Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 пр ООПост.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

Завдання

  1. Власноруч накреслити план евакуації відповідно до завдання викладача.

  2. Перевірити довжину шляху евакуації.

  3. *Розрахувати кількість вогнегасників, нанести їх на креслення.

  1. Розробити власну текстову частину плану евакуації.

  2. Визначивши себе у певній ролі, описати свої дії у разі виникнення пожежі.

  3. Зробити висновок щодо оптимального здійснення евакуації з будівель та споруд різного призначення.

Літературні джерела

1.Пожежна безпека об’єктів будівництва дбн в.1.1.7–2002http://www.Budinfo.Com.Ua/dbn/82.Htm

2.Производственные здания сНиП 2.09.02-85 http://firehelp.Org.Ua/normative_nm/norm_nm0003.Html

3.Практинкум із охорони праці Жидецький В.Ц., Джигирей В.С., Сторожук В.М. та ін./.За ред. В.Ц. Жидецького- Львів.Афіша.2000 – 352 с.

Лабораторна робота № 7

ДОСЛІДЖЕННЯ ТА РОЗРАХУНОК ЗАХИСНОГО ЗАЗЕМЛЕННЯ

Мета роботи: навчитися експериментально визначати та розраховувати опір захисних пристроїв і захисного заземлення електрообладнання.

Прилади та обладнання

Вимірювання опору заземлювального пристрою виконують за допомогою приладу М-416, що являється пересувним приладом без зовнішнього джерела живлення. Цей прилад, що має межі від 0,1 до 1000 Ом і призначений для вимірювання опору заземлювальних пристроїв, може бути застосований для вимірювання питомого опору фунту. Спрощена схема приладу М-416 наведена на рис. 5.1.

П

Рис. 5.1. Принципова схема вимірювання

опору заземлення приладом М-416

ринцип роботи приладу заснований на компенсаційному методі вимірювання опору змінному струмові, що одержується перетво­ренням постійного струму за допомогою транзисторного перетво­ рювача з використанням допоміж- ного штучного заземлювача та потенціального електрода (зонда).

Під час вимірювання затискачі 1 і 2 приладу підключають до об'єкту (наприклад, до контрольного зонду К), затискач 3 - до потенціального зонду П, затискач 4 -до допоміжного електроду В.

У цій схемі поруч з основним колом струму через землю виникає коло струму через реохорд Rk Схема забезпечує рівність цих струмів, що дозволяє, змінюючи значення каліброваного резистора Rk, змінювати напругу на резис­торі R5. Вихідна напруга резистора R5 подається через підсилювач і детектор на міліамперметр тА. Якщо за допомогою рухомого контакту резистора Rk досягнути відсутності струму у колі міліамперметра тА, то це означатиме, що спад напруги на ділянці реохорда Rk від затискача 2 до його рухомого контакту дорівнює спаду напруги на вимірюваному (досліджуваному) опорі. Значення вимірюваного опору визначають в момент компенсації по шкалі реохорда.

Порядок виконання роботи

1. Ознайомитись з принципом роботи та правилами експлуатації приладу М-416 для вимірювання опору заземлення.

2. Виконати схему згідно рис. 5.1 із дотриманням відстаней між електродами.

3. Розташувати прилад на горизонтальній поверхні і підготувати кого до вимірювання: встановити перемикач у положення "Контроль 5 Ом", натиснути кнопку і ручкою "Реохорд" встановити стрілку індикатора у нульове поло­ження; при цьому покази прилади повинні бути 5 ± 0,35 Ом.

4. Приєднати прилад до вимірюваного об'єкту за схемою рис. 5.1.

5. Виконати вимірювання опору заземлення об'єкту. Вимірювання почати на першому діапазоні, поставивши перемикач у положення "XI". Обертаючи ручку "Реохорд", домагаємося максимального наближення стрілки індикатора до нульового положення.

6. Якщо на зазначеному діапазоні виміряти опір неможливо (стрілка індикатора відхиляється у праве положення до упору) слід перейти до наступного діапазону вимірювань.

7. Визначити результат вимірювання, як добуток показів шкали реохорда на множник, що відповідає певному положенню перемикача.

Завдання до лабораторної роботи № 7

  1. Виконати розрахунок захисного заземлення згідно параметрам зазначеним викладачем.

  2. Виконати порівняння результатів дослідження опору захисного заземлення та розрахованого відповідно зазначеній методиці.

  3. За довідковою літературою визначити нормативну величину опору заземлювального пристрою відповідного електрообладнання.

  4. Зробити висновки щодо відповідності опору реального заземлюваль­ного пристрою нормативним вимогам до електрообладнання, що використовується у дійсній роботі.

Контрольні питання

  1. Яке призначення виконує заземлення ?

  2. Які функції виконує заземлювач ?

  3. В яких випадках виконують заземлення електрообладнання ?

  4. В чому полягає розрахунок опору заземлення та для чого його виконують ?

  5. З чого виготовляють окремі елементи заземлювального пристрою ?

  6. Що таке коефіцієнт сезонності та чому він впливає на об'ємний опір грунту?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]