Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Лр_КБРЕЗ.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
2.83 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Призначення та принцип дії котушок індуктивності.

  2. Конструктивні різновиди котушок індуктивності.

  3. Основні параметри котушок індуктивності. Як вони залежать від конструктивних особливостей котушок?

  4. Призначення осердь в котушках індуктивності, з якого матеріалу вони виготовляються?

  5. Що таке магнітна проникливість осердя? Як вона залежить від конструкції осердя та матеріалу осердя?

  6. Принцип електромагнітного екранування котушок індуктивності. Як впливає екран на основні параметри котушок.

  7. Вимірювання індуктивності та добротності котушки резонансним методом.

Лабораторна робота №5 дослідження трансформаторів узгодження

Мета роботи: дослідити залежність індуктивності первинної обмотки трансформатора від напруги первинного струму, постійного підмагнічування та величини немагнітного зазору; визначити власну ємність та індуктивність розсіювання трансформатора.

Обладнання: генератор ГЗ-106, вольтметр В3-38, універсальний вимірювач RLC типу Е7-11, трансформатор узгодження, установка для вимірювання статичної ємності обмоток трансформатора, набір опорів навантаження.

Теоретичні відомості

Трансформатор – електромагнітний пристрій, що має дві або більше індуктивно зв'язані обмотки і призначений для перетворення за допомогою електромагнітної індукції величини змінної напруги (струму).

По функціональній ознаці трансформатори поділяються на:

  • трансформатори живлення (силові трансформатори);

  • трансформатори узгодження;

  • імпульсні трансформатори.

Трансформатори живлення застосовуються в блоках живлення радіопристроїв і служать для отримання змінної напруги, необхідної для нормального функціонування апаратури. Умовно вони поділяються на малопотужні (вихідна потужність до 1 кВт ), потужні (вихідна потужність більше 1 кВт), низьковольтні (напруга на обмотках не перевищує 1000 В ) і високовольтні. Крім того, трансформатори живлення додатково класифікуються по частоті перетворюваної напруги.

Трансформатори узгодження призначені для зміни рівня напруги (струму) електричних сигналів, що несуть корисну інформацію. Вони дозволяють погоджувати джерело сигналів з навантаженням при мінімальному спотворенні сигналу. Разом з активними елементами (транзисторами) вони входять до складу пристроїв, що підсилюють електричні коливання. Розрізняють вхідні, міжкаскадні і вихідні трансформатори. Вхідні трансформатори включаються на вході підсилювального пристрою і погоджують вихідний опір джерела сигналів, наприклад мікрофону, з вхідним опором підсилювача. Оскільки рівень вхідних сигналів порівняно невеликий, то ці трансформатори повинні бути добре захищені від дії зовнішніх магнітних полів. Міжкаскадні трансформатори погоджують вихідний опір попереднього каскаду з вхідним опором подальшого. Вихідні трансформатори погоджують вихідний опір підсилювача із зовнішнім навантаженням. Ці трансформатори повинні забезпечувати передачу великій потужності від підсилювача в навантаження.

Імпульсні трансформатори призначені для формування і трансформації імпульсів малої тривалості. Основною вимогою, що пред'являється до імпульсних трансформаторів, є вимога малих спотворень форми трансформованого імпульсу.