної або іншими харчовими кислотами прискорює і посилює видалення радіонукліда. Досить ефективним є тривале вимочування м'яса в підкисленою холодній воді, Перетоплювання сала супроводжується переходом більш ніж 95% цезію-137 в Шквар, внаслідок чого його концентрація в топленому жирі зменшується в 20 разів.

Таким чином, стратегія протирадіаційного захисту продукції сільського господарства на забруднених радіонуклідами територіях, її виробництво з мінімальним вмістом радіоактивних речовин – це багаторівневий комплекс радіозахисних заходів на шляху до людини.

8